Η ΕΕ μάχεται για την ασφαλή διέλευση των παιδιών που διαφεύγουν από την Ουκρανία - iefimerida.gr

Η ΕΕ μάχεται για την ασφαλή διέλευση των παιδιών που διαφεύγουν από την Ουκρανία

Η ΕΕ μάχεται για την ασφαλή διέλευση των παιδιών που διαφεύγουν από την Ουκρανία
Η ΕΕ μάχεται για την ασφαλή διέλευση των παιδιών που διαφεύγουν από την Ουκρανία/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ευρωβουλευτές ζητούν βοήθεια με κάθε τρόπο για τα παιδιά που προσπαθούν να διαφύγουν του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο, κυρίως σε γειτονικές χώρες στην ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, καθώς και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Σχεδόν οι μισοί από εκείνους που διαφεύγουν είναι ανήλικοι, σύμφωνα με τη UNICEF, και χρειάζονται ενισχυμένη προστασία, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να προστατεύεται από τη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση», λένε οι ευρωβουλευτές, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να προστατεύσουν τα παιδιά από τον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων, της παράνομης υιοθεσίας και άλλων μορφών κακοποίησης.

Διασυνοριακές αρχές υπεύθυνες ειδικά για παιδιά

Συνιστούν να είναι παρόντες στα σύνορα υπεύθυνοι προστασίας παιδιών, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν γρήγορα και με ακρίβεια τα ευάλωτα παιδιά, να καταγράφουν την ταυτότητα και την εθνικότητά τους, καθώς και τις ειδικές ανάγκες τους.

Υπηρεσίες, όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στήριξη της μητρικής υγείας, προστασία από την έμφυλη βία, εντοπισμός της οικογένειας και στήριξη της οικογενειακής επανένωσης θα πρέπει να προσφέρονται στο πλαίσιο των εθνικών συστημάτων προστασίας των παιδιών, καθώς και πλήρης πρόσβασης σε όλες τις βασικές υπηρεσίες και κατάλληλη φροντίδα.

Τι θα γίνει με τα ασυνόδευτα παιδιά

Για τα ασυνόδευτα παιδιά και τα παιδιά που έχουν αποχωριστεί από την οικογένειά τους, καθώς και για τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρυματική φροντίδα θα πρέπει να διορίζεται κηδεμόνας. Το ψήφισμα αναφέρει ότι οι υπηρεσίες προστασίας των παιδιών στη χώρα υποδοχής θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς την καλή διαβίωσή τους και να είναι γνωστός ο τόπος διαμονής τους μετά την άφιξή τους στην ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μηχανισμούς μετεγκατάστασης

Οι χώρες υποδοχής θα πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας επί ίσοις όροις με τα παιδιά των χωρών αυτών, επιμένουν οι ευρωβουλευτές. Υποστηρίζουν επίσης τη θέσπιση μηχανισμών μετεγκατάστασης που να δίνουν προτεραιότητα στην οικογενειακή επανένωση και τη μετεγκατάσταση ευάλωτων παιδιών, όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός αλληλεγγύης για τις ενδοενωσιακές ιατρικές μεταφορές παιδιών και νέων που χρήζουν άμεσης ζωτικής θεραπείας και αγωγής.

Να διαυτεθούν όσοι πόροι απαιτούνται

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για τη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των προσφύγων και την προστασία τους από τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να διατίθενται πρόσθετοι πόροι, προσθέτει το κείμενο.

Με 509 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 47 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, ψήφισμα που υπενθυμίζει διάφορα μέτρα που είναι απαραίτητα για την προστασία των παιδιών και των νέων που διαφεύγουν από τη βία και διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους στις κοινότητες των χωρών υποδοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ