Δολοφονία Σουλεϊμανί: Το χρονικό της αμερικανικής επίθεσης -Οι πληροφοριοδότες των ΗΠΑ σε Δασμασκό και Βαγδάτη - iefimerida.gr

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Το χρονικό της αμερικανικής επίθεσης -Οι πληροφοριοδότες των ΗΠΑ σε Δασμασκό και Βαγδάτη

Ο Ιρανός Στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί έπεσε νεκρός έπειτα από επίθεση των Αμερικανών στη Βαγδάτη
Ο Ιρανός Στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί έπεσε νεκρός έπειτα από επίθεση των Αμερικανών στη Βαγδάτη / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί έφτασε στο αεροδρόμιο της Δαμασκού με ένα όχημα με φιμέ τζάμια. Τέσσερις στρατιώτες από τους Φρουρούς της Επανάστασης τον συνόδευαν.

Στάθμευσαν το όχημα κοντά σε μια σκάλα που οδηγούσε στο αεροσκάφος Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Cham Wings που θα πραγματοποιούσε την πτήση προς Βαγδάτη.

Ούτε το όνομα του Κασέμ Σουλεϊμανί, ούτε εκείνο των στρατιωτών δεν ήταν καταχωρημένα στη λίστα επιβατών της πτήσης της Cham Wings , σύμφωνα με έναν εργαζόμενο της συριακής αεροπορικής εταιρείας, που περιέγραψε στο Reuters τη σκηνή της αναχώρησης τους από τη συριακή πρωτεύουσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ό, τι απέμεινε από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κασέμ Σουλεϊμανί
Ό, τι απέμεινε από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κασέμ Σουλεϊμανί

Ο Ιρανός στρατηγός απέφυγε να χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό του αεροσκάφος εξαιτίας ανησυχιών για τη δική του ασφάλεια, τόνισε μια ιρακινή πηγή ασφαλείας με γνώση των ρυθμίσεων ασφαλείας του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Έρευνα του Ιράκ για την επίθεση κατά του Κασέμ Σουλεϊμανί

Η αεροπορική πτήση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί έμελε να ήταν η τελευταία που θα έπαιρνε. Ρουκέτες που εκτόξευσε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον σκότωσαν καθώς αποχωρούσε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με μια πομπή δύο θωρακισμένων οχημάτων. Στην αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν επίσης ο άνδρας που τον συνάντησε στο αεροδρόμιο: Ο Ιρακινός Αμπού Μαχντί Μουχάντις, διοικητής της σιιτικής πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, οι δυνάμεις της οποίας έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιρακινή έρευνα για την αμερικανική επιδρομή που σκότωσε τους δύο άνδρες στις 3 Ιανουαρίου ξεκίνησε λεπτά μετά από την εξαπόλυσή της, δήλωσαν δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι στο Reuters. Πράκτορες της Εθνικής Ασφάλειας απέκλεισαν την περιοχή του αεροδρομίου και απέτρεψαν δεκάδες μέλη προσωπικού ασφαλείας να αποχωρήσουν, ανάμεσά τους αστυνομικούς και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών.

Πληροφοριοδότες των ΗΠΑ για τον Κασέμ Σουλεϊμανί σε Δαμασκό και Βαγδάτη

Οι ερευνητές εστίασαν στο πως υποτιθέμενοι πληροφοριοδότες μέσα από τα αεροδρόμια της Δαμασκού και της Βαγδάτης, συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό του Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με συνεντεύξεις που πήρε το πρακτορείο ειδήσεων με δύο αξιωματούχους ασφαλείας με άμεση γνώση της ιρακινής έρευνας, δύο εργαζομένους στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, δύο αξιωματούχους της αστυνομίας και δύο εργαζομένους της Cham Wings, μια ιδιωτική συριακή αεροπορική εταιρεία εμπορικών πτήσεων με έδρα την Δαμασκό.

Στις έρευνες ηγούνται ο Φαλίχ αλ Φάγιαντ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ και ο επικεφαλής των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης (PMF), του συντονιστικού φορέα των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που κυριαρχούνται από οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν και είχαν στενές σχέσεις με τον Κασέμ Σουλεϊμανί.

Δίκτυο κατασκόπων στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης για τον Κασέμ Σουλεϊμανί

Οι ερευνητές της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας έχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι ένα δίκτυο κατασκόπων μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης αναμίχθηκε στη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών ασφαλείας» προς τις ΗΠΑ για την άφιξη του Κασέμ Σουλεϊμανί, τόνισε στο Reuters ένας από τους Ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους υπόπτους περιλαμβάνονται δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και δύο εργαζόμενοι της Cham Wings – «έναν κατάσκοπο στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και ένα ακόμη μέλος πληρώματος του αεροσκάφους», είπε η πηγή. Οι ερευνητές της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας πιστεύουν ότι οι τέσσερις ύποπτοι, που δεν έχουν συλληφθεί, εργάστηκαν ως μέρος μιας ευρύτερης ομάδας ανθρώπων που τροφοδοτούν με πληροφορίες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Οι δύο εργαζόμενοι της Cham Wings τελούν υπό έρευνα από τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών, επισήμαναν οι δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας. Στη Βαγδάτη, πράκτορες της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας ερευνούν δύο εργαζόμενους ασφαλείας του αεροδρομίου, που είναι μέλη της κρατικής υπηρεσίας προστασίας εγκαταστάσεων, τόνισε ένας από τους αξιωματούχους ασφαλείας του Ιράκ.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στην κηδεία του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράν
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στην κηδεία του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράν

«Τα αρχικά ευρήματα της ομάδας ερευνών στην Βαγδάτη υποδεικνύουν ότι η πρώτη πληροφορία για τον Σουλεϊμάνι ήρθε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Η δουλειά του πυρήνα κατασκόπων στην Βαγδάτη ήταν να επιβεβαιώσουν την άφιξη και τις λεπτομέρειες αυτής της αυτοκινητοπομπής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρονικό της δολοφονίας Κασέμ Σουλεϊμανί

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Κασέμ Σουλεϊμανί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης περίπου στις 12:30 τα ξημερώματα στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του αεροδρομίου, που επικαλέστηκαν φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας. Ο Ιρανός στρατηγός και οι φρουροί του βγήκαν από το αεροπλάνο με μια σκάλα και κατευθύνθηκαν κατευθείαν στον αεροδιάδρομο και παρέκαμψαν τον τελωνειακό έλεγχο. Ο Μουχάντις τον συνάντησε έξω από το αεροπλάνο και οι δύο άνδρες μπήκαν σε ένα θωρακισμένο όχημα που τους περίμενε. Οι στρατιώτες που συνόδευαν τον Κασέμ Σουλεϊμανί μπήκαν σε άλλο θωρακισμένο SUV, σύμφωνα με αξιωματούχους του αεροδρομίου.

Καθώς αξιωματικοί ασφαλείας του αεροδρομίου κοιτούσαν, τα δύο οχήματα βγήκαν στον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε έξω από το αεροδρόμιο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Οι δύο πρώτες αμερικανικές ρουκέτες έπληξαν το όχημα που επιβιβαζόταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί και ο Μουχάντις στις 12:55 π.μ. Το SUV με τα μέλη της ασφάλειάς του χτυπήθηκε δευτερόλεπτα αργότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ