Ακτίδα ελπίδας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας διαφαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις του Ισραήλ, αν και εντός της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά σύμπνοια επικρατεί για το δέον γενέσθαι.
Παρά το γεγονός ότι και το Σάββατο 24 άτομα στη Γάζα σκοτώθηκαν, και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις αξιώσεις της Χαμάς «απαράδεκτες», η αποστολή αντιπροσωπείας του Τελ Αβίβ στο Κατάρ και κυρίως το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον μαρτυρούν μια κάποια κινητικότητα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας φόρμουλας για κατάπαυση του πυρός.
Μία ισραηλινή αντιπροσωπεία αναχώρησε σήμερα Κυριακή για το Κατάρ για συνομιλίες μιας πιθανής συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων από τη Γάζα, αλλά και μιας συμφωνίας ειρήνευσης, όπως δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.
Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση παρά τις «απαράδεκτες» αλλαγές που ήθελε να κάνει η Χαμάς σε ένα σχέδιο που παρουσίασαν μεσολαβητές από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.
Το βράδυ της Παρασκευής, η Χαμάς δήλωσε ότι έδωσε «θετική απάντηση» στην πρόταση για 60ήμερη εκεχειρία και ότι ήταν έτοιμη για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ομάδα είχε ζητήσει τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας εγγύησης ότι οι εχθροπραξίες δεν θα επαναληφθούν εάν αποτύχουν οι συνομιλίες για μόνιμη εκεχειρία.
Συνεπώς οι συνομιλίες του Κατάρ ξεκινούν από μάλλον κακή αφετηρία, ωστόσο ξεκινούν κι αυτό είναι αναμφίβολα το πρώτο απαραίτητο βήμα προς την κατάπαυση του πυρός, σε μια σύγκρουση που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Με προσδοκίες ο Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
Σε αυτό το κλίμα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα γίνει δεκτός αύριο Δευτέρα από τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ελπίζοντας ότι μπορεί να αποκομίσει περισσότερα κέρδη μετά την συνεργασία ΗΠΑ και Ισραήλ στον πόλεμο των 12 ημερών με το Ιράν.
Κατά την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί «να συμβάλει» στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στην Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς η μεν αντιπολίτευση, ορισμένοι μετριοπαθείς του κόμματός του και μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού πιέζουν για κατάπαυση του πυρός και άμεση απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, οι δε σκληροπυρηνικοί της κυβέρνησής του θέλουν την ολική καταστροφή κάθε πυρήνα που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει κίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ.
Μένει να φανεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα καλό σχέδιο για τη Γάζα, ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στο Ιράν και επήλθε κατάπαυση πυρός, ή θα τα βρει «σκούρα» όπως συνέβη με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.