Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Παρασκευής, επικαιροποιήθηκε, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με αποκορύφωμα την Τρίτη.
Στο νέο επικαιροποιημένο δελτίο, τονίζεται πως οι υψηλότερες μέγιστες τιμές θα σημειωθούν αύριο, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ από την Πέμπτη αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Λόγω των συνθηκών μάλιστα, ενημέρωσε πως θα υπάρχει επικαιροποίηση ανά 24ωρο τις επόμενες ημέρες, λόγω του καύσωνα.
Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στη χώρα μας από σήμερα Κυριακή (06-07-25) έως και την Τετάρτη (09-07-25). Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 40 βαθμών) θα σημειωθούν από:
- τη Δευτέρα (07-07-25) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
- Την Πέμπτη (10-07-25) αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Επισημαίνεται ότι:
Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Β. Η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 20% με 30% τις μεσημβρινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας).
Γ. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
1. Την Κυριακή (06-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
β) στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
γ) στα νησιά του Ιονίου και τη Θράκη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
2. Τη Δευτέρα (07-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
3. Την Τρίτη (08-07-25) αναμένεται μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β) στα δυτικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ) στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 βαθμούς Κελσίου.
4. Την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή πτώση των υψηλών θερμοκρασιών στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου μετά από απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου. Συζητήθηκαν μέτρα προστασίας για τους πολίτες, καθώς οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου μέσα στο επόμενο 4ημερο.
Αναλυτικότερα :
1. Τη Δευτέρα αναμένονται σε Μακεδονία και Θράκη 39 με 40, πιθανόν και 41 βαθμοί, σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο 37 με 39 βαθμοί, σε Θεσσαλία 38 με 40 βαθμοί, Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησο 38 με 39 βαθμοί, στα νησιά 30 με 36 βαθμοί και στην Αττική 38 βαθμοί.
2. Την Τρίτη σε Μακεδονία και Θράκη 38 με 39, πιθανόν και 40 βαθμοί, σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο 37 με 38 βαθμοί, Θεσσαλία 40 με 41 βαθμοί, Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησο 39 με 41 βαθμοί, στα νησιά 33 με 37 βαθμοί και στην Αττική 38 με 39, πιθανόν και 40 βαθμοί.
3. Την Τετάρτη σε Μακεδονία και Θράκη 38 με 39, σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο 35 με 37 βαθμοί, σε Θεσσαλία 40 με 41 βαθμοί, Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησο 40 με 41, πιθανόν 42 βαθμοί, στα νησιά 32 με 37 βαθμοί και στην Αττική 39 με 40, πιθανόν και 41 βαθμοί.