Οκτώ δεκαετίες από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θεωρούν ότι είναι πιθανό να ξεσπάσει μια νέα παγκόσμια σύρραξη εντός μιας δεκαετίας.
Όπως δείχνει δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύει ο Guardian, η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι σήμερα παραμένουν επίκαιρα τα γεγονότα που συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουν να διδάσκονται στις νεότερες γενιές.
Ένα ποσοστό 41% έως 55% των ερωτηθέντων σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες -Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία- δήλωσε ότι θεωρεί πιθανό ή λίαν πιθανό έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντός των επόμενων πέντε-δέκα ετών, άποψη που συμμερίζεται και το 45% των Αμερικανών.
Σφυγμομέτρηση: Ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος σχεδόν σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει και πυρηνικά όπλα
Ευρείες πλειοψηφίες των ερωτηθέντων (από 68% έως 76%) πιστεύουν ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, ενώ ένα ποσοστό από 57% έως 73% εκτιμά πως σε μια τέτοια σύγκρουση θα χαθούν πολύ περισσότερες ζωές σε σύγκριση με την περίοδο 1939-1945. Πολλοί μάλιστα (25% έως 44%) θεωρούν ότι ένας τέτοιος παγκόσμιος πόλεμος θα οδηγήσει στον αφανισμό των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη.
Οι περισσότεροι (66% στην Ιταλία έως 89% στη Βρετανία) πιστεύουν ότι η χώρα τους θα εμπλακεί σε έναν τέτοιο πόλεμο, αλλά λιγοστοί (από 16% στην Ιταλία ως 44% στη Γαλλία) θεωρούν πως οι ένοπλες δυνάμεις τους θα μπορέσουν να τους υπερασπιστούν, σε αντίθεση με το 71% στις ΗΠΑ που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον αμερικανικό στρατό.
Η Ρωσία θεωρείται ότι θα είναι η αιτία ενός νέου παγκοσμίου πολέμου
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση θεωρούν -σε ποσοστό από 72% έως 82% των Δυτικοευρωπαίων, και σε ποσοστό 69% των Αμερικανών- ότι η Ρωσία θα είναι η πιθανότερη αιτία για να ξεσπάσει ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος, με την ισλαμική τρομοκρατία δεύτερη σημαντικότερη πηγή ανησυχίας.
Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι εξέφρασαν παρόμοιο φόβο και για την υποτιθέμενη σύμμαχο της Γηραιάς Ηπείρου, την Αμερική, με την πλειοψηφία (58%) στην Ισπανία, στη Γερμανία (55%) και στη Γαλλία (53%) να εκτιμά ότι οι εντάσεις με τις ΗΠΑ συνιστούν μεγάλη ή μέτρια απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη.
ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και ΕΕ έκαναν τα περισσότερα για τη διατήρηση της ειρήνης μεταπολεμικά
Αναφορικά με το ερώτημα ποιος έκανε τα περισσότερα για τη διατήρηση της ειρήνης μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι πλειοψηφίες και στις έξι χώρες (από 52% έως 66%) απάντησαν το ΝΑΤΟ, ενώ ένα ποσοστό από 44% έως 60% θεωρεί ότι συνεισέφερε «σε μεγάλο» ή σε «επαρκή» βαθμό ο ΟΗΕ.
Τέλος, οι Δυτικοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί σε ποσοστό από 45% έως 56% εκτιμούν ότι η ΕΕ -που δημιουργήθηκε εν μέρει με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη- διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου.