Κωνσταντινούπολη: Νικητής ξανά ο Ιμάμογλου -Νέο χαστούκι για Ερντογάν - iefimerida.gr

Κωνσταντινούπολη: Νικητής ξανά ο Ιμάμογλου -Νέο χαστούκι για Ερντογάν

Εκρέμ Ιμάμογλου, Ρετζέπ Ερντογάν και Μπιναλί Γιλντιρίμ
Νέος θρίαμβος Ιμάμογλου στις εκλογές για τον δήμο Κωνσταντινούπολης -Φωτογραφίες: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα σαρωτική νίκη για τον Εκρέμ Ιμάμογλου και ήττα για τον εκλεκτό του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δείχνουν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Με καταμετρημένο το 99,37% των ψήφων, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 54,03% έναντι 45,09% του Γιλντιρίμ. Η νίκη αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, είναι ξεκάθαρη με την διαφορά ψήφων να ξεπερνά τις 700.000.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιμάμογλου: Μια νέα αρχή για την Τουρκία

Ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατάφερε σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικώντας τον υποψήφιό του Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ο μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου, που χρίστηκε για λίγο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, δήλωνε το μεσημέρι λίγο πριν ψηφίσει: «Ο λαός μας θα πάρει την καλύτερη απόφαση για την δημοκρατία μας, για την Κωνσταντινούπολη και για την εγκυρότητα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρας μας από εδώ και στο εξής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός πως πέραν των δύο βασικών διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου, οι 19 επιπλέον υποψήφιοι στην Κωνσταντινούπολη συμπιέστηκαν σε ποσοστά κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Νικητής σε 28 από τις 39 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης ο Ιμάμογλου

Καθώς μπαίνουν τα αποτελέσματα φαίνεται πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου ενίσχυσε εντυπωσιακά τα ποσοστά του σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης, ενώ αντίστοιχα ελαφρά υποχώρηση παρατηρείται στα ποσοστά του AKP και του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται νικητής σε 28 από τις 39 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Στα τέλη Μαρτίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναδεικνυόταν νικητής σε 16 από αυτές. Αντίστοιχα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε 13 περιφέρειες σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου. Στην Μπεσίκτας, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε ποσοστό 83%, ενώ κατέγραψε ποσοστά 81% και 79% σε δύο ακόμη γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε τουλάχιστον 230.000 ψήφους, σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε περίπου 630.000, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά κατά 5,2%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγχαρητήρια Γιλντιρίμ στον νέο δήμαρχο Κωνσταντνινούπολης

Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον για δεύτερη φορά νικητή των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης πως η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

«Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να βοηθήσουμε τον Εκρέμ Ιμάμογλου σε οτιδήποτε θελήσει να κάνει για το καλό των Κωνσταντινοπολιτών» είπε επίσης ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναγνωρίζοντας την ήττα.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ με την εγγονή του ψήφισε το μεσημέρι της Κυριακής
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ με την εγγονή του ψήφισε το μεσημέρι της Κυριακής / Φωτογραφία: AP Photos

Συγχαρητήρια στον Ιμάμογλου έστειλε ο Ερντογάν

«Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν είχε αναλάβει προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. «Πιστεύω πως οι ψηφοφόροι θα πάρουν την καλύτερη απόφαση για την Κωνσταντινούπολη. Καλή τύχη» έλεγε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος πριν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα. Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις απειλές του πριν από μερικές ημέρες, όταν είχε απειλήσει τον νυν δήμαρχο με δικαστική διαμάχη.

Δεν κατάφερε να γυρίσει το αποτέλεσμα στον δήμο της Κωνσταντινούπολης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Δεν κατάφερε να γυρίσει το αποτέλεσμα στον δήμο της Κωνσταντινούπολης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: AP Photos

Ετοιμος να συνεργαστεί με τον Ερντογάν δηλώνει ο Ιμάμογλου

Ο νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τον Ερντογάν «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη». «Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν χάσουμε την Κωνσταντινούπολη, χάνουμε την Τουρκία» αυτά ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια, στους βουλευτές του κόμματός του. Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι απλώς η πολιτική αφετηρία του Ερντογάν, όπου και εκλέχτηκε ως δήμαρχος πριν από δύο δεκαετίες. Η τουρκική πόλη με την βαριά ιστορία είναι η βάση για περίπου το ένα τρίτο της συνολικής οικονομίας της Τουρκίας, ενώ εκτιμήσεις θέλουν την Πόλη να απορροφά το 25% των συνολικών δημοσίων δαπανών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ