Δηλώσεις Χακάν Φιντάν μετά την τριμερή συνάντηση στον Λευκό Οίκο για τη Συρία - iefimerida.gr

Δηλώσεις Χακάν Φιντάν μετά την τριμερή συνάντηση στον Λευκό Οίκο για τη Συρία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν -Φωτογραφία: AP Photo/Pavel Bednyakov, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συμμετείχε στην Ουάσινγκτον σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και της Συρίας Άσαντ Χασάν αλ Σεϊμπανί.

Η παρουσία του Τούρκου υπουργού και οι συναντήσεις του στο Λευκό Οίκο έλαβαν χώρα παράλληλα με τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ Σαράα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνάντηση των τριών υπουργών συμμετείχαν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα και ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Τομ Μπάρακ. Στη συνάντηση συμμετείχε αργότερα και ο αντιπροέδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι κατέθεσε τις απόψεις του «ειδικά στα προβληματικά σημεία της νότιας και βόρειας Συρίας και σε άλλα μέρη» καθώς και αναφορικά με τη άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας. Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ετέθη η κατάσταση στη Σουέιντα στον Νότο και και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο διαμελισμού της Συρίας. «Εάν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν με προσοχή, υπάρχει πιθανότητα να προκύψει πρόβλημα που θα απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της χώρας» δήλωσε.

Στήριξη στη συμφωνία της 10ης Μαρτίου

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι τρεις πλευρές επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στη συμφωνία της 10ης Μαρτίου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων για την ενσωμάτωση των SDF στον συριακό στρατό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να εξετάσει λεπτομερώς με την αμερικανική πλευρά «πολλά θέματα του φακέλου της Παλαιστίνης, για τον οποίο είναι υπεύθυνος ο Στιβ Γουίτκοφ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέροντας ότι είχε ξεχωριστή συνάντηση με τους Γουίτκοφ και Μπαρακ, δήλωσε ότι συζήτησαν λεπτομερώς πολλά θέματα που αφορούν το Παλαιστινιακό ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που προέκυψαν σε σχέση με την εκεχειρία στη Γάζα.

«Εμείς, ως Τουρκία, φυσικά θεωρούμε ως πρώτη προτεραιότητά μας την εφαρμογή όλων των σταδίων του ειρηνευτικού σχεδίου προς όφελος όλων, τον τερματισμό της γενοκτονίας και την έναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Αναφερόμενος στην έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις και σημείωσε ότι η ευαισθησία για την Τουρκία είναι να αντικατοπτρίζει αυτή την εμπειρία και τις ανησυχίες της και για το σκοπό αυτό η Άγκυρα έχει καταθέσει τις προτάσεις της.

«Ο Στιβ Γουίτκοφ ασχολείται επίσης με τον πόλεμο της Ουκρανίας», είπε, για τον οποίο διεξήχθη μακρά συζήτηση, με έμφαση στο τι μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο για να τερματιστεί ο πόλεμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χακάν Φιντάν Τουρκία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ