Στον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του, Μελάνια, βρέθηκαν τη Δευτέρα ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώτη κυρία υποδέχθηκαν το βασιλικό ζεύγος στο Νότιο Γκαζόν του Λευκού Οίκου, όπου οι αρχικές φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν δεν ακούγονταν από τις τηλεοπτικές κάμερες που κατέγραφαν τη συνάντηση. Ωστόσο, η ειδικός στην ανάγνωση χειλιών Νίκολα Χίκλινγκ δήλωσε στην Daily Mail ότι κατά τη σύντομη συνομιλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε τόσο στους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου όσο και σε ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τι είπε ο Τραμπ στον Κάρολο -Η αντίδραση του Βρετανού μονάρχη
«Αυτοί οι πυροβολισμοί…», φέρεται να είπε ο Τραμπ. «Θα προτιμούσα να μη στεκόμαστε εδώ πολλή ώρα», φέρεται να απάντησε ο βασιλιάς. «Νιώθω πως δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ». Ο Τραμπ φέρεται να ρώτησε τον βασιλιά Κάρολο αν είναι καλά, προσθέτοντας: «Δεν είναι καλό πράγμα». «Δεν ήμουν προετοιμασμένος, αλλά τώρα είμαι προετοιμασμένος», φέρεται επίσης να είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, ο Τραμπ άλλαξε θέμα, λέγοντας στον βασιλιά ότι είχε έρθει σε επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Λοιπόν, αυτή τη στιγμή μιλάω με τον Πούτιν», φέρεται να είπε. «Θέλει πόλεμο». «Θα το συζητήσουμε αργότερα», φέρεται να απάντησε ο Κάρολος. Ωστόσο, ο Τραμπ συνέχισε: «Έχω την αίσθηση… αν κάνει αυτό που είπε, θα αφανίσει τον πληθυσμό». Ο μονάρχης επιχείρησε ξανά να αλλάξει θέμα. «Μια άλλη φορά», είπε.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να αναφέρθηκε σε ένα πιο ανάλαφρο θέμα: το σχέδιο για τη νέα αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο. «Μπορείτε να δείτε κατευθείαν από εκεί», είπε. «Μέχρι την αίθουσα χορού. Θα θέλατε να τη δείτε;», ρώτησε τον βασιλιά. Ο μονάρχης φαίνεται να γελά ελαφρά. «Είμαι βέβαιος ότι θα μας τη δείξετε», απάντησε. Ο Τραμπ ανταπάντησε: «Σωστά, έχετε δίκιο».
Στη συνέχεια, ο βασιλιάς ρώτησε προς τα πού κατευθύνονταν. «Προς τα πού πηγαίνουμε;», είπε. «Πηγαίνουμε από εδώ», απάντησε ο Τραμπ, οδηγώντας τους στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου. Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα παρακάθισαν σε τσάι στην Πράσινη Αίθουσα του Λευκού Οίκου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την ανανεωμένη κυψέλη που βρίσκεται δίπλα στον κήπο της κουζίνας του Λευκού Οίκου, ο οποίος είχε αρχικά δημιουργηθεί από τη Μισέλ Ομπάμα το 2009. Η νέα κυψέλη, μοιάζει με μικρογραφία του Λευκού Οίκου.
Έπειτα, οι βασιλείς μετέβησαν στην κατοικία του Βρετανού πρέσβη στην Embassy Row της Ουάσιγκτον για δεξίωση στον κήπο. Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του βασιλιά Κάρολου περιλαμβάνει σήμερα λαμπρή τελετή υποδοχής στο Νότιο Γκαζόν και στη συνέχεια επίσημο δείπνο στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου.
Η βασίλισσα Καμίλα συνομίλησε με εκπροσώπους οργανισμών κατά της ενδοοικογενειακής βίας, αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει σε αυτά τα ζητήματα.