Δένδιας: Ελλάδα και Μπαχρέιν στηρίζουν θέσεις αρχής που βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα - iefimerida.gr

Δένδιας: Ελλάδα και Μπαχρέιν στηρίζουν θέσεις αρχής που βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα

Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι και Νίκος Δένδιας
Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι και Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελλάδα και Μπαχρέιν υποστηρίζουν θέσεις αρχής, που βασίζονται πάντα στη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το παραπάνω τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε κοινές δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά «για τη στήριξη του Μπαχρέιν προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της UNESCO, όπως επίσης και στη θέση του Μπαχρέιν σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επεσήμανε δε ότι θα ενημερώσει τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, «σε μια στιγμή όπου η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ουκρανία».

Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι και Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi
Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι και Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ελλάδα και Μπαχρέιν σέβονται το δίκαιο της θάλασσας, τόνισε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας

«Οι κοινές μας αρχές και οι κοινές μας αξίες είναι καθαρές, είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή τη γνωστή σαν UCLOS, την οποία και οι δύο χώρες και το Μπαχρέιν και η Ελλάδα έχουν επικυρώσει και που και οι δύο χώρες εφαρμόζουν απαρέγκλιτα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, και οι δύο χώρες μας καταδικάζουμε πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή της χρήσης βίας, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υπενθύμισε, Ελλάδα και Μπαχρέιν έχουν μια κοινή υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα το ‘24 - '25 και το Μπαχρέιν το '25 - 26, αλλά και επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ υπογράμμισε πέραν από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη συνεργασία των δύο χωρών και σε περιφερειακούς οργανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι πρόκειται για την τρίτη συνάντησή τους μέσα σε λίγους μέσα, καθώς μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μανάμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε συμμετάσχει τον περασμένο Φεβρουάριο στο Φόρουμ φιλίας στην Αθήνα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι προγραμματίζεται να επαναληφθεί και φέτος το «Φιλία Φόρουμ», το οποίο «χτίζει γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου, της Ευρώπης στη βάση κοινών αρχών και κοινών αξιών».

Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι και Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi
Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι και Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Μανάμα όπου θα υπογραφεί σειρά συμφωνιών

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στην προσεχή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Μανάμα θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες, που «θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής και της εμπορικής μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, με κύρια έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον τουρισμό, στη ψηφιακή διακυβέρνηση, στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στη μακρά, άνω της ώρας και εποικοδομητική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάν Γι για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους και βεβαίως με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Η Ελλάδα επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια για ενίσχυση των δεσμών με όλα τα κράτη του Κόλπου.

«Η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν προτιμήσεις», σημείωσε. «Και μάλιστα, δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και προτιμήσεις που δεν βασίζονται σε θέματα αρχής, διότι για μας το Μπαχρέιν είναι μια φιλική χώρα στην οποία αξίζει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επιθυμία να επισκεφθεί το Μπαχρείν εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την περιοχή του Κόλπου και ειδικά το Μπαχρέιν και σημείωσε ότι «είναι η πιο φιλική στον άνθρωπο περιοχή μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης γειτονιάς».

Για ιστορικές σχέσεις φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που διέρχονται ένα διάστημα ανάπτυξης και εξέλιξης σε διάφορους τομείς, σε όλα τα επίπεδα έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι.

«Τονίσαμε τη σημασία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στους διάφορους οικονομικούς εμπορικούς, επενδυτικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς, τεχνολογικούς και περιβαλλοντολογικούς τομείς», σημείωσε. «Καθώς επίσης την ανάγκη αξιοποίησης του κλίματος που προσελκύει τις επενδύσεις στις δυο χώρες, την διεύρυνση των τομέων εμπορικής συνεργασίας και την ενίσχυση των κοινοπραξιών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη συζητήθηκε η κοινή συνεργασία στη διπλωματική εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας Μοχάμεντ Μουμπάρακ Αλ Χαλίφα και της διπλωματικής ακαδημίας της Ελλάδας.

Συζητήθηκαν ακόμη τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο μεταξύ των οποίων τα θέματα που άπτονται των διενέξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρωπαϊκής ηπείρου, τονίζοντας την «ανάγκη τερματισμού όλων των διενέξεων, των αναμετρήσεων μέσω του διαλόγου και δια της διπλωματικής οδού προκείμενου να επιτευχθεί η ειρήνη, η ασφάλεια στα πλαίσια του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των πανανθρώπινων αξιών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και οι συνέπειες στη σταθερότητα, την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής ηπείρου ενώ τονίστηκε η «ανάγκη να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση μόνιμη και σταθερή σε αυτή την διένεξη μέσω των διαπραγματεύσεων και της διπλωματικής οδού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

«Τονίσαμε την ανάγκη να ανοίξουν δίοδοι, ασφαλείς δίοδοι για τον άμαχο πληθυσμό και να αποσταλούν οι ανθρωπιστικές βοήθειες στους πρόσφυγες», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία της διεθνούς συνεργασίας αντιμετώπισης όλων των απειλών μεταξύ των οποίων η τρομοκρατία καθώς επίσης η ανάγκη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκος Δένδιας ΥΠΕΞ Μπαχρέιν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ