Δένδιας για συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Ισχυροποιεί τη θέση μας και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα - iefimerida.gr

Δένδιας για συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Ισχυροποιεί τη θέση μας και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία
Ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία / Φωτογραφία: Intimenews-ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η αναβάθμιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε αυτήν τη δύσκολη και επικίνδυνη χρονική συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάλεσε όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν νομίζω ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσιγκτον αν η Βουλή απέρριπτε τη συμφωνία. Δεν θα γινόμασταν ισχυρότεροι αν δεν την ψηφίσετε αλλά πιο ανίσχυροι. Είναι μια συμφωνία που ισχυροποιεί την ελληνική θέση και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε να στηρίξει την πολιτική του «ουδέτερου». Δεν είναι αυτή η πολιτική μας, η πολιτική που άσκησαν οι μεγάλοι εθνικοί μας ηγέτες οι οποίοι δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας επί του θέματος, επισήμανε: «Θα ευχόμουν να μην ερχόταν η συμφωνία σε μία χρονική στιγμή με άκρως επικίνδυνες καταστάσεις και συνθήκες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο.

Τα σχέδια ψηφίσματος που καταθέτει η Τουρκία υπέρ ισλαμικών κρατών είναι απειλή. Η αδόκιμη προσπάθεια της Τουρκίας να ηγηθεί είναι απειλή για την Ελλάδα. Η ανατροπή κάθε σεβασμού των εδαφικών δικαιωμάτων είναι υπαρξιακή απειλή για την Ελλάδα και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύτερος, όπως τα ζητήματα του θερμοκηπίου και της περιβαλλοντικής ασφάλειας. Επιβάλλεται να υποστηρίξουμε αυτές τις θέσεις στη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα», επισήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δένδιας: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απρόσεκτοι σε εθνικά θέματα

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει αρνηθεί «την ενημέρωση με κλειστή την πόρτα και ανοιχτά χαρτιά», όμως, όπως αποσαφήνισε, «η συζήτηση στη Βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας έχει όρια και πρέπει τα επιχειρήματα να μην αδυνατίζουν τις ελληνικές εθνικές θέσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απρόσεκτοι. Τιμώ τον πατριωτισμό όλων, όπως παρακαλώ να υπάρχει προσοχή. Αν θέλετε ενημέρωση είμαι πάντα εδώ».

Απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη ρωσική εισβολή, ο κ. Δένδιας, αντέτεινε ότι η Ελλάδα έχει πολλούς περισσότερους λόγους να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους και να μην είναι ουδέτερη γιατί υπάρχει το τραγικό παράδειγμα της εξέλιξης του κυπριακού.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλο σεβασμό για την τεράστια ρωσική πολιτιστική παράδοση. Τη σέβεται απεριόριστα. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ευθεία αντιπαράθεση μας για την εισβολή της Ρωσίας σε ανεξάρτητο κράτος. Και η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα διαφορετικής πορείας γιατί είναι θέμα προάσπισης όχι μόνο των δικών μας συνόρων αλλά όλου του πλανήτη. Υπερασπιζόμαστε με τις θέσεις μας όχι μόνο τα σύνορα όλου του πλανήτη αλλά και τα δικά μας σύνορα. Και αυτό δεν διασφαλίζεται μόνο με τις επικλήσεις του διεθνούς δικαίου. Και παράδειγμα τραγικό είναι η εξέλιξη του κυπριακού», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί μια καθαρή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις καταφέρνοντας να υπογραφούν πάνω από 210 επωφελείς συμφωνίες, θωρακίζοντας την ασφάλεια της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή η κυβέρνηση επίλυσε, σε μεγάλο βαθμό, τις θαλάσσιες διαφορές υπογράφοντας συμφωνίες με Αίγυπτο, Αλβανία και Ισραήλ. Έχουμε θωρακίσει την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας με σειρά συμφωνιών, συνεισφέροντας για τη δημιουργία ενός ευρύτατου πλαισίου ασφαλείας στη βάση του Διεθνούς Δίκαιου και του Δίκαιου της Θάλασσας.

Ακολουθούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων που φθάνει από την Ινδία και την Ιαπωνία στη Λατινική Αμερική. Στις δεκάδες επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε σε άλλα κράτη συζητήσαμε 100άδες συμφωνίες. Υπογράψαμε συμφωνίες που υπερβαίνουν τις 210. Και αυτό δεν έχει προηγούμενο. Υποστηρίζουμε πάντα τις διεθνείς αρχές δικαίου μέσα από μια ενεργητική πολιτική και σε αυτό το πλαίσιο είναι και αυτή η συμφωνία», ανέφερε.

Απαντώντας στο «αναμενόμενο», όπως το χαρακτήρισε, επιχείρημα τι παίρνει η Ελλάδα από τη συμφωνία και ότι δεν είναι επωφελής, ο κ. Δένδιας παρέπεμψε στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και τις επίσημες αμερικανικές επιστολές και ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις οποίες -όπως είπε- αποδεικνύεται η θέση τους απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα.

«Στο ερώτημα εμείς τι παίρνουμε αντί απάντησης σας, παραπέμπω να διαβάσετε το τροποποιητικό πρωτόκολλο σε συνδυασμό με την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, που αφορά στα πέντε κεφάλαια συν ένα. Πέρα από τη παραχώρηση υλικού και δανείων, τη συμμετοχή μας στα F-15, διαβάστε και την αντίληψη του Αμερικανικού Κογκρέσου γιατί καταλήγει σε αυτό το νομοθέτημα- σε αυτό το Κογκρέσο, που σε ελάχιστα 24ωρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθυνθεί για να μιλήσει. Και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Δεν έχει ξαναγίνει αυτή η τιμή σε πρωθυπουργό της Ελλάδος. Και δεν φαντάζομαι κανείς να μην θέλει να γίνει. Φαντάζεται κανείς, αν το Αμερικάνικο Κογκρέσο επιφύλασσε αυτή τη τιμή στον κ. Ερντογάν; Δεν είναι, λοιπόν, καλό για τη χώρα να υποβαθμίζεται η συμφωνία σε μια οιονεί εκλογική περίοδο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πενταετής συμφωνία είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος»

Περεταίρω, ο κ. Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η αμερικανική παρουσία. «Αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία και δεν ήταν διαθέσιμη η Αλεξανδρούπολη προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, φαντάζεστε τι σημασία θα είχαν τα στενά και πόσο δυσχερέστερη θα ήταν η θέση μας για τη δική μας ασφάλεια και το μέλλον της χώρας μας; Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε εμπορικό λιμάνι και γεωπολιτικό κόμβο υπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον της χώρας. Με αυτήν τη συμφωνία θέλουμε και την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού», είπε και προσέθεσε:

«Το είπα ξεκάθαρα και επαναλαμβάνω. Η κυβέρνηση θέλει την αμερικανική παρουσία δεν την απεύχεται. Η πενταετής συμφωνία είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος και της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιθυμεί ενδεχόμενη απομάκρυνση των ΗΠΑ γιατί αυτό δεν θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία υπηρετεί την ανεξαρτησία της χώρας. Και δεν άκουσα κανένα άλλο πειστικό επιχείρημα. Δεν έχουμε να απολογηθούμε λοιπόν για την πενταετία γιατί το θεωρούμε ως μεγάλο κεφάλαιο για το συμφέρον της Ελλάδος. Η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι μονοδιάστατη».

Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν για παράλειψη του άρθρου 7 της προηγούμενης Συμφωνίας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι οφείλεται στη μη αναγκαιότητά του τη δεδομένη στιγμή ενώ κάθε κεφάλαιο μπορεί η Ελλάδα να το επαναφέρει απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη η πρόκληση δεχτεί να αντιμετωπίσει.

«Η τροποποίηση του πρωτοκόλλου που έρχεται προς ψήφιση δεν σημαίνει κατάργηση του προηγούμενου κειμένου του 1990. Κατά συνέπεια είναι προϊόν νομικής άγνοιας να ισχυρίζεται κανείς ότι η μη επανάληψη στη προσήλωση του Χάρτη του ΟΗΕ σημαίνει κατάργηση του. Η συμφωνία του 1990 ισχύει πέραν όσων τροποποιούνται, και αυτά είναι ελάχιστα», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέσα σε αυτή τη δυσχερέστερη συγκυρία που ζούμε, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την κατανόηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού πολιτικού κόσμου, εξόπλισε με διπλωματικά όπλα, την ασφάλεια της χώρας για το μέλλον, συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

«Όχι» στο αίτημα της Άγκυρας στις ΗΠΑ για αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε τη σαφή αρνητική θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο τουρκικό αίτημα στις ΗΠΑ για ανανέωση ραντάρ και πυραύλων των μαχητικών F-16.

«Έχουμε την πληροφόρηση πως εστάλη pro-notification που αφορά όχι σε νέα αεροσκάφη αλλά σε ραντάρ και πυραύλους των υπαρχόντων αεροσκαφών. Δεν είναι καν κανονική ειδοποίηση. Αυτή την ενημέρωση έχουμε. Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα, επειδή η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι. Όπως και για τα γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία. Και αυτήν την άποψη θα διατυπώσουμε».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «είναι απολύτως απαράδεκτες οι υπερπτήσεις και οι τουρκικές παραβιάσεις και έχουν μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής εναέριας κυκλοφορίας και προσπάθεια επιβολής των θέσεων τους με το απαράδεκτο τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την επιθετικότητα της Τουρκίας που εκδηλώθηκε με τις υπερπτήσεις και τον απαράδεκτο όψιμο τουρκικό ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την καταδίκασε. Και σαφέστατα, και η επιστολή Μπλίνκεν και τα αμερικανικά νομοθετήματα και οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πήραν θέση για το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ