Η Μέτε Φρεντέρικσεν αιφνιδίασε τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της Δανίας καθώς ανακοίνωσε πως πρότεινε στον βασιλιά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Οπως είπε από το βήμα της Βουλής, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαρτίου.
Οι εκλογές στη Δανία αναμένονταν τον φθινόπωρο (τέλος Οκτωβρίου συμπληρώνεται η θητεία της), ωστόσο, στον απόηχο της έντασης με τις ΗΠΑ λόγω Γροιλανδίας, αποφάσισε να κάνει την αιφνιδιαστική κίνηση, βλέποντας πως έχει περισσότερα να κερδίσει από αυτήν, παρά να χάσει.
Όπως τονίζει το Politico, αλλά και δανέζικα ΜΜΕ, η Φρεντέρικσεν αν και είχε πάθει ζημιά στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, η στάση της απέναντι στις ΗΠΑ για το θέμα της Γροιλανδίας, της έδωσε ξανά «αέρα» στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, συγκεντρώνει 22% το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, έναντι 12% της «Πράσινης Αριστεράς» που ακολουθεί στη δεύτερη θέση.
Βλέποντας πως μπορεί να φτάσει σε αυτοδυναμία, πήρε την απόφαση να γίνουν οι εκλογές τώρα.
Φρεντέρικσεν: Η διαμάχη για τη Γροιλανδία δεν έχει τελειώσει
«Αν και είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ο κόσμος εκεί έξω δεν μπορεί να περιμένει. Η διαμάχη για τη Γροιλανδία δεν έχει τελειώσει και η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για το συμφέρον των πολιτών της» είπε.
Η παράταξη της Φρεντέρικσεν κυβερνά σε συνεργασία με τους φιλελεύθερους και τους Μετριοπαθείς, ωστόσο οι υποστηρικτές της, της έχουν ζητήσει να συνεργαστεί πιο στενά με την αριστερά.
Η ίδια είπε σήμερα πως είναι ανοιχτή σε συνεργασία είτε με τα ίδια κόμματα, είτε με την αριστερά. «Δεν αποκλείω προκαταβολικά κανέναν. Στην εποχή που ζούμε δεν έχω παράλογες απαιτήσεις».