Εκτίθεται το Βρετανικό Μουσείο: Ειδικός είχε καταγγείλει κλοπή αντικειμένων πριν από 3 χρόνια, πωλούνταν στο eBay - iefimerida.gr

Εκτίθεται το Βρετανικό Μουσείο: Ειδικός είχε καταγγείλει κλοπή αντικειμένων πριν από 3 χρόνια, πωλούνταν στο eBay

Ο έφορος του Βρετανικού Μουσείου που κατηγορείται ότι έκλεψε αρχαιότητες
Ο έφορος του Βρετανικού Μουσείου που κατηγορείται ότι έκλεψε αρχαιότητες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δεινή θέση βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο, με τις αποκαλύψεις για την κλοπή θησαυρών του να συνεχίζονται, καθώς, όπως φαίνεται, υπήρξαν καταγγελίες για πώληση αρχαιοτήτων στο eBay, με το μουσείο όμως να μην κάνει τίποτα...

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», ένας ειδικός σε αρχαιότητες με έδρα το εξωτερικό είχε μετατραπεί σε ντετέκτιβ και είχε ανακαλύψει πως ένα ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα, που εμφανίστηκε στο eBay με τιμή πώλησης 40 λίρες, ήταν ένα κομμάτι που απεικονιζόταν στον διαδικτυακό κατάλογο του μουσείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ειδικός ενημέρωσε το Βρετανικό Μουσείο και ένα ανώτερο μέλος του προσωπικού τον διαβεβαίωσε πως το θέμα θα διερευνάτο.

Ο Πίτερ Χιγκς, έφορος του Βρετανικού Μουσείου που απολύθηκε
Ο Πίτερ Χιγκς, ο έφορος του Βρετανικού Μουσείου που απολύθηκε

Αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2020, αλλά ο εμπειρογνώμονας δεν άκουσε τίποτα για μήνες, και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έγραψε σε έναν συνάδελφό του στη Βρετανία για να εκφράσει την απογοήτευσή του. Εκείνη την εποχή έλεγε ότι το Βρετανικό Μουσείο «μπορεί να μην ενδιαφέρεται να μάθει», επειδή οι κλοπές θα ήταν «εξαιρετικά ενοχλητικές» γι’ αυτούς.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2023, το μουσείο απέλυσε τον Πίτερ Χιγκς, τον έφορό του για τους πολιτισμούς της Μεσογείου, έπειτα από εσωτερική έρευνα για την κλοπή κοσμημάτων από χρυσό, ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κοινό ενημερώθηκε για τη ληστεία την Τετάρτη, όταν το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε τις κλοπές αντικειμένων που βρίσκονταν σε αποθήκη και την απόλυση ενός ανώνυμου μέλους του προσωπικού.

Το μουσείο, σύμφωνα με την «Telegraph», βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το ποιος ήξερε τι και πότε, τι έκανε για να διασφαλίσει ότι οι κλοπές θα σταματήσουν και ποιες προσπάθειες έγιναν για την ανάκτηση των αντικειμένων.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο εμπειρογνώμονας τέχνης που ανακάλυψε τις κλοπές υποψιάστηκε πως ο δράστης επέλεγε σκόπιμα αντικείμενα που δεν εμφανίζονταν στον ηλεκτρονικό κατάλογο του μουσείου, ώστε να είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να αποδείξει από πού προέρχονταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αντικείμενα που πωλούνταν στο eBay -Το «λάθος» του κλέφτη

Ο ειδικός παρατήρησε ότι από το 2016 ή ενδεχομένως και νωρίτερα, ημιπολύτιμοι λίθοι και γυάλινα αντικείμενα έβγαιναν προς πώληση στο eBay, τα οποία πίστευε ότι προέρχονταν κυρίως από τη συλλογή Towneley με ελληνορωμαϊκά αντικείμενα που δώρισε στο Βρετανικό Μουσείο ένας γαιοκτήμονας του 18ου αιώνα.

Όμως, ο κλέφτης έγινε «απρόσεκτος», σύμφωνα με μια πηγή, και άρχισε να πουλάει αντικείμενα που είχαν καταγραφεί πλήρως και ήταν εύκολα συγκρίσιμα με το διαδικτυακό φωτογραφικό τους κατάλογο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένα θραύσμα ρωμαϊκού κοσμήματος, που δείχνει το κεφάλι ενός άνδρα σε προφίλ, γνωστό ως καμέο, χαραγμένο σε ένα πετράδι από πλάσμα, το οποίο χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Ένα θραύσμα ενός ονυχικού καμέο, το οποίο είχε λανθασμένα χαρακτηριστεί ως αχάτης, με μια νεαρή γυναίκα και ένα σύμβολο γονιμότητας προσφέρθηκε προς πώληση στο eBay με ελάχιστη τιμή 40 λίρες το 2016, αλλά δεν προσέλκυσε τότε καμία προσφορά. Η πραγματική του αξία ήταν μεταξύ 25.000 και 50.000 λιρών, σύμφωνα με εμπόρους με τους οποίους επικοινώνησε η «Telegraph».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πωλητής χρησιμοποιούσε το όνομα sultan1966 και ο ξένος εμπειρογνώμονας παρατήρησε ότι ήταν επίσης ο κωδικός του κ. Higgs στο Twitter. Ο εμπειρογνώμονας επικοινώνησε με τον πωλητή του eBay το 2016 και τον ρώτησε αν ήταν ο κ. Higgs, αλλά ο πωλητής το αρνήθηκε.

Τον Ιούνιο του 2020, ο εμπειρογνώμονας επικοινώνησε με το μουσείο μέσω ενός μεσάζοντα και μετέφερε τα ευρήματά του. Ο κ. Higgs απολύθηκε τρία χρόνια αργότερα.

«Συντετριμμένος» ο κατηγορούμενος που έχασε τη δουλειά του

Μιλώντας στο σπίτι της οικογένειας, στο Χάστινγκς του Ανατολικού Σάσεξ, ο μεγαλύτερος γιος του, Γκρεγκ, 21 ετών, δήλωσε στην «Telegraph» ότι ο πατέρας του αρνήθηκε τις κατηγορίες και πως ήταν «συντετριμμένος» που έχασε τη δουλειά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το σημείο, δεν τον νοιάζει καν τι σκέφτονται οι άνθρωποι γι' αυτόν, απλά θέλει μια ευκαιρία να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Φτάνει κάποια στιγμή, όπου, ακόμα και εάν είσαι αθώος, θα προτιμούσες να μη μιλούν όλοι συνέχεια γι’ αυτό, τουλάχιστον από το μουσείο. Έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο μουσείο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι από τη δική μας οπτική γωνία δεν νομίζω ότι όλα αυτά ήταν πολύ δίκαια. Το όνομά του έχει συρθεί εντελώς στη λάσπη και έχει δαιμονοποιηθεί. Αγαπούσε τη δουλειά του για τόσο πολύ καιρό, ήταν καταπληκτικός σε αυτήν, δημοσίευσε βιβλία και μόλις πρόσφατα έκανε εκθέσεις γι' αυτούς σε άλλες χώρες. Πρόσφατα πήγε σε μια ανασκαφή στην Τουρκία, οπότε δεν θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο. Και τότε, μια μέρα, όλα άλλαξαν».

Το «λάθος» του Βρετανικού Μουσείου

Οι ειδικοί σε θέματα αρχαιοτήτων, πάντως, δήλωσαν ότι η αποτυχία του μουσείου να καταγράψει πλήρως και τα οκτώ εκατομμύρια αντικείμενα της συλλογής του το έκανε πιο ευάλωτο σε κλοπές και έκανε τις έρευνες πιο περίπλοκες.

Η Dorothy Lobel King, αρχαιολόγος, δήλωσε: «Είναι δύσκολο να δηλώσει κανείς με βεβαιότητα ποια ακριβώς αντικείμενα λείπουν από το Βρετανικό Μουσείο, επειδή το μουσείο αρνούνταν επί δύο χρόνια ότι κάποια λείπουν, αλλά περίπου το ένα τρίτο των καμέο που ζήτησα να δω για σκοπούς μελέτης φέτος ήταν "μη διαθέσιμα" και μου είπαν ότι αρκετά δεν θα είναι "διαθέσιμα" σε κάποια στιγμή στο μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ