«Κόλπο γκρόσο» στο Βρετανικό Μουσείο: Υπάλληλος έκλεβε αρχαιότητες -Χρυσά εκθέματα, κοσμήματα, πολύτιμους λίθους - iefimerida.gr

«Κόλπο γκρόσο» στο Βρετανικό Μουσείο: Υπάλληλος έκλεβε αρχαιότητες -Χρυσά εκθέματα, κοσμήματα, πολύτιμους λίθους

Η στήλη της Ροζέτας
Η Στήλη της Ροζέτας / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού του, με την αστυνομία να διεξάγει έρευνα για «θησαυρούς που λείπουν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές».

Οπως αναφέρει το BBC, αντικείμενα από χρυσάφι, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι ήταν μεταξύ αυτών που διαπιστώθηκε ότι λείπουν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές. Η πλειονότητα των αντικειμένων φυλασσόταν σε μια αποθήκη, ανέφερε το μουσείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό», λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer δήλωσε ότι ο οργανισμός «έβαλε τέλος σε αυτό» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των συναδέλφων, όταν λέω ότι λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που έχουμε υπό τη φροντίδα μας».

Το Βρετανικό Μουσείο θα πάρει μέτρα κατά του πρώην εργαζομένου

Το Βρετανικό Μουσείο πρόσθεσε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του μέλους του προσωπικού που απολύθηκε.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το BBC, η Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας διεξάγει έρευνα, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις μέχρι στιγμής, ενώ και το Βρετανικό Μουσείο έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα.

Ο George Osborne, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ανησύχησαν όταν μάθαμε νωρίτερα φέτος ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας, ξεκινήσαμε ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που θεωρούμε υπεύθυνο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανένα από τα αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ., δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, ανέφερε το μουσείο.

Από ποιους θα διεξαχθεί η ανεξάρτητη έρευνα

Η ανεξάρτητη έρευνα του μουσείου θα γίνει υπό την καθοδήγηση του πρώην επιτρόπου Sir Nigel Boardman και της αρχηγού της αστυνομίας Lucy D'Orsi, της βρετανικής αστυνομίας μεταφορών.

Θα παράσχουν συστάσεις σχετικά με τις μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας και θα ξεκινήσουν «ένα δυναμικό πρόγραμμα για την ανάκτηση των αντικειμένων που χάθηκαν», σύμφωνα με το μουσείο.

Ο Sir Nigel δήλωσε: «Θα είναι μια επίπονη δουλειά, με τη συμμετοχή εσωτερικών και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, αλλά αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, και είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που έχουμε ήδη λάβει».

Το Βρετανικό Μουσείο επισκέπτονται περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. Η συλλογή του καλύπτει έξι ηπείρους και δύο εκατομμύρια χρόνια Ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων των γλυπτών του Παρθενώνα, η τύχη των οποίων αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ