Τη δημιουργία ενός νέου αριστερού κόμματος με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, προανήγγειλε μία βουλευτής των Εργατικών, που αποχώρησε από το κόμμα προκαλώντας αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας.
Η βουλευτής του Κόβεντρι Ζάρα Σουλτάνα, είχε ήδη διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών επειδή καταψήφισε τη διατήρηση του ορίου των δύο παιδιών στα επιδόματα, αν και παρέμενε μέλος του κόμματος.
Αλλά σε ανακοίνωσή της χθες Πέμπτη επιβεβαίωσε την αποχώρησή της από το Εργατικό Κόμμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «απέτυχε πλήρως στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων» και ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ηγηθεί ενός νέου πολιτικού σχηματισμού μαζί με τον Κόρμπιν και «άλλους ανεξάρτητους βουλευτές και ακτιβιστές ανά τη χώρα».
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της στο Χ: «Το Γουέστμινστερ είναι διαλυμένο, αλλά η πραγματική κρίση είναι βαθύτερη».
Η Ζάρα Σουλτάνα προειδοποίησε ότι το «δικομματικό σύστημα δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά διαχειριζόμενη παρακμή και αθετημένες υποσχέσεις». Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Πριν από ένα χρόνο, με απέπεμψαν από την ΚΟ του Εργατικού Κόμματος επειδή ψήφισα την κατάργηση του ανώτατου ορίου επιδόματος των δύο παιδιών και την έξοδο 400.000 παιδιών από τη φτώχεια. Θα το έκανα ξανά. Ψήφισα κατά της κατάργησης των χειμερινών πληρωμών καυσίμων για τους συνταξιούχους. Θα το έκανα ξανά. Τώρα, η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα άτομα με αναπηρία να υποφέρουν. Απλώς δεν μπορούν να αποφασίσουν πόσο.
Το 2029 η επιλογή θα είναι ξεκάθαρη: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».
Γρίφος η στάση του Κόρμπιν
Σε μια ένδειξη πρώιμης διάσπασης οι Times του Λονδίνου ανέφεραν χθες ότι ο 76χρονος Κόρμπιν, πρώην ηγέτης των Εργατικών και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, δεν είχε ακόμη συμφωνήσει να ηγηθεί του νέου κόμματος με τη Ζάρα Σουλτάνα.
Ωστόσο, προχθές το βράδυ ο Κόρμπιν μιλώντας στην εκπομπή Peston του δικτύου ITV δήλωσε ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι διψούν «για την προώθηση μιας εναλλακτικής άποψης». Σημείωσε ότι «θα προταθεί μια εναλλακτική λύση για μια κοινωνία που θα αντιμετωπίζει τη φτώχεια, την ανισότητα και μια εξωτερική πολιτική που θα βασίζεται στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο» και στην ερώτηση για το εάν θα επιδιώξει να ηγηθεί του κόμματος, ο Κόρμπιν απάντησε: «Είμαι εδώ για να δουλέψω, είμαι εδώ για να υπηρετήσω τον λαό με τον τρόπο που πάντα προσπαθούσα να κάνω».
Όπως αναφέρει ο Guardian ο Κόρμπιν φέρεται ενοχλημένος από τη σπουδή της Σουλτάνα να ανακοινώσει το νέο κόμμα, αφού δεν είχε συμφωνηθεί ακόμη η ηγεσία του και ο χρόνος ανακοίνωσης του νέου πολιτικού σχηματισμού.
Σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές το νέο κόμμα πιθανώς θα αλιεύσει ψήφους από τη δεξαμενή των απογοητευμένων ψηφοφόρων των κυβερνώντων Εργατικών, αλλά το ερώτημα είναι αν θα εξασφαλίσει ευρεία απήχηση στο χώρο της βρετανικής αριστεράς, ή θα περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά.