Bloomberg: Εμιράτα και Κατάρ ζητούν από συμμάχους να πείσουν τον Τραμπ να λήξει τον πόλεμο με το Ιράν - iefimerida.gr

Bloomberg: Εμιράτα και Κατάρ ζητούν από συμμάχους να πείσουν τον Τραμπ να λήξει τον πόλεμο με το Ιράν

ιραν καπνος
Ιράν / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λύση προκειμένου να λήξει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αναζητούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ ασκούν παρασκηνιακά πιέσεις σε συμμάχους τους προκειμένου να τους βοηθήσουν να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιλέξει μια διέξοδο που θα διατηρήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν σύντομες, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του ζητήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώρες επιδιώκουν να συγκροτήσουν έναν ευρύ συνασπισμό με στόχο μια ταχεία και διπλωματική λήξη της σύγκρουσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ώστε να αποτραπούν η περιφερειακή κλιμάκωση και ένα παρατεταμένο σοκ στις τιμές της Ενέργειας. Οι πηγές μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς πρόκειται για ζητήματα που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το Κατάρ, όπως σημειώνει το Bloomberg News, προειδοποιεί ότι εάν οι θαλάσσιες οδοί της περιοχής παραμείνουν σοβαρά διαταραγμένες έως τα μέσα της εβδομάδας, αναμένεται πιο έντονη αντίδραση της αγοράς στις τιμές του φυσικού αερίου σε σύγκριση με τη μεγάλη άνοδο της Δευτέρας.

Το Κατάρ διέκοψε την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη εξαγωγική εγκατάσταση παγκοσμίως, αφού αυτή αποτέλεσε στόχο ιρανικής επίθεσης με drone, γεγονός που οδήγησε τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε άλμα άνω του 50%.

Παρασκηνιακά, τόσο τα ΗΑΕ όσο και το Κατάρ εργάζονται για την ταχεία ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνάς τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αξιωματούχοι του International Media Office του Κατάρ και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ΗΑΕ έχουν ζητήσει από συμμάχους τους βοήθεια σε συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς, ενώ το Κατάρ έχει αιτηθεί συνδρομή για την αντιμετώπιση επιθέσεων με drones, τα οποία έχουν αναδειχθεί σε μεγαλύτερη απειλή από τους βαλλιστικούς πυραύλους, πρόσθεσαν οι πηγές. Τα αποθέματα του Κατάρ σε πυραύλους αναχαίτισης Patriot επαρκούν για τέσσερις ημέρες με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης, σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση που είδε το Bloomberg News.

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, και ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είχαν τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές συνομιλίες με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ