Ένα νέο «τέλος ακεραιότητας βίζας», ύψους 250 δολαρίων, θα βαρύνει όσους θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με διάταξη του προσφάτως ψηφισθέντος «Μεγάλου Όμορφου Νομοσχεδίου» του Ντόναλντ Τραμπ.
Το αποκαλούμενο «visa integrity fee» (τέλος ακεραιότητας βίζας) δεν αντικαθιστά τα ήδη υπάρχοντα τέλη βίζας, αλλά προστίθεται σε αυτά, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το συνολικό κόστος για τους αλλοδαπούς επισκέπτες.
Επί παραδείγματι, εργαζόμενος που πληρώνει ήδη 205 δολάρια για την αίτηση θα αναμένει πλέον να καταβάλει συνολικά 455 δολάρια μόλις τεθεί σε ισχύ αυτό το τέλος. Πέραν τούτου, υπάρχει και το «τέλος του εντύπου I-94», που ο νέος νόμος του Τραμπ αύξησε από 6 σε 24 δολάρια και το οποίο καλείται να καταβάλει οποιοσδήποτε υποχρεούται να υποβάλει το έντυπο Ι-94 για το αρχείο άφιξης και αναχώρησης, που ισχύει για τους περισσότερους ταξιδιώτες.
Ποιους αφορά το νέο τέλος εισόδου στις ΗΠΑ
Το «τέλος ακεραιότητας βίζας» ισχύει για όλους τους επισκέπτες που χρειάζονται μη μεταναστευτική βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, και αφορά τουρίστες και ταξιδιώτες αναψυχής, επαγγελματίες, αλλοδαπούς φοιτητές και άλλους προσωρινούς επισκέπτες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά το οικονομικό έτος 2024 οι ΗΠΑ εξέδωσαν σχεδόν 11.000.000 μη μεταναστευτικές βίζες.
Τουρίστες και επιχειρηματίες από χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (Visa Waiver Program), όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν υποχρεούνται να εξασφαλίσουν τη βίζα αυτή για διάστημα παραμονής έως 90 ημερών στις ΗΠΑ.
Το «παραθυράκι» της διάταξης
Η πληρωμή θα απαιτείται κατά την έκδοση των θεωρήσεων και δεν θα υπάρχουν απαλλαγές από τα τέλη.
Οι ταξιδιώτες που συμμορφώνονται με τους όρους της βίζας τους - όπως η μη παραμονή πέραν των επιτρεπόμενων ημερών και η αποφυγή μη εξουσιοδοτημένης εργασίας - μπορούν να λάβουν επιστροφή των τελών τους μετά το τέλος του ταξιδιού, σύμφωνα με τη διάταξη.
Ο δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα που αφορούν στη μετανάστευση στις ΗΠΑ, Στίβεν Α. Μπράουν, χαρακτήρισε το τέλος ως «επιστρεφόμενη εγγύηση», σε πρόσφατη ανάρτηση σχετικά με τη νέα πολιτική. Ο μηχανισμός για την επιστροφή χρημάτων εξακολουθεί να είναι ασαφής, επισήμανε στο CNN.
«Όσον αφορά στον σκοπό του τέλους, είναι δύσκολο να πούμε ποιος είναι. Γενικά, τα τέλη μετανάστευσης προορίζονται για την κάλυψη των εξόδων της εκδίκασης ή της έκδοσης» ανέφερε, αλλά σημείωσε ότι η διάταξη επιστροφής χρημάτων θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή όλων των τελών που έχουν καταβληθεί.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που θεσπίζει το νέο τέλος, δεν έχει ακόμη δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων ή οποιεσδήποτε άλλες πτυχές της εφαρμογής της πολιτικής.
«Το τέλος ακεραιότητας βίζας απαιτεί συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών πριν από την εφαρμογή του», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Γιατί θεσπίστηκε η νέα «βίζα ακεραιότητας»
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το νέο τέλος θεσπίστηκε «για να υποστηρίξει τις προτεραιότητες της διοίκησης για την ενίσχυση της επιβολής της μεταναστευτικής νομοθεσίας, την αποτροπή των υπερβάσεων της βίζας και τη χρηματοδότηση της ασφάλειας των συνόρων».
Τα τέλη που δεν επιστρέφονται θα «κατατίθενται στο γενικό ταμείο του υπουργείου Οικονομικών», αναφέρει η διάταξη του νομοσχεδίου.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας «βίζας ακεραιότητας», αλλά, σύμφωνα με τον Πολ Σαλούτζα της Saluja Law, εταιρείας που ασχολείται με το μεταναστευτικό δίκαιο, αυτό θα μπορούσε να γίνει με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους στις ΗΠΑ, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2025.
Αντιδράσεις για το νέο τέλος
Μολονότι η κυβέρνηση Τραμπ υπεραμύνεται του νέου τέλους , που, όπως λέει, θα ενισχύσει τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, ειδικοί του ταξιδιωτικού κλάδου ανησυχούν ότι ενδέχεται να περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των τουριστών στη χώρα, ο οποίος έχει ήδη μειωθεί το 2025.
Η οργάνωση U.S. Travel Association, μια ΜΚΟ με αποστολή την αύξηση των ταξιδιών στις ΗΠΑ και εντός αυτών, αποκάλεσε το νέο τέλος ακεραιότητας βίζας «ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω», καθώς τέτοια μέτρα υπονομεύουν τις προσπάθειες προσέλκυσης διεθνών επισκεπτών και αποδυναμώνουν τις προοπτικές τουριστικής ανάκαμψης της χώρας.
«Αυτό το τέλος, το οποίο θα είναι τουλάχιστον 250 δολάρια και θα προστίθεται στα υπάρχοντα τέλη βίζας, προσθέτει ένα περιττό οικονομικό εμπόδιο για τους αλλοδαπούς επισκέπτες» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Έρικ Χάνσεν, ανώτερος αντιπρόεδρος της οργάνωσης, αρμόδιος για τις σχέσεις της με την αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της U.S. Travel Association, το τέλος θα αυξήσει κατά 144% το «προκαταρκτικό κόστος» της επίσκεψης στις ΗΠΑ.
«Ακόμα κι αν από τεχνικής άποψης μπορεί να επιστραφεί, η πρόσθετη πολυπλοκότητα και το κόστος θα αποθαρρύνουν τους επισκέπτες», δήλωσε ο Χάνσεν.