BioNTech: Τα εμβόλια για τη θεραπεία του καρκίνου ίσως να είναι διαθέσιμα μέχρι το 2030 - iefimerida.gr

BioNTech: Τα εμβόλια για τη θεραπεία του καρκίνου ίσως να είναι διαθέσιμα μέχρι το 2030

Ουιγκούρ Σαχίν Εζλέμ Τουρετζί BioNTech
Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετζί της BioNTech / Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εμβόλια για τον καρκίνο θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την ομάδα των ιδρυτών της BioNTech.

Ο Ουγούρ Σαχίν και η Εζλέμ Τουρετζί, οι οποίοι συνίδρυσαν τη BioNTech, τη γερμανική εταιρεία που συνεργάστηκε με την Pfizer για την κατασκευή του επαναστατικού εμβολίου mRNA για τον κορωνοϊό, δήλωσαν ότι έχουν κάνει ανακαλύψεις που τροφοδότησαν την αισιοδοξία τους για τα εμβόλια κατά του καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στην Laura Kuenssberg του BBC, η καθηγήτρια Τουρετζί περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία mRNA, που αποτελεί τον πυρήνα του εμβολίου της BioNTech για την COVID-19, θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί, έτσι ώστε να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα αντί να εισβάλει στους κορωνοϊούς.

Ερωτηθείς πότε τα εμβόλια κατά του καρκίνου που βασίζονται στο mRNA μπορεί να είναι έτοιμα για χρήση σε ασθενείς, ο καθηγητής Σαχίν είπε ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «πριν από το 2030».

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο που μπορεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο

Ένα εμβόλιο mRNA για την COVID-19 λειτουργεί μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού στο σώμα. Αυτές οι πρωτεΐνες, ή αντιγόνα, χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως στόχοι -λέγοντας στα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος τι να αναζητήσουν και πού να επιτεθούν.

Η ίδια προσέγγιση μπορεί να ακολουθηθεί προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, δήλωσε η Τουρετζί, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια της BioNTech. Αντί να φέρει κώδικα που αναγνωρίζει τους ιούς, το εμβόλιο θα περιέχει γενετικές οδηγίες για τα αντιγόνα του καρκίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

BioNTech: Η επιτυχία του εμβολίου για τον κορωνοϊό ανταμοίβει το έργο μας για τον καρκίνο

Η BioNTech εργαζόταν σε εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή εμβολίων για τον κορωνοϊό λόγω της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία διαθέτει τώρα αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου σε κλινικές δοκιμές. Η Τουρετζί είπε ότι η ανάπτυξη και η επιτυχία του εμβολίου Pfizer/BioNTech, το οποίο είναι παρόμοιο με το εμβόλιο της Moderna για την COVID-19, «ανταμοίβει το έργο μας για τον καρκίνο».

Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου. Υπάρχουν, όμως, σημαντικά εμπόδια. Τα καρκινικά κύτταρα που συνθέτουν όγκους μπορεί να απαρτίζονται από μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι υγιείς ιστούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρετζί παρέμεινη προσεκτική στις δηλώσεις της σχετικά με το έργο. «Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο. Έχουμε κάνει μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές», κατέληξε η επιστήμονας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BioNtech εμβόλια καρκίνος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ