Nέες καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από μέλη των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας στη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν φέρνει στο φως έρευνα του BBC.
Πάνω από 30 βετεράνοι που υπηρέτησαν στο πλευρό των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας έσπασαν για πρώτη φορά τον κώδικα σιωπής υποστηρίζοντας στο βρετανικό δίκτυο ότι μέλη των SAS και των SBS διέπραξαν σε διάστημα μιας δεκαετίας εγκλήματα πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με εν ψυχρώ εκτελέσεις σιδηροδέσμιων αιχμαλώτων ή τραυματισμένων εχθρικών μαχητών και αόπλων αμάχων, στα άψυχα σώματα των οποίων τοποθετούσαν στη συνέχεια όπλα για να φανεί ότι ενεργούσαν στο πλαίσιο αυτοάμυνας.
«Ρουτίνα» οι εκτελέσεις αιχμαλώτων
Ένας από τους βετεράνους, πρώην μέλος των SAS στο Αφγανιστάν, υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή Panorama του BBC ότι είχαν γίνει ρουτίνα οι εκτελέσεις κρατουμένων από μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων.
«Έδεσαν ένα αγόρι και το πυροβόλησαν. Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν παιδί, ότι δεν ήταν κοντά σε μάχιμη ηλικία. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έκαναν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Και αυτό δεν συνέβη μόνον μία φορά», είπε.
Ο βετεράνος πρόσθεσε ότι μέλη των SAS αφού φορούσαν χειροπέδες σε καταζητούμενους, στη συνέχεια τους πυροβολούσαν και μετά τους αφαιρούσαν τις χειροπέδες και τους «φύτευαν» ένα πιστόλι για να δικαιολογήσουν τον φόνο.
Στο σταυρόνημα και μέλη των ειδικών δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας
Από το 2023 είναι σε εξέλιξη δημόσια έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά από προηγούμενη έρευνα του BBC.
Aλλά πλέον για πρώτη φορά εμπλέκονται στις καταγγελίες και μέλη της μονάδας ειδικών δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού (SBS – Special Boat Service).
Ένα πρώην μέλος τους έκανε λόγο για «βαρβαρική» ατμόσφαιρα στις τάξεις των SBS. «Ήταν λες και γυρνούσαμε πίσω στο χρόνο 300 με 400 χρόνια. Ήμουν εντελώς απροετοίμαστος να πυροβολήσω κάποιον, αν με πυροβολούσε, αλλά αυτοί είναι παράνομοι».
Ένας άλλος βετεράνος των SAS υποστήριξε ότι όταν εμφανιζόταν στη λίστα των καταζητούμενων ένας στόχος πάνω από μία φορά, οι συνάδελφοί τους στις ειδικές δυνάμεις «δεν έκαναν καμία προσπάθεια να τον αιχμαλωτίσουν». «Συχνά η διμοιρία πήγαινε και σκότωνε τους άνδρες που έβρισκε εκεί», είπε.
«Ψυχωσικοί δολοφόνοι»
Ένας αυτόπτης μάρτυς, επίσης πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων, είπε ότι οι φόνοι μπορούσαν να γίνουν «εθιστικοί» για «πολλούς ψυχωσικούς δολοφόνους». Και υποστήριξε ότι μέλη του συντάγματος, όπου υπηρετούσε στο Αφγανιστάν, είχαν «μεθύσει από αυτό το συναίσθημα».
«Έμπαιναν μέσα και πυροβολούσαν όλους όσοι κοιμόντουσαν εκεί, μόλις έμπαιναν», συνέχισε. «Δεν δικαιολογείται να σκοτώνεις ανθρώπους στον ύπνο τους».
Άλλοι περιέγραψαν «εντελώς περιττές» δολοφονίες εξ επαφής τραυματισμένων εχθρών, που λάμβαναν θεραπεία από γιατρούς. «Δεν είναι φόνοι από οίκτο - είναι δολοφονία», είπε ένας άλλος.
«Όλοι γνώριζαν»
Πρώην μέλος των SBS υποστήριξε ότι στη δομή διοίκησης των Βρετανικών ειδικών δυνάμεων «όλοι γνώριζαν» αυτό που συνέβαινε.
Αξιωματικοί ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι έλαβαν βοήθεια στην καταγραφή σοβαρών περιστατικών, ώστε να μην παραπεμφθούν στη στρατονομία.
Μαρτυρίες και νέα βίντεο παρέχουν ενδείξεις ότι διμοιρίες των SAS φέρονται να κρατούσαν λογαριασμό των φόνων σε έναν άτυπο συναγωνισμό μεταξύ τους. Και σύμφωνα με νέους ισχυρισμούς εγκλήματα πολέμου διαπράττονταν για πάνω από μια δεκαετία κι όχι μόνον για την τριετία 2020-2013, που βρίσκεται στο σταυρόνημα της δημόσιας έρευνας για τις SAS.
Τι ήξερε ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κάμερον;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν τόσο συχνά τα περιστατικά, κατά τα οποία μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων κατηγορήθηκαν για εκτέλεση αόπλων αμάχων στο Αφγανιστάν, ώστε ο τότε πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι έθιξε πολλάκις το θέμα στον τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Αφγανός πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, δρ Ραντζίν Νταντφάρ Σπάντα, είπε ότι ο Καρζάι «ανέφερε επίμονα, επανειλημμένα το θέμα αυτό».
Εκπρόσωπος του Κάμερον είπε στην εκπομπή του BBC ότι «εξ όσων θυμάται» ο Λόρδος Κάμερον, τα περιστατικά που ανέφερε ο Καρζάι αφορούσαν γενικότερα νατοϊκές δυνάμεις και ότι «δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά για τις ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου». Και χαρακτήρισε «παντελείς ανοησίες» τα περί εμπλοκής του Κάμερον σε συγκάλυψη.
Η αντίδραση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε: «Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην υποστήριξη της ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με το Αφγανιστάν καθώς συνεχίζει το έργο της».
Και κάλεσε βετεράνους με σχετικές πληροφορίες να προσέλθουν σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν αρμόζον να σχολιάσει το υπουργείο Άμυνας ισχυρισμούς», που ενδέχεται να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της έρευνας.