Β. Μακεδονία: Στοίχημα η προσέλευση στο β’ γύρο των κρίσιμων εκλογών -Ακυρες με κάτω από 40% - iefimerida.gr

Β. Μακεδονία: Στοίχημα η προσέλευση στο β’ γύρο των κρίσιμων εκλογών -Ακυρες με κάτω από 40%

Αφίσα του Στέβο Πεντάροφσκι
Ο Στέβο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο/ Φωτογραφία: AP/ Boris Grdanoski
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Κυριακή διεξάγεται ο κρίσιμος δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και το μεγάλο στοίχημα είναι το ποσοστό συμμετοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%, προκειμένου οι εκλογές να είναι έγκυρες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε τέτοια περίπτωση, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Στον πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα, μόλις 41,7%, δημιουργώντας ερωτήματα για το τι θα συμβεί αύριο. Στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, στις 21 Απριλίου, είχε επικρατήσει ο Στέβο Πενταροφσκι. Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού είχε διαφορά μόλις 0,6% της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, της υποψήφιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Πάντως, η πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος στον πρώτο γύρο, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εκλογές και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εικάζουν πως η συμμετοχή στις κάλπες που θα στηθούν για τον δεύτερο γύρο θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, σημειώνει το ΑΠΕ.

Τόσο οι δύο υποψήφιοι, όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς και τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία, απηύθυναν τις περασμένες ημέρες έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν επιτυχημένες και η χώρα να μην εισέλθει σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι αρκετοί από τους ψηφοφόρους, που σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν ψηφίσει υπέρ του κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προτίμησαν να μην προσέλθουν στις κάλπες, για να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό, τη δυσαρέσκεια τους σε ορισμένα από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, ο Ζάεφ ανήγγειλε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου, όπως είπε, το κυβερνητικό σχήμα να γίνει πιο λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Κυβερνητικά στελέχη εκτίμησαν ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις εκλογές η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE.

Ακόμη, τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι οι περισσότεροι Αλβανοί ψηφοφόροι, που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ του Μπλέριμ Ρέκα, την Κυριακή θα επιλέξουν τον Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος έχει απήχηση στο αλβανικό στοιχείο, σε αντίθεση με την Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE, που η διείσδυση τους στους Αλβανούς ψηφοφόρους είναι ελάχιστη.

Αντίθετα, στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα "τιμωρήσουν" την Κυριακή τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροσκι και την κυβέρνηση του Ζάεφ, για την αποτυχία της τελευταίας, όπως αναφέρουν, να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμούν στελέχη του VMRO-DPMNE, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ