Αυστρία: «Φάρσα» η υποψηφιότητα Στρόναχ για την προεδρία -Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος Αυστροκαναδός «Τραμπ», ο πόλεμος με την κόρη του | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Αυστρία: «Φάρσα» η υποψηφιότητα Στρόναχ για την προεδρία -Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος Αυστροκαναδός «Τραμπ», ο πόλεμος με την κόρη του

Ο δισεκατομμυριούχος που φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος της Αυστρίας
Ο δισεκατομμυριούχος που φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος της Αυστρίας / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ταχύτητα φωτός διαδόθηκε από το πρωί η είδηση πως ο δισεκατομμυριούχος Φρανκ Στρόναχ, γνώριμος στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας, επρόκειτο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Μια είδηση που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν παρά μια καλοστημένη φάρσα.

Την είδηση μετέδωσαν σήμερα το μεσημέρι το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) ενώ αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Το «αστείο» σατιρικής πλατφόρμας στην Αυστρία

Ωστόσο, η επικείμενη επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας του 89χρονου Αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2022, δεν ήταν παρά ένα «αστείο» μιας σατιρικής πλατφόρμας, όπως μετέδωσε απόψε η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση.

Στην υποτιθέμενη αυθεντική ιστοσελίδα της «Ομάδα Στρόναχ» (του κόμματος που είχε ιδρύσει το 2012 ο Φρανκ Στρόναχ, διατελώντας αργότερα βουλευτής του) και στην υποτιθέμενη πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου αύριο, Τετάρτη, σε γνωστό κεντρικό καφέ της Βιέννης, για την αυριανή παρουσίαση της «Ομάδα του μέλλοντος», όπως φερόταν να αποκαλεί την υποψηφιότητά του, αναφερόταν ότι «Ο Φρανκ Στρόναχ επέστρεψε για να ανανεώσει τη χώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφίσες του δισεκατομμυριούχου από την τελευταία φορά που αποπειράθηκε να μπει στην πολιτική ζωή της Αυστρίας, το 2013 / Φωτογραφία: AP Photos
Αφίσες του δισεκατομμυριούχου από την τελευταία φορά που αποπειράθηκε να μπει στην πολιτική ζωή της Αυστρίας, το 2013 / Φωτογραφία: AP Photos

Από την σατιρική πλατφόρμα "Die Tagespresse" αναφερόταν απόψε ότι αυτή έκανε σύντομη παραποίηση της ιστοσελίδας του κόμματος του Στρόναχ, για να καταδείξει την επιπολαιότητα και το κενό που διακατέχει την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς, κανένας επί ώρες δεν είχε αντιληφθεί το ψευδές της είδησης, παρόλο που στο περιθώριο της ιστοσελίδας εμφανιζόταν το λογότυπο της πλατφόρμας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σχολιαστές στη Βιέννη, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό παρελθόν του Φρανκ Στρόναχ, η είδηση δεν φαινόταν εντελώς απίθανη, κάτι που φέρεται να ενίσχυε και το γεγονός ότι ο ίδιος, έπειτα από μακρά απουσία από την Αυστρία, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά πριν από λίγες ημέρες για να ανακοινώσει την παραγωγή μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα εργοστάσια της εταιρείας του "Magna" στο Γκρατς.

Η ενασχόληση του δισεκατομμυριούχου με την πολιτική

Ο 89χρονος σήμερα Αυστροκαναδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του 2013 εξελέγη βουλευτής του κόμματος "Ομάδα Στρόναχ", που ο ίδιος είχε ιδρύσει με άκρα νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό.

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Φρανκ Στρόναχ είχε ανακοινώσει την παραίτηση του από το βουλευτικό του αξίωμα, παραμένοντας για λίγο διάστημα αρχηγός του κόμματος, το οποίο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7% και 11 έδρες στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής.

Ο Φρανκ Στρόναχ με την βασίλισσα Ελισάβετ
Ο Φρανκ Στρόναχ με την βασίλισσα Ελισάβετ / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, ο τότε απερχόμενος νεόκοπος πολιτικός είχε ανακοινώσει ότι σταματά την οικονομική ενίσχυση του κόμματος, για το οποίο, όπως σημείωνε, είχε ήδη διαθέσει συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επρόκειτο για 20 εκατομμύρια ευρώ ως δωρεές και 10 εκατομμύρια ευρώ ως άτοκο δάνειο, που το κόμμα δεν θα χρειαζόταν να αποπληρώσει, εάν, όπως ο ίδιος τόνιζε, συνέχιζε να τηρεί τις δικές του αρχές, ωστόσο αυτό το πολιτικό σχήμα εξαφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα από την αυστριακή πολιτική σκηνή.

Ο Αυστριακός μεγιστάνας

Μεγαλωμένος στην Αυστρία κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, διέφυγε στον Καναδά και ξεκίνησε την οικονομική του αυτοκρατορία, μια εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων το 1957. Παρότι είχε σταματήσει το σχολείο στα 14, κατάφερε να χρίσει μια εταιρεία που ως τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 αναδείχτηκε σε παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Στο μεταξύ, ο Φρανκ είχε γνωρίσει την Έλφριντ, μια Αυστριακή με την οποία και απέκτησε δύο παιδιά, την Μπελίντα και τον Άντριου.

Ο τρόπος που διοικούσε τις επιχειρήσεις του ήταν σίγουρα αντισυμβατικός, με τον βιογράφο του να τον περιγράφει ως «ιδιοφυΐα και τσαρλατάνο παράλληλα». Σε κάθε περίπτωση, ο Στρόναχ είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία, αφού το Forbes το περιελάμβανε μεταξύ των δισεκατομμυριούχων αυτού του πλανήτη. Μια αυτοκρατορία που ζητούσε διάδοχο.

Προς μεγάλη απογοήτευση του, ο γιος του Άντριου δεν έδειχνε διατεθειμένος να αναλάβει τη θέση του. Αντίθετα, έδειξε από μικρός ιδιαίτερη αγάπη για την κτηνοτροφία, στην οποία και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά. Ο Άντριου Στρόναχ παντρεύτηκε μια σερβιτόρα, την Καθλίν Φλάνερι, το 1997 και επιδόθηκε στην αγορά μεγάλων εκτάσεων γης, προκειμένου να εκτρέφει βοοειδή. Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ιδιοκτήτες γης στον Καναδά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μονάκριβη κόρη και διάδοχος

Αντίθετα, η πρωτότοκη κόρη του Φρανκ έδειχνε πιο έτοιμη και αποφασισμένη να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης. Η Μπελίντα έγινε έτσι η ευνοούμενη του εκκεντρικού πατέρα της και σε ηλικία μόλις 22 ετών μπήκε στο συμβούλιο των μετόχων.

Η κόρη του Φρανκ Στρόναχ, Μπελίντα
Η κόρη του Φρανκ Στρόναχ, Μπελίντα / Φωτογραφία: AP Photos

Η διάδοχος του Στρόναχ ανήλθε αστραπιαία στην ιεραρχία της εταιρείας – για αρκετούς εκ των μετόχων σκανδαλωδώς γρήγορα – αναλαμβάνοντας θέση εκτελεστικής αντιπροέδρου ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80.

Στα χρόνια της παντοδυναμίας του, αψηφώντας τους κινδύνους αλλά και τους κανόνες της αγοράς, παίρνοντας δύναμη από την προηγούμενη επιτυχία του στην αγορά, ο Φρανκ Στρόναχ επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια σε επιχειρήσεις που κατέληξαν σε φιάσκο.

Έστησε ένα θεματικό πάρκο αναψυχής στη Βιέννη, προσπάθησε να λανσάρει το πρώτο αυστριακό ενεργειακό ποτό (το οποίο δεν κυκλοφόρησε τελικά ποτέ), ενώ προσπάθησε να ιδρύσει την δική του αεροπορική εταιρία, την Magna Air.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνο όμως που άρχισε να προβληματίζει τους μετόχους της εταιρείας, ήταν η εμμονή του Φρανκ Στράνοχ με την ανατροφή αλόγων κούρσας. Το 1998 μετέφερε το αστρονομικό ποσό των 125 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αγοράσει τον ιππόδρομο Santa Anita, κίνηση που εξαγρίωσε τους μετόχους που δήλωναν πως είχαν επενδύσει τα χρήματά τους σε εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων και όχι σε πόνι.

Η διαδικασία της διαδοχής

Ο Φρανκ Στράνοχ ξεκίνησε να οργανώνει τη διαδοχή του ήδη από το 2000. Σύστησε έτσι ένα οικογενειακό καταπίστευμα όπου δικαιούχοι καθίσταντο όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Ωστόσο, όρισε τον εαυτό του επικεφαλής του καταπιστεύματος και έτσι μπορούσε να ελέγχει την εταιρεία. Το 2001, διόρισε την κόρη του CEO των εταιρειών του, ισχυροποιώντας τη θέση της ως βασικού διαδόχου της.

Πριν όμως εκείνος γοητευτεί από την πολιτική, ήταν η κόρη του Μπελίντα που έκανε το πρώτο βήμα στα πολιτικά πράγματα της Αυστρίας. Παραιτήθηκε από τη θέση του CEO και εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα των Συντηρητικών στην Αυστρία. Ωστόσο, το 2006, αφού οι Συντηρητικοί στην Αυστρία έχασαν τις εκλογές, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση και επιστρέφει στις επιχειρήσεις της.

Στο μεταξύ, ο πατέρας της Φρανκ είχε βρει το νέο του δεξί χέρι στο πρόσωπο ενός δικηγόρου, του Άλον Όσιπ, ο οποίος αναρριχήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία της επιχείρησης. Η Μπελίντα επέστρεψε και είδε και εκείνη τις ικανότητες του Όσιπ στην εταιρεία. Οι δυο τους φαίνεται πως προσπαθούσαν από κοινού να περιορίσουν τα μεγαλομανή σχέδια του Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος επέβαλε τις ιδέες του χωρίς να λογαριάζει έρευνες αγοράς και επιχειρηματικά σχέδια.

Ένα από τα πιο εξοργιστικά μνημειώδη έργα του, ένας πήγασος ψηλός όσο ένα 12οροφο κτίριο, τον οποίο εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Αυστριακός και στοίχισε στην επιχείρηση 6 εκατομμύρια δολάρια. Ο Στρόναχ υπολόγιζε να δημιουργήσει ένα ολόκληρο θεματικό πάρκο και γήπεδο γκολφ, όμως τα σχέδιά του ανέκοψε η κόρη του Μπελίντα.

Ο πόλεμος των Στρόναχ

Παρόλα αυτά, ο ενδοοικογενειακός πόλεμος δεν ξεκίνησε παρά μετά την σύντομη θητεία του στα έδρανα της αυστριακής βουλής. Ο Στρόναχ αποποιήθηκε όλων των ευθυνών του στην ιεραρχία της εταιρείας, ενώ μετέφερε ακόμη και την επιστασία του οικογενειακού καταπιστεύματος στην κόρη του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν όμως ο Στρόναχ θέλησε να επιστρέψει στον Καναδά, αναλαμβάνοντας και πάλι την διοίκηση της περιουσίας του, συνάντησε σθεναρή αντίσταση τόσο από την κόρη, όσο και από τον μέχρι πρότινος στενό του συνεργάτη. Η κόντρα κατέληξε στα δικαστήρια, με τον Αυστροκαναδό να μηνύει την μονάκριβη κόρη του, κατηγορώντας τη για κακοδιοίκηση στην εταιρεία TSG που ασχολούνταν με το πάθος του, τις ιπποδρομίες και τα τυχερά παιχνίδια.

Ο Στρόναχ εμφάνισε μια σειρά από έγγραφα, στα οποία υποστήριζε πως μπορούσε να αναλάβει και πάλι τα ηνία της επιχείρισής του όποτε αυτός το επιθυμούσε. Η υπόθεση έφτασε στην καναδική δικαιοσύνη το 2019, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο χρόνος που θα καταλήξει σε ετυμηγορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ