AstraΖeneca: Ανησυχία μετά το πόρισμα της ΕΜΑ -Ποιες χώρες αναστέλλουν τη χρήση του | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

AstraΖeneca: Ανησυχία μετά το πόρισμα της ΕΜΑ -Ποιες χώρες αναστέλλουν τη χρήση του

Χαρτί σε πόρτα ιατρείου για το εμβόλιο της AstraZeneca
Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως μια «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 θα πρέπει να αναφέρονται οι θρόμβοι αίματος όπως έκρινε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει «θετικό».

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια», δήλωσε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ, ενώ η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Έμερ Κουκ σημείωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου δεν εντοπίστηκε. «Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», εξήγησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο», πρόσθεσε η 'Εμερ Κουκ, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι «πολύ αποτελεσματικό» και «σώζει ζωές».

Τι έδειξε η έρευνα του ΕΜΑ για το AstraZeneca

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες του Vaxzevria (πρώην εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca).

Ο EMA υπενθυμίζει στους υγειονομικούς και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο ΕΜΑ συστήνει σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων. Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Η επιτροπή διερεύνησε σε βάθος τις 62 υποθέσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεις σπλαχνικής αρτηριακής θρόμβωσης που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις 22 Μαρτίου, 18 εκ των οποίων υπήρξαν θανατηφόρες. Οι περιπτώσεις προέκυψαν από ένα σύνολο 25.000.000 ατόμων που έκαναν το εμβόλιο σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο. Όσον αφορά την πιθανή αιτία της παρενέργειας, ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως έχει να κάνει με αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

AstraZeneca: 169 τα περιστατικά θρομβοεμβολών σε σύνολο 34 εκατ. δόσεων στην Ευρώπη

Σημειώνεται επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημέρωσε χθες ότι έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα της AstraZeneca για την Covid-19, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη από τους εμβολιασμούς υπερτερούν του κινδύνου.

Μέχρι τις 4 Απριλίου είχαν αναφερθεί 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), ανέφερε η Σαμπίνε Στράους, η επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του ΕΜΑ.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Έμερ Κουκ υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες. «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που έχουμε για να προσπαθήσουμε να νικήσουμε αυτήν την πανδημία», είπε.

Η Στράους επισήμανε επίσης ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο για τα οφέλη όσο και για τους κινδύνους», σημείωσε.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα πάντως με τον ΕΜΑ, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουν συμπτώματα συνδυασμού θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • λαχάνιασμα
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονος πόνος στην κοιλιά
  • νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • μικρές κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα, πέρα από το σημείο της ένεσης

ΠΟΥ: Δεν είναι επιβεβαιωμένη η συνάφεια μεταξύ εμβολίου και θρομβώσεων

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca και σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ μετά τις ανακοινώσεις ανέφερε πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως, αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει η επιτροπή. Συμπλήρωσε, δε, πως θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

Χώρες αναστέλλουν τα εμβόλια της AstraZeneca

Σημειώνεται ότι μετά τις ανακοινώσεις του EMA, οι υπουργοί Υγείας των χωρών της ΕΕ συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης χθες για να εξετάσουν τα συμπεράσματα.

Μετά τις ανακοινώσεις ορισμένες χώρες προχώρησαν σε ανακοινώσεις για το πώς θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca στους εμβολιασμούς.

Η Εσθονία ανέστειλε την χρήση του σε άτομα κάτω των 60 ετών, όπως έπραξε και η Νότια Κορέα. Στη Βρετανία η επιτροπή εμβολιασμού πρότεινε να μη γίνεται χρήση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 30 ετών, ενώ η Ισπανία θα το χορηγεί σε άτομα 60 με 65 ετών μόνο. Από την πλευρά του το Βέλγιο παύει να το χορηγεί σε άτομα κάτω των 56 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ AstraZeneca εμβόλιο ΕΜΑ ΕΕ Κορωνοϊός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ