Τζούλιαν Ασάνζ: «Επαναστάτης της αλήθειας» ή «μεγαλομανής ναρκισσιστής»; - iefimerida.gr

Τζούλιαν Ασάνζ: «Επαναστάτης της αλήθειας» ή «μεγαλομανής ναρκισσιστής»;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, Αυστραλός ακτιβιστής του διαδικτύου έχει διχάσει την παγκόσμια κοινότητα όσο λίγες προσωπικότητες.

Το 2006 ιδρύεται το Wikileaks. Αν και ο Τύπος τον περιγράφει «ιδρυτή» και «διευθυντή», ο Ασάνζ δηλώνει απλά αρχισυντάκτης, άνευ πληρωμής. Το 2009 του απονέμεται το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας. Το 2010 η γαλλική Le Monde τον ανακήρυξε «άνδρα της χρονιάς». Την ίδια χρονιά στη διαδικτυακή ψηφοφορία του περιοδικού Time για το πρόσωπο της χρονιάς, κατέλαβε την πρώτη θέση. Η επιλογή του περιοδικού να αγνοήσει την ψηφοφορία και να ανακηρύξει ως πρόσωπο της χρονιάς τον Μαρκ Ζάκεμπεργκ προκάλεσε την αντίδραση των αναγνωστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αποκαλύψεις του Wikileaks με δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων για μια σειρά υποθέσεων καθιστούν τον Ασάνζ νούμερο ένα καταζητούμενο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. To Wikileaks δημοσιοποίησε περισσότερα από 100 απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τις φυλακές του Γκουαντάναμο και του Αμπού Γκράιμπ. Σε αυτά αποκαλύπτονται οι πολιτικές βασανιστηρίων και ασυδοσίας κατά των κρατουμένων.

Αποκάλυψε επίσης σημαντικά έγγραφα για τη συμφωνία TPP, τον πόλεμο στο Ιράκ, την ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου Trafigura, τον πόλεμο στη Συρία αλλά και την υπόθεση NSA στην οποία φαίνεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν παγκόσμιους ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπαν Κι Μουν, ο Μπερλουσκόνι και οι 3 τελευταίοι Γάλλοι πρόεδροι.Παγκόσμιο σοκ προκλήθηκε το 2010 από τη δημοσιοποίηση ενός απόρρητου στρατιωτικού βίντεο των ΗΠΑ με επίθεση ενός ελικοπτέρου στη Βαγδάτη που αποτέλεσμα είχε τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων, ανάμεσά τους και δύο μέλη του πρακτορείου Reuters. Αυτό που σόκαρε τον κόσμο από τα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα, ήταν τα σχόλια των στρατιωτών και η προθυμία τους να σκοτώσουν.

Οι περιπέτειες του Τζούλιαν Ασάνζ με τη δικαιοσύνη

Οι περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη ξεκίνησαν το 2010 όταν κατηγορήθηκε στη Σουηδία για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση. Παράλληλα, εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής του από τις ΗΠΑ με την κατηγορία δημοσιοποίησης απόρρητων εθνικών εγγράφων.

Το 2012 ο Ασάνζ κατέφυγε στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η χώρα της Λ. Αμερικής του παραχώρησε άσυλο καθώς «ο Ασάνζ αντιμετώπιζε μία υπαρκτή απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ». Παρέμεινε έγκλειστος στην Πρεσβεία μέχρι την άρση της ασυλίας του τον Απρίλιο του 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν ότι η υγεία του είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη ενώ τον Μάιο του 2019 ειδικός του ΟΗΕ που τον επισκέφθηκε στη φυλακή δήλωσε ότι «υπάρχουν σημάδια ψυχολογικού βασανισμού». «Βρίσκεται σε απομόνωση 23 ώρες την ημέρα και έχει μόλις μία ώρα για διαπροσωπικές επαφές στη διάθεσή του. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχει χάσει βάρος και είναι εντελώς αποκομμένος από τον κόσμο. Αυτό επηρεάζει την υγεία του».

Τον Μάιο καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκιση για παραβίαση των όρων εγγύησής του. Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου για την εκδίκαση της υπόθεσης έκδοσής του στις ΗΠΑ. Εμφανώς καταβεβλημένος, φάνηκε να μην μπορεί να θυμηθεί το ίδιο του το όνομα, αλλά και την ηλικία του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζούλιαν Ασάνζ wikileaks
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ