Απομονωμένοι διεθνώς Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συσφίγγουν τις σχέσεις τους - iefimerida.gr

Απομονωμένοι διεθνώς Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συσφίγγουν τις σχέσεις τους

Οι ηγέτες Ρωσίας και Β. Κορέας, Βλαντιμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν
Οι ηγέτες Ρωσίας και Β. Κορέας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευχές για τα 70ά γενέθλιά του έστειλε σήμερα στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συγχαίροντάς τον για «τη συντριβή των προκλήσεων και των απειλών των ΗΠΑ», σε άλλη μια ένδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο περιθωριοποιημένων ηγετών.

Με την απομόνωση της Ρωσίας του Πούτιν να εντείνεται λόγω του πολέμου που εξαπέλυσε στην Ουκρανία, η Μόσχα βλέπει πλέον με άλλο μάτι τη Βόρεια Κορέα, η οποία -εξίσου απομονωμένη λόγω και των συχνών πυραυλικών δοκιμών - διαβλέπει από την πλευρά της την ευκαιρία να δρέψει καρπούς λόγω της ανάγκης του Κρεμλίνου για φίλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολιτική στήριξη

Η Βόρεια Κορέα δημιουργήθηκε με τη στήριξη της ΕΣΣΔ στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου και εξαρτιόταν επί δεκαετίες από τη σοβιετική βοήθεια. Αλλά με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ προκλήθηκε θανάσιμος λιμός στη Βόρεια Κορέα. Οι ηγέτες της Πιονγιάνγκ χρησιμοποιούν το Πεκίνο και τη Μόσχα για να κρατούν ισορροπίες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αρχικά σχετικά ψυχρές σχέσεις με τις δύο χώρες, που συντάχθηκαν με τις ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα για τις πυρηνικές της δοκιμές. Αλλά μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ το 2017 ο Κιμ έκανε βήματα για την αποκατάσταση των σχέσεων. Το 2019 είχε συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν για πρώτη φορά στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, η οποία έκτοτε, μαζί με την Κίνα, αντιτίθεται σε νέες κυρώσεις αξιοποιώντας το βέτο της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Κιμ στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φρόντισε να ανταποδώσει τη χάρη στηρίζοντας τον Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η χώρα του ήταν από τις ελάχιστες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών επαρχιών της Ουκρανίας και αυτή την εβδομάδα υποστήριξε και την προσάρτησή τους από τη Ρωσία, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Μόσχας στην Ουκρανία έχει εισαγάγει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, όπου το Κρεμλίνο και η (Βόρεια Κορέα) μπορεί να έρθουν ολοένα και πιο κοντά, ίσως ακόμη και στο σημείο να αναστήσουν τη σχεδόν συμμαχική σχέση, που υπήρχε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», έγραψε πρόσφατα σε έκθεσή του για το 38 North ο Άρτιομ Λούκιν, καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ. Και χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αρχίσει να περιγράφει ως «τακτική και στρατηγική συνεργασία» τη σχέση της με τη Ρωσία του Πούτιν.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ η Μόσχα προσέγγισε την Πιονγιάνγκ για να αγοράσει πυρομαχικά και όπλα ώστε να αναπληρώσει τα εξαντλημένα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αποθέματά της, ισχυρισμό που απέρριψαν οι δύο χώρες.

Οι οικονομικοί δεσμοί Ρωσίας – Βόρειας Κορέας

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας είναι η Κίνα, αλλά και η Ρωσία του Πούτιν είναι δυνητικά σημαντική για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ιδιαίτερα για τον προμήθεια πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι παραβίασε κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά δεξαμενόπλοιά της έχουν κατηγορηθεί ότι συνέβαλαν στην αποφυγή των ανωτάτων ορίων εξαγωγών πετρελαίου στην Πιονγιάνγκ και παρατηρητές των κυρώσεων έχουν αναφέρει ότι Βορειοκορεάτες εργάτες παρέμειναν στη Ρωσία παρά την απαγόρευση.

Μετά την έναρξη της πανδημίας, όταν το καθεστώς του Κιμ έκλεισε τα σύνορα της χώρας του, το εμπόριο και οι μετακινήσεις ανθρώπων μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας σταμάτησε σχεδόν ολοσχερώς αναγκάζοντας κάποια στιγμή Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν με σιδηροδρομικό καρότσι για να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Ωστόσο, η κατάσταση έχει στο μεταξύ αλλάξει και «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι θα αρχίσουν να αίρονται σύντομα τουλάχιστον κάποιοι από τους περιορισμούς στα σύνορα στη βορειοκορεατική πλευρά, είπε ο Λούκιν, επικαλούμενος αναφορές των τοπικών Αρχών ότι η διακίνηση εμπορευμάτων με τρένα θα μπορούσε σύντομα να επιτραπεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει ανοιχτά ότι εργάζονται για πολιτικές διευθετήσεις για την πρόσληψη 20.000 - 50.000 Βορειοκορεατών εργατών, παρά τα αντίθετα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ Ρώσοι αξιωματούχοι και ηγέτες στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας συζήτησαν επίσης την πιθανότητα να επιστρατεύσουν Βορειοκορεάτες εργάτες για την ανοικοδόμηση αυτών κατεστραμμένων από τον πόλεμο περιοχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ