Στα λευκά ντύθηκαν οι περιοχές στα βορειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών από την επέλαση του κυκλώνα «βόμβα».
Το χιόνι ξεπέρασε ακόμα και τους 50 πόντους σε ορισμένα σημεία. Έλληνες που ζουν στην Αμερική μιλούν στο iefimerida για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή.
Οι ίδιοι αναφέρουν πως χιόνιζε ασταμάτητα για σχεδόν δύο ημέρες, ενώ στα κινητά τους εστάλησαν μηνύματα με οδηγίες από τις Αρχές.
Δείτε βίντεο από τη χθεσινή χιονόπτωση:
Δείτε εικόνες από το Μανχάταν στη διάρκεια της χιονόπτωσης χθες:
Οι κεντρικοί δρόμοι στο Μανχάταν έχουν ανοίξει, αλλά στα πέριξ, όπως στην Αστόρια, στο Κουίνς, στο Λονγκ Άιλαντ, στο Μπρούκλιν και στο Νιου Τζέρσεϊ, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Όπως φαίνεται και από τα βίντεο που εξασφάλισε το iefimerida, ο κρατικός μηχανισμός είναι «στο πόδι».
Τα εκχιονιστικά είναι στους δρόμους και καθαρίζουν, όπως και εργαζόμενοι με φτιάρια. Τα κτίρια και τα αυτοκίνητα έχουν «σκεπαστεί» από το χιόνι, ενώ εντυπωσιακά είναι τα πλάνα από τον χιονισμένο καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου, αλλά και από την ώρα που η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη.
«Από τις πιο βαριές χιονοπτώσεις τα τελευταία χρόνια»
Η κυρία Μαρία Αγγέλου από το Μανχάταν περιγράφει στο iefimerida τι έγινε χθες και σήμερα στην πόλη.
«Χθες ήταν από τις πιο βαριές χιονοπτώσεις που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Στο Μανχάταν έπεσαν περίπου 40 με 50 εκατοστά χιόνι, και σε κάποιες περιοχές γύρω από τη Νέα Υόρκη ακόμα περισσότερα, κοντά στα 60 εκατοστά. Το χιόνι έπεφτε πολλές ώρες συνεχόμενα και φυσούσε δυνατός αέρας. Σε κάποια σημεία δεν έβλεπες μπροστά σου. Τα αυτοκίνητα καλύφθηκαν τελείως, οι δρόμοι εξαφανίστηκαν κάτω από το χιόνι και τα πεζοδρόμια ήταν αδύνατο να περπατηθούν.
Βίντεο από τη χθεσινή χιονοθύελλα:
»Η πόλη ουσιαστικά σταμάτησε. Πολλά μαγαζιά δεν άνοιξαν, τα σχολεία έκλεισαν, πτήσεις ακυρώθηκαν και οι μετακινήσεις ήταν πολύ δύσκολες. Τα εκχιονιστικά δούλευαν όλη μέρα, αλλά το χιόνι συνέχιζε να πέφτει και να καλύπτει ό,τι καθάριζαν. Το Μανχάταν ήταν ασυνήθιστα ήσυχο. Λίγοι άνθρωποι έξω, ελάχιστη κίνηση.
Σήμερα δεν χιονίζει, αλλά η πόλη είναι ακόμα θαμμένη. Υπάρχουν μεγάλοι σωροί χιονιού στις άκρες των δρόμων, και σε πολλά σημεία έχει δημιουργηθεί πάγος. Οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, οπότε το χιόνι δεν λιώνει εύκολα. Οι βασικοί δρόμοι έχουν αρχίσει να ανοίγουν, αλλά τα στενά είναι ακόμα δύσκολα. Οι άνθρωποι καθαρίζουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα κτίριά τους, βγάζουν το χιόνι από τα αυτοκίνητα και προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν με καθυστερήσεις και πολλές πτήσεις προσπαθούν τώρα να επαναπρογραμματιστούν».
Η κυρία Κατερίνα, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονγκ Άιλαντ, δήλωσε τα εξής:
«Εδώ έπεσε περισσότερο χιόνι, όσο δεν έχει πέσει τα τελευταία χρόνια. Τα σχολεία παραμένουν και σήμερα κλειστά. Χθες ήταν όλα κλειστά. Δεν μας επιτρεπόταν ούτε να οδηγήσουμε, μόνο αν αφορούσε πρώτες βοήθειες. Εργαστήκαμε όλοι με τηλεργασία, εκτός από τους υγειονομικούς. Σήμερα είναι καλύτερα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα δρόμοι που είναι χιονισμένοι».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Διαμαντάτος, οποίος ζει πάνω από 10 χρόνια στη Νέα Υόρκη, ανέφερε στο iefimerida ότι ήταν από τους πιο δύσκολους χιονιάδες.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας τόνισε ότι «όλα τα χρόνια που ζω εδώ, δεν έχω αντικρίσει ξανά κάτι παρόμοιο. Χθες ήταν κλειστά τα σχολεία, όπως και οι επιχειρήσεις. Πολλά σπίτια είχαν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πηγαίνω στη δουλειά. Σήμερα η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, διότι έχουν καθαριστεί οι κεντρικοί δρόμοι, ωστόσο αναμένουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας σε λίγα 24ωρα».