Απαγωγή Αμερικανίδας δημοσιογράφου στη Βαγδάτη -Καταδίωξη, σύλληψη υπόπτου και διεθνής συναγερμός - iefimerida.gr

Απαγωγή Αμερικανίδας δημοσιογράφου στη Βαγδάτη -Καταδίωξη, σύλληψη υπόπτου και διεθνής συναγερμός

απαγωγή
Απαγωγή Αμρικανίδας δημοσιογράφου στη Βαγδάτη / Φωτογραφία: Screenshot
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΣΟΦΙΑ ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Αμερικανίδα δημοσιογράφος απήχθη στο κέντρο της Βαγδάτης, με τις αρχές να συλλαμβάνουν ύποπτο και να εντείνουν τις επιχειρήσεις εντοπισμού.

  • Η απαγωγή της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σέλι Κίτλσον στη Βαγδάτη επιβεβαιώνεται από το ιρακινό Υπουργείο Εσωτερικών. Οι ιρακινές αρχές συλλαμβάνουν έναν ύποπτο κατά τη διάρκεια καταδίωξης.
  • Δύο αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι η Κίτλσον είναι Αμερικανίδα, ενώ το ειδησεογραφικό Al-Monitor ζητά την απελευθέρωσή της.
  • Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως είχε προειδοποιήσει την Κίτλσον για απειλές.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ιράκ μετά την απαγωγή δημοσιογράφου με αμερικανικό διαβατήριο στο κέντρο της Βαγδάτης, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εξαπολύουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό της και τη σύλληψη των δραστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ιρακινό Υπουργείο Εσωτερικών, η γυναίκα απήχθη το βράδυ της Τρίτης από άγνωστα άτομα, ενώ οι αρχές ενεργοποιήθηκαν άμεσα, αξιοποιώντας πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Η αρχική ανακοίνωση του ιρακινού Υπουργείου Εσωτερικών, που γνωστοποίησε το γεγονός:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι απόψε απήχθη ένας αλλοδαπός δημοσιογράφος από άγνωστα άτομα.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία της απαγωγής

Δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν δήλωσαν στο CNN, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η απαχθείσα κατέχει αμερικανικό διαβατήριο, ενώ πηγές ασφαλείας αναγνώρισαν το θύμα ως τη δημοσιογράφο Σέλι Κίτλσον. Σύμφωνα με το Al-Monitor με το οποίο διατηρεί συνεργασία, η Κίτλσον δραστηριοποιείται δημοσιογραφικά στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, με συνεργασίες σε διεθνή μέσα.

«Ζητούμε την ασφαλή και άμεση απελευθέρωσή της. Υποστηρίζουμε τα ζωτικής σημασίας ρεπορτάζ της από την περιοχή και ζητούμε την ταχεία επιστροφή της για να συνεχίσει το σημαντικό της έργο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Al-Monitor.

Η αμερικανίδα δημοσιογράφος, θύμα απαγωγής, Σέλι Κίτλσον   / Φωτογραφία: Screenshot
Η αμερικανίδα δημοσιογράφος, θύμα απαγωγής, Σέλι Κίτλσον / Φωτογραφία: Screenshot

Καταδίωξη και σύλληψη υπόπτου

Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να συλλάβουν έναν ύποπτο έπειτα από καταδίωξη των απαγωγέων στο κέντρο της Βαγδάτης. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, «ενεργώντας βάσει ακριβών πληροφοριών», οι δυνάμεις περικύκλωσαν όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην απαγωγή, το οποίο ανετράπη καθώς οι δράστες προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ένας ύποπτος συνελήφθη και το όχημα κατασχέθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η δημοσιογράφος δεν βρέθηκε στο όχημα. Τοπικές αναφορές αναφέρουν ότι απήχθη κοντά στο ξενοδοχείο «Baghdad» στην οδό Σααντούν.Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπολοίπων δραστών που, σύμφωνα με πληροφορίες επέβαιναν σε έτερο όχημα.

«Βίντεο δείχνει τη σκηνή στο Ιράκ μετά την απαγωγή της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σέλι Κίτλσον, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας αργότερα συνέλαβαν έναν ύποπτο μετά από καταδίωξη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διεθνής ανησυχία και εκκλήσεις

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά» την υπόθεση, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ γνωρίζει την αναφερόμενη απαγωγή ενός Αμερικανού δημοσιογράφου στη Βαγδάτη του Ιράκ. Το Υπουργείο Εξωτερικών εκπλήρωσε προηγουμένως το καθήκον μας να προειδοποιήσουμε αυτό το άτομο για απειλές εναντίον του και θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με το FBI για να διασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του το συντομότερο δυνατό. Ένα άτομο που έχει δεσμούς με την ιρανική πολιτοφυλακή Κατάιμπ Χεζμπολάχ, πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην απαγωγή, συνελήφθη από τις ιρακινές αρχές»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, τονίζοντας ότι «μην ταξιδεύετε στο Ιράκ για κανέναν λόγο» και καλώντας όσους βρίσκονται ήδη εκεί να αποχωρήσουν άμεσα, εν μέσω αυξημένων κινδύνων απαγωγών και κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ