Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναμενόταν να επιφέρει αλλαγές στη διεθνή πολιτική σκηνή με μετατόπιση του κέντρου βάρους δεξιότερα.
Πολλοί περίμεναν ότι ο Τραμπ θα ενέπνεε μια αποκαθήλωση των κατεστημένων κεντρώων δυνάμεων και ανάρρηση στην εξουσία των λαϊκιστών της ακροδεξιάς με όχημα την αντίδρασή τους στη woke ατζέντα, αλλά σύμφωνα με ανάλυση του CNN τα πεπραγμένα του Ρεπουμπλικανού προέδρου στις πρώτες 100 μέρες της δεύτερης θητείας του δεν αποκλείεται να πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο.
Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο πολλές δημοκρατίες στη Δύση βιώνουν τα ίδια προβλήματα που επανέφεραν τον Τραμπ στην εξουσία, από το υψηλό κόστος διαβίωσης και τη στεγαστική κρίση μέχρι το μεταναστευτικό.
Η συνταγή του Τραμπ για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων φάνταζε μέχρι πριν από μερικούς μήνες ως οδοδείκτης για τους απανταχού λαϊκιστές. Αλλά με τις επιθέσεις του κατά των συμμάχων των ΗΠΑ, τους εμπορικούς του πολέμους, τις επιθέσεις κατά πανεπιστημίων και άλλες αμφιλεγόμενες πολιτικές του, πολλοί ψηφοφόροι σε άλλες χώρες, παρά την δυσαρέσκειά τους προς τις ηγεσίες τους, είναι μάλλον απρόθυμοι να περιέλθουν στη θέση της πλειοψηφίας των Αμερικανών.
Ο Τραμπ έστρωσε τον δρόμο στον Κάρνεϊ για την εκλογική νίκη του στον Καναδά
Σύμφωνα με το CNN αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ο Μαρκ Κάρνεϊ κατάφερε να οδηγήσει τους Φιλελεύθερους στην εκλογική νίκη στον Καναδά μολονότι υπολείπονταν κάπου 25 ποσοστιαίες μονάδες των Συντηρητικών του Πιερ Πουαλιέβρ στις σφυγμομετρήσεις μέχρι πριν από δύο μήνες.
Αν και οραματιζόταν εδώ και πολλά χρόνια μια κάθοδο στην πολιτική αρένα της χώρας του, ο Κάρνεϊ δεν αποκλείεται να μην είχε καν εμπλακεί στην πολιτική αν δεν υπήρχε ο Τραμπ και τα απειλητικά σχόλιά του για μετατροπή του Καναδά σε 51ης πολιτείας των ΗΠΑ και οι δασμοί του που απειλούσαν υπαρξιακά την καναδέζικη οικονομία θάβοντας τα όνειρα των Συντηρητικών για την εξουσία.
«Ο Πουαλιέβρ είχε υιοθετήσει επί χρόνια πολλή από τη ρητορική του Τραμπ. Αλλά με το να ακούγεται σαν τον Τραμπ σε μια περίοδο που όλη η προσοχή του Καναδά στρέφεται στον Τραμπ και στη ζημιά που προκαλεί, ήταν μια δυστυχής συγκυρία για τον Πουαλιέβρ», σημειώνει στο αμερικανικό δίκτυο ο Μάθιου Λέμπο, πολιτικός αναλυτής στο Δυτικό Πανεπιστήμιο του Οντάριο, προσθέτοντας ότι ο σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Καναδά και της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ευνοήθηκε εν προκειμένω από το γεγονός ότι φάνταζε «συστημικός».
Επιστροφή των Εργατικών στην Αυστραλία;
Όπως αναφέρει το CNN η εκλογική μάχη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία θα δείξει πιθανώς κατά πόσον όντως υποχωρεί διεθνώς το MAGA του Τραμπ.
Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός από το κόμμα των Εργατικών, Άντονι Αλμπανέζι, φάνταζε «χαμένος από χέρι». Ωστόσο, κατάφερε να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις εκμεταλλευόμενος την οργή πολλών Αυστραλών για τους δασμούς του Τραμπ, σε αντίθεση με τον συντηρητικό συνασπισμό υπό τον Πίτερ Ντάτον, που υιοθετεί την πολεμική του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ κατά της woke ατζέντας.
Η έκβαση της εκλογικής μάχης στην Αυστραλία είναι αδύνατο να προβλεφθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι αν παραμείνει στη θέση της η κάποτε αντιδημοφιλής κυβέρνησης του Αλμπανέζι, ο Ντάτον θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια διλήμματα με τον Πουαλιέβρ για τις πολιτικές του θέσεις.
Ακόμη και ηγέτες που δεν έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν το πολιτικό τους στίγμα ενόψει του «τυφώνα Τραμπ» με το CNN να αναφέρει ως παράδειγμα τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, που είδε τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να παίρνουν την ανιούσα λόγω της στάσης του έναντι του προέδρου των ΗΠΑ και της υποστήριξής του προς την Ουκρανία, την ώρα που η Ουάσιγκτον άρχισε να της γυρίζει την πλάτη.
Αλλά και στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν, που πάσχιζε να σταθεί στα πόδια του μετά την επανεκλογή του και συνέβαλε στην κατάρρευση της κυβέρνησής του με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δείχνει να δικαιώνεται που προειδοποιούσε επί χρόνια ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την άμυνά της, ενώ οι επιθέσεις του Τραμπ σε συμμάχους των ΗΠΑ του επέτρεψαν να επανέλθει στο προσκήνιο ως μια από τις σημαντικότερες ηγετικές φυσιογνωμίες της ΕΕ.
Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά στην εποχή Τραμπ 2.0
Την ίδια ώρα στη Γερμανία η ακροδεξιά λαϊκιστική AfD διπλασίασε μεν τα ποσοστά της στις εκλογές του Φεβρουαρίου μετά την ανοικτή στήριξη που της παρείχαν ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς και ο Έλον Μασκ, αλλά σύμφωνα με κάποιους αναλυτές η ανησυχία των ψηφοφόρων για ένα τραμπικού στυλ ακροδεξιό κύμα βάζει ένα πλαφόν στην άνοδο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία».
Όσον αφορά στην Μαρίν Λεπέν, η οργή των Γάλλων για τους δασμούς του Τραμπ δεν αποκλείεται να φρενάρει την επιθυμία της να αντιγράψει τις τακτικές του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ καταγγέλλοντας όπως εκείνος στους δικούς του νομικούς μπελάδες ως «εκλογική παρέμβαση» την καταδίκη της για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων.
Αλλά και ο αρχιτέκτονας του Brexit, που επισκέπτεται συχνά το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, πήρε αποστάσεις από την πολιτική του Τραμπ αναφορικά με το ουκρανικό, ενώ ένας άλλος θαυμαστής του προέδρου των ΗΠΑ, ο Βίκτορ Όρμπαν βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν ενόψει των εκλογών του ερχόμενου χρόνου στην Ουγγαρία.
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες εκλογικές μάχες στην Ασία
Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το CNN, οι εμπορικοί πόλεμοι του Τραμπ ρίχνουν τη σκιά τους σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ασία.
Τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στην Ιαπωνία θα στηθούν κάλπες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα με τους ηγέτες των δύο συμμάχων των ΗΠΑ να τελούν υπό πίεση για τη σύναψη γρήγορα εμπορικών συμφωνιών, που θα μετριάσουν την ενδεχόμενη οικονομική ζημία για τους ψηφοφόρους τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, οι εμπορικές συμφωνίες συνοδεύονται από επώδυνους συμβιβασμούς, που μπορεί να αποξενώσουν σημαντικές ομάδες ψηφοφόρων από τις ηγεσίες των χωρών τους, το τελευταίο που θα ήθελαν οι πολιτικοί πριν από κρίσιμες εκλογικές μάχες. Κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να περιορίσει το εύρος των συμφωνιών, που ο Τραμπ επιμένει ότι θα περιλαμβάνουν θεαματικές παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ.