Απίστευτο: Αμερικανός άφησε να τον δαγκώσουν φίδια 200 φορές για να δημιουργηθεί επαναστατικό αντίδοτο! - iefimerida.gr

Απίστευτο: Αμερικανός άφησε να τον δαγκώσουν φίδια 200 φορές για να δημιουργηθεί επαναστατικό αντίδοτο!

Ο Τιμ Φρίντε εκτέθηκε επί δεκαετίες στο δηλητήριο ιοβόλων φιδιών
Ο Τιμ Φρίντε εκτέθηκε επί δεκαετίες στο δηλητήριο ιοβόλων φιδιών / Φωτογραφία: Centivax via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα επαναστατικό νέο αντίδοτο κατά του δηλητηρίου ορισμένων από τα πιο δηλητηριώδη φίδια στον κόσμο ανέπτυξαν επιστήμονες χρησιμοποιώντας αντισώματα από το αίμα ενός Αμερικανού, τον οποίο δάγκωσαν θανατηφόρα φίδια 200 φορές!

Ο Τιμ Φρίντε, ένας συλλέκτης φιδιών και μηχανικός φορτηγών από το Ουισκόνσιν, εκτέθηκε στο δάγκωμα εκατοντάδων φιδιών και έκανε 700 ενέσεις δηλητηρίου, αρχικά προκειμένου να αποκτήσει ανοσία ώστε να προστατεύεται κατά τον χειρισμό των φιδιών και εν συνεχεία «στο όνομα της επιστήμης», όπως αναφέρουν οι Τάιμς του Λονδίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσοχή: Σκληρές εικόνες!

Όπως δηλώνει ο καθηγητής Πίτερ Κουόνγκ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, «ο Τιμ εκπαίδευσε το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναγνωρίζει εξαιρετικά ευρύ φάσμα τοξινών. Είναι κάτι μοναδικό». Ο ίδιος ο Φρίντε δήλωσε απλώς: Αισθάνομαι καλά. Κάνω κάτι καλό για την ανθρωπότητα – και αυτό έχει σημασία για μένα. Είμαι περήφανος».

Αντισώματα για το δηλητήριο 19 φιδιών

Τα αντισώματα στο αίμα του είναι πλέον η πηγή ενός πρωτοποριακού αντίδοτου, που εξουδετερώνει τις τοξίνες 19 από τα πιο θανατηφόρα φίδια στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της μαύρης μάμπα και της βασιλικής κόμπρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πειράματα σε ποντίκια, το αντίδοτο έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ευρέως αποτελεσματικό μέχρι σήμερα και θα μπορούσε μια μέρα να αποτελέσει μια καθολική θεραπεία για δάγκωμα φιδιών.

«Ο δότης, για μια περίοδο σχεδόν 18 ετών, είχε δεχθεί εκατοντάδες δαγκώματα και έκανε στον εαυτό του εγχύσεις με αυξανόμενες δόσεις δηλητηρίου από 16 είδη πολύ θανατηφόρων φιδιών που κανονικά θα σκότωναν ένα άλογο», δήλωσε ο δρ Τζέικομπ Γκλάνβιλ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταρείας βιοτεχνολογίας Centivax Inc, με έδρα την Καλιφόρνια, βασικός συντάκτης της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell.

Και πρόσθεσε: «Το συναρπαστικό στον δότη ήταν το μοναδικό ανοσοποιητικό του ιστορικό, που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Όχι μόνο δημιούργησε δυνητικά αυτά τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ευρέος φάσματος ή καθολικό αντίδοτο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς δημιουργήθηκε το αντίδοτο

Για να κατασκευάσουν το αντίδοτο οι ερευνητές δημιούργησαν μια ομάδα δοκιμών με 19 από τα πιο θανατηφόρα φίδια κατηγορίας ένα και δύο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία περιέχουν περίπου τα μισά από όλα τα δηλητηριώδη είδη.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες απομόνωσαν αντισώματα από το αίμα του δότη που αντέδρασαν με τοξίνες που βρέθηκαν στο είδος του φιδιού. Ένα προς ένα, τα αντισώματα δοκιμάστηκαν σε ποντίκια στα οποία δόθηκε δηλητήριο από κάθε είδος για να δημιουργηθεί ένα «κοκτέιλ» συστατικών που εξουδετέρωσε όλα τα θανατηφόρα δηλητήρια. Για να ενισχύσουν περαιτέρω το αντίδοτο, οι επιστήμονες πρόσθεσαν το μικρό μόριο varespladib - έναν γνωστό αναστολέα τοξίνης - για να προσφέρουν προστασία έναντι τριών επιπλέον ειδών.

Ο Δρ Γκλάνβιλ εξήγησε: «Όταν φθάσαμε στα τρία συστατικά στοιχεία, είχαμε ένα δραματικά απαράμιλλο εύρος πλήρους προστασίας για 13 από τα 19 είδη φιδιών και στη συνέχεια μερική προστασία για τα υπόλοιπα που εξετάσαμε».

Η ομάδα των ερευνητών προσπαθεί τώρα να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του αντίδοτου στο πεδίο, αρχικά χορηγώντας το σε σκύλους που έρχονται σε κτηνιατρικές κλινικές για δαγκώματα φιδιών στην Αυστραλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να αναπτύξουν ένα αντίδοτο για μια άλλη μεγάλη οικογένεια φιδιών, τις οχιές. Ελπίζουν επίσης να προσεγγίσουν ιδρύματα, κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρείες για να υποστηρίξουν την παρασκευή και την κλινική ανάπτυξη του αντίδοτού τους. «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, επειδή μολονότι καταγράφονται εκατομμύρια δήγματα ιοβόλων φιδιών ετησίως, η πλειονότητά τους συμβαίνει στον αναπτυσσόμενο κόσμο, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις αγροτικές κοινότητες», δήλωσε ο δρ Γκλάνβιλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φίδια δηλητήριο αντίδοτο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ