Μελέτη: Η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει μαζική μετανάστευση ιοβόλων φιδιών σε απροετοίμαστες χώρες - iefimerida.gr

Μελέτη: Η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει μαζική μετανάστευση ιοβόλων φιδιών σε απροετοίμαστες χώρες

Κερασφόρος οχιά της ερήμου
Κερασφόρος οχιά της ερήμου / Φωτογραφία αρχείου: Flickr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανώς να οδηγήσει σε μια ευρείας κλίμακας μετανάστευση ιοβόλων φιδιών σε νέες περιοχές και απροετοίμαστες χώρες, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Ερευνητές προβλέπουν ότι λόγω της κατάρρευσης του κλίματος είδη δηλητηριωδών φιδιών θα μεταναστεύσουν από γειτονικές χώρες στην Κίνα, τη Μιανμάρ, το Νεπάλ, το Νίγηρα και τη Ναμίμπια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet Planetary Health, φτωχές χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και της Αφρικής αναμένεται να καταγράψουν τις επόμενες δεκαετίες πολύ υψηλά ποσοστά δηγμάτων φιδιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Oι ερευνητές μοντελοποίησαν στη μελέτη τους τη γεωγραφική κατανομή 209 ειδών ιοβόλων φιδιών, που συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο, προκειμένου να κατανοήσουν σε ποιες περιοχές θα μπορούσαν να βρουν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες έως το 2070.

Καμπανάκι ειδικών για εισβολή δηλητηριωδών φιδιών σε νέες περιοχές

Μολονότι η απώλεια τροπικών και υποτροπικών οικοσυστημάτων θα περιορίσει τις περιοχές όπου απαντώνται τα περισσότερα από τα είδη δηλητηριωδών φιδιών, τα ενδιαιτήματα για ορισμένα είδη όπως η οχιά της Γκαμπόν της δυτικής Αφρικής θα αυξηθούν έως και 250%, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βιότοποι της ευρωπαϊκής ασπίδας και της κερασφόρας οχιάς προβλέπεται επίσης να υπερδιπλασιαστούν έως το 2070. Ωστόσο, ορισμένα φίδια, συμπεριλαμβανομένης της αθηρίδας -της υποοικογένειας της οχιάς - που απαντώνται μόνον στην τροπική υποσαχάρια Αφρική, και είδη κροταλιών της Αμερικής, προβλέπεται ότι θα χάσουν περισσότερο από το 70% της γεωγραφικής τους κατανομής.

«Με τη μετατροπή ολοένα και μεγαλύτερων εκτάσεων σε βοσκοτόπια και αρόσιμα εδάφη καταστρέφονται και συρρικνώνονται οι φυσικοί οικότοποι, στους οποίους βασίζονται τα φίδια», επεσήμαναν οι συντάκτες της μελέτης Pablo Ariel Martinez του Ομοσπονδιακού Πανεπιστήμιο του Sergipe της Βραζιλίας και Talita F. Amado του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Βιοποικιλότητας της Λειψίας .

Ορισμένα είδη ιοβόλων φιδιών προσαρμόζονται σε νέα περιβάλλοντα

«Ωστόσο, ορισμένα είδη φιδιών, ειδικά αυτά που έχουν ιατρικό ενδιαφέρον, μπορούν να προσαρμοστούν σε αγροτικά τοπία και ακόμη και να ευδοκιμήσουν σε ορισμένα χωράφια ή βοσκοτόπια που τους παρέχουν πηγές τροφής όπως τα τρωκτικά. Η έρευνά μας δείχνει ότι η έναρξη της εμφάνισης ιοβόλων φιδιών σε νέες περιοχές συνιστά εγερτήριο σάλπισμα για μας να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα διαφυλάξουμε την ασφάλειά μας και του περιβάλλοντός μας», τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλητηριώδη φίδια ανά την υφήλιο δαγκώνουν περίπου 1,8 με 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, προκαλώντας τον θάνατο έως και 138.000 και ακρωτηριασμό και μόνιμη αναπηρία σε τουλάχιστον 400.000 άτομα. Ο ΠΟΥ κατέταξε το 2017 τη δηλητηρίαση από δάγκωμα φιδιού ως παραμελημένη τροπική ασθένεια ύψιστης προτεραιότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ