Τουρκία: Το AKP του Ερντογάν στο επίκεντρο σκανδάλου με λαθραία διακίνηση ανθρώπων στη Γερμανία - iefimerida.gr

Τουρκία: Το AKP του Ερντογάν στο επίκεντρο σκανδάλου με λαθραία διακίνηση ανθρώπων στη Γερμανία

O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο πρόσφατο συνέδριο του AKP στην Άγκυρα
O Τούρκος πρόεδρος στο συνέδριο του AKP στην Άγκυρα / Φωτογραφία αρχείου: Turkish Presidency via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα επικίνδυνο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, ξέσπασε στην Τουρκία σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι καταγγελίες περί διαφθοράς στο κυβερνών κόμμα.

Η εντύπωση στην τουρκική κοινή γνώμη ότι πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος γεμίζουν τις τσέπες τους την ώρα που ο πληθυσμός υποφέρει υπό την οικονομική κρίση γκρεμίζει τα ποσοστά του Ερντογάν και του AKP και στους πονοκεφάλους του Τούρκου προέδρου έρχεται τώρα να προστεθεί και το σκάνδαλο για τη λαθραία διακίνηση από στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εκατοντάδων ανθρώπων στη Γερμανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περασμένο καλοκαίρι όταν οι τοπικές Αρχές του Κοργκάν στη βορειοανατολική Τουρκία οργάνωσαν μια δεκαήμερη αποστολή δημοτών στο Ανόβερο στο πλαίσιο ενός «πρότζεκτ περιβαλλοντικής ευαισθησίας», προκειμένου – σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή – να μελετήσουν τις γερμανικές περιβαλλοντικές πολιτικές. Η λίστα των μελών της αποστολής περιλάμβανε 53 άτομα, αλλά στο τέλος επέστρεψαν μόλις τέσσερα εξ’ αυτών στην Τουρκία, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Sozcu, αφού στην πραγματικότητα το πρότζεκτ λειτούργησε για τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων στη Γερμανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης αξιωματούχοι του AKP του Ερντογάν έστειλαν λαθραία στη Γερμανία την τελευταία διετία έως και 1.000 άτομα. Ήδη η εισαγγελία του Ανόβερου έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Πολιτικοί του AKP έπαιρναν έως και 8.000 ευρώ για κάθε «ειδικό διαβατήριο»

Για τα ταξίδια αυτά ντόπια στελέχη του AKP εφοδίαζαν τους συμμετέχοντες με υπηρεσιακά διαβατήρια, προκειμένου να τους στείλουν χωρίς βίζα στη Γερμανία. Δεδομένου ότι το AKP ελέγχει πολλούς δήμους στην Τουρκία και ως κυβερνών κόμμα έχει στενές διασυνδέσεις με την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, οι αξιωματούχοι του AKP δεν φοβόντουσαν κάποιον έλεγχο. Οι συμμετέχοντες στα ταξίδια πλήρωναν ποσά από 5.000 έως 8.000 ευρώ. Ένας εξ’ αυτών δήλωσε στον τουρκικό ενημερωτικό ιστότοπο “Arti Gercek” ότι έχει εξασφαλίσει στο μεταξύ άδεια παραμονής στη Γερμανία, ενώ ένας άλλος που μετείχε σε ανάλογο πρότζεκτ του δήμου Μπινγκιόλ της νοτιοανατολικής Τουρκίας είπε στη Haberturk ότι πήρε αμέσως την απόφαση αφού δεν έβρισκε δουλειά στην πατρίδα του και το μόνο που χρειάστηκε ήταν τα χρήματα για το ταξίδι. «Ποιος λέει όχι σε μια τέτοια προσφορά;», τόνισε. Μέχρι το φθινόπωρο κάθε εβδομάδα πήγαιναν τρία με τέσσερα λεωφορεία από την Τουρκία στη Γερμανία και σύμφωνα με κάποια τουρκικά ΜΜΕ τα ταξίδια αυτά συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Τα στελέχη του AKP υποστηρίζουν ότι στάλθηκαν στη Γερμανία μόνον άτομα που είχαν γίνει βάρος στην πατρίδα τους, όπως είπε ο δήμαρχος από το κυβερνών κόμμα Σαμπαχατίν Καγιά του Ακτζάκιράζ της ανατολικής Τουρκίας. Είχε κι ο ίδιος ξεκινήσει προ διετίας ένα πρότζεκτ με τον τίτλο «Μην πετάξουμε το μέλλον μας στα σκουπίδια», πραγματικός στόχος του οποίου ήταν λαθραία διακίνηση πολιτών στη Γερμανία, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στη Sozcu. «Το Ακτζακιράζ είναι φτωχή περιοχή κι οι άνθρωποι εστάλησαν στη Βρέμη για να βγάλουν χρήματα και να στηρίξουν τις οικογένειες και την πατρίδα τους», είπε.

Το σκάνδαλο παίρνει πολιτικές διαστάσεις

Η τουρκική αντιπολίτευση ζητά να μάθει πόσoυς ανθρώπους συνολικά έστειλαν τοπικοί αξιωματούχοι του AKP λαθραία στη Γερμανία και κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών ότι στέλνει τους ελεγκτές του μόνον σε δήμους ελεγχόμενους από την αντιπολίτευση κι όχι σε εκείνους που έχει υπό τον έλεγχό του το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ απορρίπτει τις κατηγορίες. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ελέγξει τα πάντα παντού και παραδώσει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Θα διαλευκανθεί η υπόθεση», υποσχέθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη σε πρώτη φάση το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέκοψε προσωρινά την έκδοση των «γκρίζων» διαβατηρίων, αλλά το σκάνδαλο έχει παρενέργειες και στη Γερμανία με την βουλευτίνα της Αριστεράς, Γκιοκάι Ακμπουλούτ να φέρνει αυτή την εβδομάδα το θέμα στη Μπούντεσταγκ ζητώντας να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση Ερντογάν για να σταματήσει η λαθραία διακίνηση ατόμων και να ελεγχθούν όλες οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου από Τούρκους πολίτες, που έφθασαν μ’ αυτόν τον τρόπο παράνομα στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ