Το Κολούμπια «ξεγύμνωσε» σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις - «Έχουν ψευδείς πηγές» - iefimerida.gr

Το Κολούμπια «ξεγύμνωσε» σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις - «Έχουν ψευδείς πηγές»

Εργαστήριο έρευνα
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έρευνα του Κολούμπια εντόπισε σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με ψευδείς παραπομπές, σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.

Σχεδόν 3.000 επιστημονικές ιατρικές δημοσιεύσεις περιέχουν ψευδείς βιβλιογραφικές παραπομπές που δεν υπάρχουν σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων, όπως προέκυψε από έρευνα της Σχολής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ραγδαία αύξηση στις ψευδείς παραπομπές σε σχέση με το 2023

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επαλήθευσης χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο σάρωσε 2,5 εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα που είχαν αξιολογηθεί από ομοτίμους και είχαν δημοσιευθεί από 1/1/2023 έως και 18/2/2026 στην πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης του ψηφιακού αποθετηρίου για επιστήμες υγείας «PubMed Central».

Οι ερευνητές εντόπισαν 4.046 ψευδείς παραπομπές σε 2.810 επιστημονικές εργασίες, με το ποσοστό εμφάνισής τους να αυξάνεται πάνω από δώδεκα φορές σε σχέση με το 2023, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται από τα μέσα του 2024 και μετά, χρονική περίοδο που συμπίπτει με τη ραγδαία εξάπλωση εργαλείων συγγραφής με τεχνητή νοημοσύνη.

Γράφημα που αποτυπώνει το μηνιαίο ποσοστό ψευδών παραπομπών ανά 10.000 άρθρα στο PubMed Central, από τον Ιανουάριο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2026
Γράφημα που αποτυπώνει το μηνιαίο ποσοστό ψευδών παραπομπών ανά 10.000 άρθρα στο PubMed Central, από τον Ιανουάριο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2026
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ανακάλυψη αυτή επηρεάζει άμεσα τους ασθενείς, καθώς οι επαγγελματίες υγείας λαμβάνουν θεραπευτικές αποφάσεις βασισμένοι σε κλινικές οδηγίες», σημειώνει ο Μαξίμ Τοπάζ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής και στο Ινστιτούτο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κολούμπια έρευνα πηγές μελέτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ