«SAVE THE BEE»: Το πρότζεκτ για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην Πάρνηθα -Θεαματικά αποτελέσματα - iefimerida.gr

«SAVE THE BEE»: Το πρότζεκτ για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην Πάρνηθα -Θεαματικά αποτελέσματα

«SAVE THE BEE - The Parnitha Bee Project»
«SAVE THE BEE - The Parnitha Bee Project»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oλοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος «SAVE THE BEE» με θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην Πάρνηθα.

Το «SAVE THE BEE - The Parnitha Bee Project» αφορά στην ενδυνάμωση της βιοποικιλότητας της Πάρνηθας - του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, που έχει πληγεί σοβαρά από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 με στόχο τη μελέτη της συμβολής των μελισσών στην ανασυγκρότηση της βιοποικιλότητας στις πυρόπληκτες περιοχές του βουνού.

Στην πρώτη φάση του, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bee for Planet και το Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ερευνητικού κύκλου, το πρόγραμμα περνά στη δεύτερη φάση υλοποίησης - με ενισχυμένες επιστημονικές και συμμετοχικές δράσεις - και στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης του βουνού και την επιστημονική τεκμηρίωση της συμβολής των επικονιαστών στην οικολογική ισορροπία.

1,5 εκατομμύριο μέλισσες, μετρήσιμη επίδραση στη βιοποικιλότητα

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος (Απρίλιος 2024 - Μάρτιος 2025), εγκαταστάθηκαν 75 μελίσσια σε πυρόπληκτες περιοχές της Πάρνηθας (Φυλή, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη), απελευθερώνοντας περισσότερες από 1.500.000 μέλισσες με στόχο την ενίσχυση της επικονίασης και τη στήριξη της φυσικής αναγέννησης του βουνού, οπως ανακοινωθηκε, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστημονική παρακολούθηση του προγράμματος από το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τεκμηριώνει σημαντική αύξηση της ποικιλότητας των εντόμων, βασικό δείκτη οικολογικής ισορροπίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ποικιλότητας Simpson - ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο μέτρησης της ποικιλότητας ενός οικοσυστήματος – ενισχύθηκε στις περιοχές με μελίσσια, από 0,797 την άνοιξη του 2024 σε 0,939 [ Όσο ο δείκτης ποικιλότητας Simpson πλησιάζει το 1, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία ειδών.] την άνοιξη του 2025. Την ίδια περίοδο, στις περιοχές χωρίς μελίσσια, καταγράφηκε μείωση του δείκτη (από 0,931 σε 0,708), επιβεβαιώνοντας την καθοριστική συμβολή των μελισσών στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκαν διαφορές και στη βλάστηση:

στις περιοχές με μελίσσια αναπτύχθηκαν πλουσιότερα είδη χλωρίδας, όπως σάλβιες, άγριες ανεμώνες και τεύκριο, σε αντίθεση με τις περιοχές χωρίς μελίσσια, όπου επικράτησαν είδη όπως σινάπι και αγρωστώδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«The Parnitha BEEyond Project»: Η 2η φάση του προγράμματος

Tα θετικά μηνύματα από τα επιστημονικά ευρήματα του προγράμματος, ανοίγουν τον δρόμο για τη συνέχιση και διεύρυνση της ερευνητικής και περιβαλλοντικής του δράσης. Η δεύτερη φάση του τολμά να πάει… bee-yond, δίνοντας νέο βάθος και δυναμική στο όραμά του. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της δεύτερης φάσης του «The Parnitha BEEyond Project» είναι η περαιτέρω τεκμηρίωση της συμβολής των επικονιαστών στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση της φυσικής ανάκαμψης του βουνού.

Υπό την επιστημονική εποπτεία του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με εκτεταμένη παρακολούθηση εντόμων και φυτών, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους non-destructive sampling – τεχνικές που επιτρέπουν τη συλλογή στοιχείων χωρίς διατάραξη του οικοσυστήματος.

Στην εξέλιξη του προγράμματος συμμετέχουν οι μελισσοκομικοί σύλλογοι της Αττικής, που παραχωρούν εθελοντικά τα μελίσσια τους για τις ανάγκες της δράσης. Η συμμετοχή αυτή επιβεβαιώνει πως η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να είναι μια συλλογική υπόθεση. Το πρόγραμμα παραμένει υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία στηρίζει έμπρακτα δράσεις με μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και τη βιωσιμότητα της Αττικής.

Ένα μοντέλο συνεργασίας με μετρήσιμα αποτελέσματα

Το «The Parnitha BEEyond Project» αποτελεί ένα πρότυπο σύμπραξης μεταξύ επιστήμης, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τοπικής κοινωνίας, αποδεικνύοντας στην πράξη πώς η οργανωμένη δράση μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων και τη θωράκιση της βιοποικιλότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική αειφορίας του Ομίλου Sani/Ikos, που περιλαμβάνει στοχευμένες περιβαλλοντικές δράσεις για την προστασία των μεσογειακών οικοσυστημάτων – όπως οι υγρότοποι και το δάσος της Σάνης, οι πληθυσμοί δελφινιών του Θερμαϊκού, και οι αποικίες επικονιαστών. Για την TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα, αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής της για μια βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη με θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος (Απρίλιος 2024 - Μάρτιος 2025), εγκαταστάθηκαν 75 μελίσσια σε πυρόπληκτες περιοχές της Πάρνηθας (Φυλή, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη), απελευθερώνοντας περισσότερες από 1.500.000 μέλισσες με στόχο την ενίσχυση της επικονίασης
Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος (Απρίλιος 2024 - Μάρτιος 2025), εγκαταστάθηκαν 75 μελίσσια σε πυρόπληκτες περιοχές της Πάρνηθας (Φυλή, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη), απελευθερώνοντας περισσότερες από 1.500.000 μέλισσες με στόχο την ενίσχυση της επικονίασης

Λίγα λόγια για την TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα

Η TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα είναι Όμιλος ολιστικών υπηρεσιών Πιστοποίησης, Εκπαίδευσης, Τεχνικών και Βιομηχανικών Ελέγχων, Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων, Νομοκανονιστικής Συμμόρφωσης, Εργαστηριακών Αναλύσεων και Δοκιμών, Τεχνολογικών Λύσεων για Ψηφιακές Εκπαιδεύσεις & Υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας με λειτουργία state of the art SOC (Security Operations Center). Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1994, με όραμα και βασική προτεραιότητα την ουσιαστική εφαρμογή της Ποιότητας ως αναπόσπαστο εργαλείο του επιχειρηματικού και εργασιακού γίγνεσθαι, τοποθετώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την κοινωνία. Η TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα διαθέτει σήμερα Κεντρικά Γραφεία στην Αθήνα και Παραρτήματα στην Βόρεια Ελλάδα, στο Αιγαίο και στην Κρήτη (στην Κρήτη λειτουργεί στο Ηράκλειο Παράρτημα της TÜV AUSTRIA ενώ στο Ρέθυμνο Παράρτημα της TÜV AUSTRIA Labs). Παράλληλα, διαθέτει παρουσία και σημαντικές συνεργασίες σε 15 άλλες χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τον Όμιλο Sani/Ikos

Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι ένας καινοτόμος, δυναμικά αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός όμιλος, με συγκροτήματα πολυτελείας σε μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς της Μεσογείου. Μέσω των εμπορικών σημάτων του Sani Resort και Ikos Resorts, αναπτύσσει και λειτουργεί σήμερα πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες σε 12 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία, τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως. Ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει τρία νέα επενδυτικά έργα για την περαιτέρω επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κρήτη), την Ισπανία (Μαρμπέλα) και την Πορτογαλία (Αλγκάρβε), που θα λειτουργήσουν από το 2026 έως το 2028. Παράλληλα, προχωρά νέα επένδυση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, με το Ikos Kassandra που θα εγκαινιαστεί το 2029, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει το Sani Resort και τα Ikos Resorts στην Ελλάδα και την Ισπανία. Πρωτοπόρος σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, ο Όμιλος Sani/Ikos έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο αειφορίας (ESG), ενώ είναι μέλος του  Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ