Οι δαπάνες της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ

πλακάτ για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος/ Φωτογραφία Shutterstock

Το 2021, η ΕΕ δαπάνησε 292 δισεκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Eurostat.

Το συνολικό ποσό των χρημάτων που δαπανώνται για την προστασία του περιβάλλοντος κάθε χρόνο έχει αυξηθεί πάνω από 3%- αύξηση 54% από το 2006. Αυτό περιλαμβάνει χρήματα που δαπανώνται τόσο για επενδύσεις όσο και για κατανάλωση. Η πραγματικότητα είναι ότι ο μεγάλο σχέδιο της πράσινης ανάπτυξης, ο νόμος για το κλίμα, όλα όσα η ΕΕ έχει ξεκινήσει για να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, απαιτούν ένα ευρύ πλέγμα μέτρων και γενναία χρηματοδότηση.

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος ως μερίδιο του ΑΕΠ σε ολόκληρη την ΕΕ παρέμειναν κυμαίνονται στο 2%.

Μπροστά στις περιβαλλοντικές δαπάνες οι επιχειρήσεις

Πέρυσι, στις επιχειρήσεις συγκεντρώνονταν περίπου το 55% των συνολικών δαπανών, ή πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο το 2021. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί αποτελούσαν το 21% των δαπανών και τα νοικοκυριά το 21%.

Οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν αυξηθεί σε γενικές γραμμές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Από το 2006, οι εταιρείες έχουν δαπανήσει 62% περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος, 41% περισσότερα για κρατικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και 52% περισσότερα για νοικοκυριά.

Πού πέφτουν τα περισσότερα χρήματα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, η πλειονότητα των περιβαλλοντικών δαπανών κυβερνήσεων και φιλανθρωπικών οργανώσεων διατέθηκε για τη διαχείριση απορριμμάτων και την επεξεργασία λυμάτων, αντιπροσωπεύοντας το 28% και το 23% των δαπανών αντίστοιχα. Ένα επιπλέον 24% προορίζεται για περιβαλλοντική έρευνα και ανάπτυξη, 13% για έργα βιοποικιλότητας και 11% για προγράμματα μείωσης της ρύπανσης.

Οι εταιρείες ξόδεψαν κυρίως χρήματα για τη διαχείριση απορριμμάτων (56%), την επεξεργασία λυμάτων (27%) και την ποιότητα του αέρα (7%). Πέρυσι, η συνολική επένδυση της ΕΕ στην παροχή υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας ανήλθε σε 59 δισεκατομμύρια ευρώ - 5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο από το 2020.

Είναι ενδεικτικός ο χάρτης των δαπανών ως μερίδιο του ΑΕΠ με την Αυστρία και το Βέλγιο να προπορεύονται με διαφορά στην περιβαλλοντική κούρσα. Η Ελλάδα από την άλλη βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ