Διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας -Νέο ανθελληνικό παραλήρημα από Ερντογάν και τουρκικά ΜΜΕ - iefimerida.gr

Διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας -Νέο ανθελληνικό παραλήρημα από Ερντογάν και τουρκικά ΜΜΕ

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην εμπρηστική ομιλία του μετά την άσκηση EFES 2022 στη Σμύρνη
Ο Ταγίπ Ερντογάν στην εμπρηστική ομιλία του μετά την άσκηση EFES 2022 στη Σμύρνη / Turkish Presidency via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με την άνευ προηγουμένου πρόκληση των τουρκικών ΜΜΕ να προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Παίρνοντας τη σκυτάλη των προκλήσεων, ο τουρκικός Τύπος επιδόθηκε σε ακραία ρητορική, αφού -ούτε λίγο, ούτε πολύ- έκανε λόγο για κυριαρχία της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η Yeni Safak δημοσίευσε ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Επιπλέον, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα... έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

Οι απίστευτες προκλήσεις των τουρκικών ΜΜΕ

Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα της Yeni Safak αναφέρει: «Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μία φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από αυτή της επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι εξοπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν μπορούσε να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία ήταν το νησί Χάλκη. Αυτά τα νησιά διαθέτουν τα πάντα, από βάση αεριωθουμένων έως μηχανοκίνητες μονάδες και μονάδες πυροβολικού».

Και συνεχίζει: «Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκαλούν ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Δεκατέσσερα από αυτά τα νησιά είναι η Πάτμος, οι Λειψοί, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Κάρπαθος και η Κάσος (Δωδεκάνησα) και τα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου που βρίσκονται νότια του Αιγαίου. Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάννης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε η Ελλάδα να μην τοποθετήσει ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για τα 9 άλλα νησιά, η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται: «Στις συμφωνίες συμφωνήθηκε διαφορετική φόρμουλα για 9 νησιά: τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Δεν υπήρξε μεταβίβαση κυριαρχίας για αυτά τα 9 νησιά. Δόθηκε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Μαζί με την κυριαρχία των νησιών, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος παρέμειναν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, τα νησιά αυτά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Ωστόσο, η Ελλάδα παραβίασε και τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά, που είχαν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Αν και η Τουρκία πήρε πρωτοβουλίες ενώπιον του ΟΗΕ το 1964 και το 1975, ο εξοπλισμός απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».

Η Milliyet από τη μεριά της, έγραψε πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ:

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν: «Θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια»

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις ευλογίες του οποίου προκαλεί με τα δημοσιεύματά του ο τουρκικός Τύπος, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Ελλάδα, σε συνάντηση νέων στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας.

O Ερντογάν, που στο μεταξύ βλέπει να καταποντίζεται δημοσκοπικά, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις της Άγκυρας αποφάσισε να μην κάνει νέες δηλώσεις κατά της Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα κάνουμε δηλώσεις κατά της Τουρκίας πλέον. Δεν έχουμε κάτι νέο να πούμε. Δεν τον πιστεύουμε. Τον φιλοξένησα στην έπαυλη Vahdettin, καταλήξαμε σε συμφωνία στο δείπνο, μετά απ’ αυτό να μιλάμε μεταξύ μας. Εντάξει. Πέρασαν δύο-τρεις εβδομάδες, πας στις ΗΠΑ και απευθύνεις ομιλία στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F16 (στην Τουρκία). Έστησαν 5+4 αμερικανικές βάσεις (στην Ελλάδα). Κι όταν ρωτάμε γιατί τις έφτιαξαν, λένε "κατά των Ρώσων". Τι κάνατε εσείς στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας; Τα λόγια σας είναι γεμάτα ψέματα. Δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τη Δύση. Μπλοκάρουν από το 1963 την ένταξή μας στην ΕΕ. Δεν έχουν εντιμότητα. Το δικό μας έθνος έχει ακεραιότητα», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Vatan.

«Αυτά δεν τα χάφτουμε Μητσοτάκη. Η μαγκιά αυτού του λαού δεν χάφτει τέτοια... Όταν πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο...», είπε επίσης ο Ερντογάν.

«Πήγαμε με τον κυβερνητικό μου εταίρο, τον Μπαχτσελί, στην άσκηση EFES 2022. Δώσαμε μήνυμα κάπου -ξέρετε πού- και φαίνεται πώς το κατάλαβαν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ψύχραιμη απάντηση και πάλι από την Αθήνα

Πάντως, η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της και για πολλοστή φορά απαντά με αποφασιστικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα», αναφερόμενες στο «μπαράζ» των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τα νέα προκλητικά δημοσιεύματα από τουρκικά ΜΜΕ φαίνεται πως έχουν τις «ευλογίες» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχει αλλάξει στρατηγική και με κάθε ευκαιρία -και χωρίς αιτία- επιτίθεται στην Ελλάδα, θέλοντας προφανώς να κερδίσει πόντους εντός των συνόρων της χώρας του εν όψει και των κρίσιμων εκλογών του Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ