Διάσκεψη για το κλίμα-COP26: Η ΕΕ ή θα ηγηθεί ή ο πλανήτης θα χάσει

Φωτογραφία Shutterstock

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις ώστε η ΕΕ να πρωταγωνιστήσει, «παρασύροντας» όλα τα κράτη στην παγκόσμια μάxη για το κλίμα. Σταθμός η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα- COP26.

Από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), η πιο σημαντική διάσκεψη για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

H κατάσταση είναι αρκετά ρευστή σε διεθνές επίπεδο. Κια αυτή η Διάσκεψη, όπως οι περισσότερες Διακέψεις, για οποιοδήποτε θέμα, είναι ένα κι ένα «crash test», για το πού και πώς κινούνται τα κράτη. Σε αυτό το τεστ ο «συντελεστής βαρύτητας» πέφτει στα ισχυρότερα κράτη.

Γιατί, όπως ανέφερε σχετική έρευνα ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε σχέση με τους πιο φτωχούς, για την αντιστροφή της κατάστασης στο κλίμα, έτσι και τα ισχυρότερα και πιο ενεργοβόρα κράτη βαρύνονται με περιοσσότερη ευθύνη.

Οι ευρωβουλευτές διαβλέπουν, και από τη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια, ότι προκύπτουν σοβαρές δυκσολίες σε σχέση με την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Τι ισχύει στο διεθνές πεδίο- Τι φωτογραφίζει η COP26;

Αυτην τη στιγμή οι ΗΠΑ με την επανένταξη τους στη συμφωνία για το κλίμα δίνουν το «παρών» στη Διάσκεψη σε μια πιο αισιόδοξη για τους ευρωπαϊκούς στόχους συγκυρία, καθώς η έλευση Μπαίντεν στην προεδρία των ΗΠΑ συνοδεύεται και από μια «πράσινη» προσέγγιση σε επίπεδο οικονομίας και πολιτικής.

Από την άλλη, «ήττα» χαρακτηρίζεται-θα κριθεί στο μέλλον πόσο σημαντική είναι, η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν θα παραστεί στη Διάσκεψη. Αυτό που «μετριέται» τώρα είναι τι μηνύματα θέλει να στείλει με αυτήν την κίνηση ο Ρώσος πρόεδρος. Πάντως ο Πούτιν ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο, εξετάζει το ενδεχόμενο για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Η εφημερίδα Kommersant είχε αποκαλύψει στις αρχές του Οκτωβρίου ότι η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα περιβαλλοντική στρατηγική με πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Για την Κίνα τα πράγματα είναι κι εδώ κάπως περίπλοκα. όπως είχε σημειώσει και Έλμαρ Μπρόκ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πρώην ευρωβουλευτής, η Κίνα είναι συστημικός αντίπαλος της ΕΕ αλλά στη μάχη για το κλίμα η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί της. Παρ' όλα αυτά, η Κίνα θα κρίνει πολλά για το μέλλον του πλανήτη, καθώς είναι μια γιγάντια ρυπογόνα οικoνομία που στηρίζεται στον άνθρακα.

Η G20 πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, όλα τα κράτη της G20 θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να δεσμευτούν για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν τηνΚομισιόν να δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα για το κλίμα με άλλες χώρες, σημαντικούς παραγωγούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον καθορισμό κοινών προδιαγραφών και την ενίσχυση των προσδοκιών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, μέσω ενός κοινού μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.

Kρίκος και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους να αυξήσουν την ετήσια χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά 100 δισ. δολάρια το λιγότερο, αυξάνοντας το ποσό αυτό από το 2025, όταν οι αναδυόμενες οικονομίες θα κληθούν κι εκείνες να συνεισφέρουν. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα περιγράφει τη δίκαιη συνεισφορά κάθε ανεπτυγμένης χώρας στο εν λόγω σχέδιο χρηματοδότησης. Επιθυμούν ακόμη να διασφαλίσουν ότι όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην COP26 παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία COVID-19.

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν βλέπει άλλο δρόμο πέρα από την ηγετική θέση της ΕΕ

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία ότι οι εθνικοί στόχοι που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι το 2015 θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας πλέον των τριών βαθμών έως το 2100, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου. Αναφέρουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει το δρόμο στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι οι ίδιοι θα εργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα «Fit for 55 in 2030» συνάδει πλήρως με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Με στόχο την επίσπευση της δράσης για το κλίμα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να αντικαταστήσει η ΕΕ το τρέχον 10ετές σχέδιο με ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα για όλες τις χώρες. Όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ έως το 2025 και καλούν όλες τις άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Ο ρόλος της βιοποικιλότητας είναι κομβικής σημασίας στη ρύθμιση του κλίματος και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, περιλαμβάνουν την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και είναι επωφελείς για όλους.

Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου υπό την ηγεσία του Πασκάλ Κανφέν (Renew, Γαλλία) θα βρίσκεται στη Γλασκώβη από τις 8 έως τις 13 Νοεμβρίου, για να εκφράσει τις κατευθύνσεις του εγκεκριμένου ψηφίσματος της ολομέλειας με 527 ψήφους υπέρ, 134 ψήφους κατά και 35 αποχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ