Τα μυστικά για το παραδοσιακό πάστωμα ψαριών -Η αυθεντική τεχνική των ψαράδων της Πάρου για τον εκλεκτό μεζέ - iefimerida.gr

Τα μυστικά για το παραδοσιακό πάστωμα ψαριών -Η αυθεντική τεχνική των ψαράδων της Πάρου για τον εκλεκτό μεζέ

Χοντρό αλάτι σε ψαρι
Χοντρό αλάτι, το μυστικό για το «ψήσιμο» του ψαριού / shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Παστά ψαράκια κάθε είδους, με πιπέρια, λεμόνια, ξύδι, ένα καλό ελαιόλαδο, κλεισμένα σε σκεύος διατηρούνται για μήνες στο ψυγείο. Ενας εκλεκτός μεζές για κάθε στιγμή.

Η διαδικασία παρασκευής των παστών ψαριών ξεκίνησε από τους ψαράδες για την διατήρησή τους και συνεχίζεται κυρίως στα νησιά με μακρά παράδοση, εκτός από τη Λέσβο, στο νησί της Πάρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν την εμφάνιση των ψυγείων το αλάτισμα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρηθούν τα ψάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθούν. Ωστόσο τα παστά ψάρια εξελίχθηκαν σε αγαπημένο μεζέ της ελληνικής κουζίνας, συνδυάζοντας τη νοστιμιά της θάλασσας με την παράδοση και την θαλασσινή αύρα.

Η Πάρος μάς μαθαίνει τα μυστικά του παστού ψαριού

Λιπαρά ψαράκια κάθε μεγέθους κόβονται, αφαιρούνται κεφάλι και εντόσθια, πλένονται και φιλετάρονται με μαεστρία. Τοποθετούνται σαν σε παρέλαση, σε στρώσεις, πάνω σε χοντρό αλάτι και «ψήνονται» μαλακώνουν και νοστιμίζουν. Την ώρα που το ουζάκι μπαίνει στο ποτήρι, ξεπλένουμε τη σάρκα και τα τοποθετούμε στο πιάτο με λαδάκι, λεμόνι, ξύδι, μαϊντανό, σκόρδο ή ό,τι τραβά η όρεξή μας.

Η Πάρος «κατεβαίνει» στο κέντρο της Αθήνας για ένα μοναδικό διήμερο αφιερωμένο στη γεύση, την ιστορία και την παράδοση του νησιού. Θα μάθουμε το σωστό φιλετάρισμα και την ορθή διαδικασία για να παστώσουμε φρέσκα ψαράκια (σαρδελα, γαύρο, κολιουδάκια, σκουμπρί, παλαμίδα) στο σπίτι.

Πσστο ψαράκι, μεζεδάκι για κάθε στιγμή
Πσστο ψαράκι, μεζεδάκι για κάθε στιγμή
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με επίκεντρο την πλούσια παριανή γαστρονομική παράδοση και ειδικότερα την τέχνη των παστών, το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Νοεμβρίου στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης πραγματοποιείται μία διοργάνωση, με ελεύθερη συμμετοχή, η Πάρος προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι γεύσης, γνώσης και πολιτισμού, όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική δημιουργία.

Μέσα από εργαστήρια, παρουσιάσεις, εκθέσεις και μουσικά δρώμενα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γευστική και πολιτιστική ταυτότητα της Πάρου, να συμμετέχουν ενεργά στις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής παστών και να απολαύσουν ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο γλέντι.

Εργαστήρι παρασκευής παστών. Ζωντανές επιδείξεις με συμμετοχή κοινού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Παράλληλα, παρουσιάσεις για την παριανή γαστρονομία και την ιστορία των παστών.
Εργαστήρι παρασκευής παστών. Ζωντανές επιδείξεις με συμμετοχή κοινού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, παρουσιάσεις για την παριανή γαστρονομία και την ιστορία των παστών.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόγραμμα διημέρου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Σάββατο 15 Νοεμβρίου
«Η Παράδοση στο Τραπέζι»
13.30 – 19.00 | Εργαστήρι παρασκευής παστών
Ζωντανές επιδείξεις με συμμετοχή κοινού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Παράλληλα, παρουσιάσεις για την παριανή γαστρονομία και την ιστορία των παστών.
Παρουσίαση – Συντονισμός:
Νίκη Μηταρέα, δημοσιογράφος οίνου και γεύσης, συγγραφέας.
Εισηγήσεις:
15.00 – 15.20
Μαρίνος Σουράνης – Μάγειρας, εστιάτορας και συγγραφέας
Θέμα: «Ορθή διαχείριση και διαδικασία ωρίμασης ψαριών, σύγχρονες τεχνικές»
16.00 – 16.20
Δήμητρα Μυλωνά – Αρχαιολόγος, Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας – Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης
Θέμα: «Τα Παστά των Αρχαίων»
17.00 – 17.20
Λουΐζα Καραπιδάκη – Ιστορικός Τέχνης, Ακαδημία Αθηνών
Θέμα: «Πάστα και λιόκαυτα της Πάρου, λαογραφικές και εικαστικές προσεγγίσεις»
18.00 – 18.20
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, συγγραφέας, μεγαλωμένη στην Πάρο
Θέμα: «Η Παριανή κουζίνα»

Με επίκεντρο την πλούσια παριανή γαστρονομική παράδοση και ειδικότερα την τέχνη των παστών, η διοργάνωση προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι γεύσης, γνώσης και πολιτισμού, όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική δημιουργία
Με επίκεντρο την πλούσια παριανή γαστρονομική παράδοση και ειδικότερα την τέχνη των παστών, η διοργάνωση προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι γεύσης, γνώσης και πολιτισμού, όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική δημιουργία

«Γλέντι Παράδοσης & Παριανής Γεύσης»
18.45 – 19.00
Χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Πάρου και τους διοργανωτές.
19.00 – 22.00 | Ανοιχτό γλέντι
Με παριανά εδέσματα, τοπικά προϊόντα και ποτά, και παραδοσιακή μουσική.
Συμμετέχουν Παριανοί μουσικοί και το μουσικό σχήμα “Sofrano-Παλαιό Κύμα”.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου
«Βόλτα στην Πάρο»
11.00 – 13.00 | Πολιτιστικές δράσεις και κεράσματα
Έκθεση ζωγραφικής του Παριανού καλλιτέχνη Δημήτρη Σιφναίου.
Προβολή φωτογραφιών της Πάρου της δεκαετίας του ’70, από το αρχείο του Ζαχαρία Στέλλα – Σύνδεσμος Μαρπησσαίων & Αρχιλόχιτων Πάρου.
Κεράσματα με τοπικά προϊόντα και συνταγές από την Παριανή κουζίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λακέρδα, γούνα, παστή σαρδέλα, με ρετσίνα, τσίπουρο, ουζάκι
Λακέρδα, γούνα, παστή σαρδέλα, με ρετσίνα, τσίπουρο, ουζάκι

Η πρωτοβουλία «Τα Παστά της Πάρου» αποτελεί μια ολοκληρωμένη γιορτή της παριανής ταυτότητας και φιλοδοξεί να:

  • Αναδείξει την παριανή γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά.
  • Προβάλει τα τοπικά προϊόντα και παραγωγούς του νησιού.
  • Ενισχύσει τους δεσμούς των Παριανών της Αθήνας με τον τόπο τους.
  • Δημιουργήσει ένα νέο θεσμό εξωστρέφειας για την Πάρο, με προσανατολισμό στη γνησιότητα, τη βιωσιμότητα και τη μνήμη.

Η εκδήλωση «Τα Παστά της Πάρου», που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ.) και τον ΝΑΪΑΣ (Ναυτικό Όμιλο Νάουσας Πάρου) σε συνδιοργάνωση με τον Δήμου Πάρου, θα φιλοξενηθεί με ελεύθερη είσοδο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης το Σαββατοκύριακο 15 & 16 Νοεμβρίου 2025.

Η Πάρος, στο Κέντρο της Αθήνας, ως τόπος πολιτισμού, παράδοσης και δημιουργίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ψάρι ψάρια Πάρος μεζές παστό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ