Συνταγή για πίτα του βασιλιά -Η γλυκιά απόλαυση με γέμιση κρέμας αμυγδάλου - iefimerida.gr

Συνταγή για πίτα του βασιλιά -Η γλυκιά απόλαυση με γέμιση κρέμας αμυγδάλου

Η παραδοσιακή πίτα του βασιλιά με γέμιση από κρέμα αμυγδάλου
Η παραδοσιακή πίτα του βασιλιά με γέμιση από κρέμα αμυγδάλου / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτή η συνταγή έχει τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή, ενώ είναι πολύ διαδεδομένη στη Γαλλία, το Κεμπέκ, το Βέλγιο και αλλού.

Φαίνεται πως την ετοιμάζουν κυρίως τα Χριστούγεννα, με αφορμή την επίσκεψη των μάγων στο θείο βρέφος. Στη Γαλλία μάλιστα συνηθίζουν να κρύβουν στη γέμιση ένα «φασόλι», σε ένα έθιμο που μοιάζει αρκετά με την δική μας βασιλόπιτα.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε, το έθιμο της πίτας του βασιλιά κρατά από τη ρωμαϊκή εποχή και μια γιορτή που συνήθιζαν οι Ρωμαίοι. Κατά τη διάρκεια της γιορτής αυτής, υποδείκνυαν έναν σκλάβο, ο οποίος και γινόταν «αφέντης», βασιλιάς για μία ημέρα. Με αυτή του την ιδιότητα, μπορούσε για ένα 24ωρο να ζητήσει ό, τι επιθυμούσε πριν επιστρέψει στην κανονική του ζωή.

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 100 γρ βούτυρο
  • 125 γρ αλεύρι αμυγδάλου
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 10-15 αμύγδαλα ανάλατα

Εκτέλεση

  • Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου και το αλεύρι αμυγδάλου.
  • Χτυπάμε καλά να ενωθούν και προσθέτουμε ένα, ένα δύο αυγά. Τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να πάνε παντού
  • Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε λαδόκολλα (για να μπορούμε να το μεταφέρουμε) και κόβουμε σε στρογγυλό με τη βοήθεια ενός πιάτου. Απλώνουμε την κρέμα αμυγδάλου, αφήνοντας ένα περιθώριο τρία δάχτυλα περιμετρικά του φύλλου
  • Χτυπάμε το αυγό και περνάμε καλά την άκρη του φύλλου. Κόβουμε και το δεύτερο φύλλο στρογγυλό στην ίδια διάσταση και ακουμπάμε πάνω από το άλλο, πιέζοντας με τα δάχτυλα τις άκρες να ενωθούν.
  • Με το πίσω ενός πιρουνιού, πιέζουμε τις άκρες της ζύμης, προβάλλοντας αντίσταση με τα δάχτυλα του ενός χεριού, ώστε να δημιουργήσουμε πτυχώσεις περιμετρικά της πίτας
  • Με ένα μαχαιράκι κάνουμε σχέδια πάνω στην πίτα από το κέντρο προς τα έξω. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο της πίτας να φεύγουν οι υδρατμοί. Αλείφουμε καλά όλη την επιφάνεια με το αυγό
  • Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεί για μισή ώρα
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία και ψήνουμε για 10’ λεπτά την πίτα. Χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20’ λεπτά ακόμη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή πίτα αμύγδαλο κρέμα σφολιάτα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ