Σημαίνει «καλομαθημένος μπαμπάς» και πρόκειται για τη μελιτζανοσαλάτα που κατέκτησε τον κόσμο, μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη άρωμα και παράδοση.
Η ιστορία της μελιτζανοσαλάτας Μπάμπα γκανους ξεκινάει από την αρχαία γαστρονομική παράδοση της περιοχής του Λεβάντε, δηλαδή της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα ορεκτικό στο οποίο πρωταγωνιστεί η γεύση της μελιτζάνας που ψήνεται ολόκληρη με τη φλούδα της κατευθείαν επάνω στη φωτιά με αποτέλεσμα να καίγεται εξωτερικά αλλά μέσα να μαλακώνει και να καπνίζεται υπέροχα. Αυτή ακριβώς η βελούδινη ψίχα της είναι που ψιλοκόβεται και συνδυάζεται με μπόλικα μπαχαρικά, λεμόνι και ταχίνι.
Από το Μαρόκο, την Τυνησία και το Ισραήλ μέχρι τη Συρία, την Κωνσταντινούπολη, το Άγιο Όρος και τη Ρουμανία οι εκδοχές που προέκυψαν με το πέρασμα των χρόνων είναι δεκάδες. Άλλοι βάζουν περισσότερο σκόρδο και λεμόνι, άλλοι παίζουν με τις αναλογίες του μαϊντανού, του κόλιανδρου και του κύμινου. Μερικοί μάλιστα τη φτιάχνουν με ξίδι, βάζουν τυρί, ακόμα και μαγιονέζα.
Παράλληλα, η «βασική-αυθεντική» συνταγή τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αγαπητή και διάσημη και πολύ πέρα από τα σύνορα των παραλλαγών της. Για να δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι την Μπαμπά γκανούς που απολαμβάνουμε στα αγαπημένα μας έθνικ εστιατόρια.
Δείτε τη συνταγή στο bovary.gr.