fbpx Συνταγή για μπισκότα βουτύρου, σαν της γιαγιάς -Πανεύκολα, χρειάζονται μόνο 3 υλικά | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για μπισκότα βουτύρου, σαν της γιαγιάς -Πανεύκολα, χρειάζονται μόνο 3 υλικά

Μπισκότα βουτύρου σε ξύλινη επιφάνεια
06|09|2020 | 23:16
Μπισκότα βουτύρου σε ξύλινη επιφάνεια / Φωτογραφία: Shuttestock

Αυτή η συνταγή έρχεται να μας ταξιδέψει στα παιδικά μας χρόνια, τότε που ανοίγαμε το μεταλλικό κουτί για να φάμε μπισκότα στο σπίτι της γιαγιάς.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην ήταν στις λίστες των νοικοκυρών, υπήρχαν όμως σχεδόν πάντα στα σπίτια των γιαγιάδων. Μέσα στα αστραφτερά, στρογγυλά κουτιά, χωρισμένα με γκοφρέ χαρτί σε δαντελωτές θήκες και σε διάφορα σχήματα, τα μπισκότα βουτύρου είναι η «Α’ δημοτικού» της ζαχαροπλαστικής. Μια συνταγή πανεύκολη, με μόνο τρία – τα βασικά – υλικά που θα γίνει η αγαπημένη σας.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Τα μπισκότα αυτά είναι η βασική συνταγή για μια σειρά από παρασκευές στη βρετανική και αμερικάνικη κουζίνα. Επισήμως αποκαλούνται σόρτμπρερντ, γιατί πριν πάρουν το σχήμα του μπισκότου μοιάζουν με τρίμματα ψωμιού ή γιατί θρυμματίζονται πολύ εύκολα όταν καταναλώνονται (οι απόψεις διίστανται).

Εφόσον δεν έχει κάποιο αρωματικό – κανείς δεν θα σας ψέξει αν προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή καμιά βανίλια – είναι κρίσιμο να διαλέξετε καλό, ποιοτικό βούτυρο. Αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά στο άρωμα και τη γεύση.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βάλετε για λίγο τη ζύμη στην κατάψυξη πριν κόψετε σε μπισκότα, για να σφίξει λίγο το βούτυρο. Θα σας βοηθήσει να μην παιδέψετε πολύ το ζυμάρι, γιατί όσο το ζυμώνεται, τόσο θα λιώνει το βούτυρο ανάμεσα στα χέρια σας και δεν θα στέκεται.

Υλικά

  • 125 γρ βούτυρο
  • 55 γρ κρυσταλλική ζάχαρη (λίγη επιπλέον για γαρνίρισμα)
  • 180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  • Το βούτυρο θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη μαζί να αφρατέψουν και να ασπρίσουν
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε λίγο ακόμη στο μίξερ, ώσπου να νοτίσει καλά. Η υφή του ίσως μοιάζει με τρίμματα, όμως αυτός είναι ο στόχος αρχικά
  • Γυρίζουμε το μείγμα σε επιφάνεια εργασίας και πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να ενωθεί το ζυμάρι
  • Πλάθουμε ένα ρολό ή παραλληλόγραμμο μήκους 30 εκατοστών περίπου με τη ζύμη. Πασπαλίζουμε μια λαδόκολλα με λίγη ζάχαρη και κυλάμε το ρολό σε αυτή. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά περίπου
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς
  • Κόβουμε σε φέτες 1-2 εκατοστών και στρώνουμε σε λαμαρίνα. Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ