Συνταγή για τάρτα γλυκιάς κολοκύθας -Η τρέλα στο Tik Tok που βασίζεται σε ένα επιδόρπιο με πλούσια ιστορία

Τάρτα γλυκιάς κολοκύθας με σαντιγί / Φωτογραφία: Shutterstock

Καθώς πλησιάζουμε στην τελευταία ημέρα του Οκτώβρη, ανακαλύπτουμε μια συνταγή που αν και αποτελεί «τάση» στο Tik Tok, ανήκει σε μια από τις πιο διάσημες μαγείρισσες του κόσμου.

Η Τζούλια Τσάιλντ είναι η γυναίκα στην οποία χρωστά η Αμερική τη στροφή στη μαγειρική. Η γυναίκα που έζησε και γαλουχήθηκε στη Γαλλία, έγινε το σύμβολο της επανάστασης για κάθε μέσο Αμερικανό που ως τότε δεν ήξερε να τηγανίζει ούτε αυγό.

Αυτή η βελούδινη τάρτα κολοκύθας αποτελεί το πιο κλασικό επιδόρπιο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τέτοια εποχή, καθώς στις ΗΠΑ και αλλού γιορτάζουν το περιβόητο Halloween.

Μια γλυκιά τάρτα με όλα τα μυρωδικά που παραδοσιακά βάζουμε και εμείς εδώ σε μια γλυκιά κολοκυθόπιτα και βάση από τραγανή ζύμη για τάρτα.

Διαβάζουμε στο Bloomberg πως η συνταγή αυτή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1982 από την Αμερικανίδα στο περιοδικό Parade.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Μπορεί η Τζούλια Τσάιλντ να εμφύσησε την αγάπη στην μαγειρική στους Αμερικανούς, ωστόσο, η τάση τους να στηρίζονται σε έτοιμες παρασκευές παραμένει ακόμη και σήμερα. Θα δείτε πως η συνταγή θέλει πουρέ κολοκύθας, που στις ΗΠΑ πωλείται ευρέως σε κονσέρβα.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε μια ωραία γλυκιά κολοκύθα στη μέση, τη βάλετε με την σάρκα προς τα κάτω σε ένα ταψί και να την ψήσετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-30 λέπτα (ώσπου να τρυπιέται καλά η φλούδα της). Αφαιρέστε την ψημένη σάρκα με ένα κουτάλι, πολτοποιήστε και έτοιμος ο πουρές.

Αντίστοιχα μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας και τη ζύμη. Μια κλασική ζύμη για τάρτα θέλει αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, καλό βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο και λίγο νερό επίσης παγωμένο. Μπορείτε πάντα να προμηθευτείτε και έτοιμη ζύμη.

Τέλος, προσέξτε να μην παραγεμίσετε την τάρτα, καθώς αρχικά αυτή φουσκώνει στο φούρνο και ενδεχομένως να χυθεί στον φούρνο.

Υλικά

  • 400 γρ πουρές κολοκύθας
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • Αλάτι
  • 1 ½ κουταλιά μελάσα
  • 1 ½ κουταλιά ουίσκι ή ρούμι
  • ½ κουταλιά κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 αυγά
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ¼ του φλιτζανιού γάλα
  • 1 πακέτο ζύμη για τάρτα
  • Σαντιγί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τον πουρέ κολοκύθας, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, όλη την ποσότητα μαύρης ζάχαρης, αλάτι, τη μελάσα, το ουίσκι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, τους κρόκους των αυγών, την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Χτυπάμε ώσπου να πάρουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη γάλα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών να αφρατέψουν με μια πρέζα αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη λευκή ζάχαρη ώσπου να πάρουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
  • Γυρίζουμε το ¼ της μαρέγκας στον πουρέ και χτυπάμε να ενσωματωθεί. Αφαιρούμε το μπολ του μίξερ και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα αναμειγνύοντας με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα.
  • Στρώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα και από πάνω την γέμιση, χωρίς αυτή να ξεπεράσει την επιφάνεια του σκεύους. Ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά ώσπου να πάρουν χρώμα οι άκρες της τάρτας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για 25 λεπτά ακόμη. Θα πρέπει το κέντρο του γλυκού να στέκεται και να μην είναι υδαρές
  • Σβήνουμε το φούρνο, γέρνουμε ελαφρά την πόρτα της κουζίνας και αφήνουμε την τάρτα 20 λεπτά ακόμη μέσα να κρυώσει αργά.
  • Σερβίρουμε ζεστή με μια ωραία κουταλιά κρέμα γάλακτος
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ