Συνταγή για γλυκό κουταλιού σταφύλι -Κλείστε το άρωμα του καλοκαιριού σε βαζάκι | GASTRONOMIE | iefimerida.gr

Συνταγή για γλυκό κουταλιού σταφύλι -Κλείστε το άρωμα του καλοκαιριού σε βαζάκι

Πιατάκι με γλυκό κουταλιού σταφύλι
Πιατάκι με γλυκό κουταλιού σταφύλι / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και η σταφίδα είναι στην καλύτερη της τιμή. Ευκαιρία για κλασική συνταγή.

Το γλυκό κουταλιού σταφύλι είναι μαζί με το κεράσι και το κυδώνι, ίσως τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή από τα ιδιαίτερα αυτά γλυκίσματα της Ελλάδας. Οι σταφίδες είναι τώρα στα καλύτερά τους και με 4-5 ευρώ μπορείτε πραγματικά να φτιάξετε το πιο μυρωδάτο γλυκό κουταλιού.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν ασβέστη για να κρατούν τα φρούτα το σχήμα τους στο γλυκό κουταλιού. Αυτό σήμερα μπορεί να το κάνει ένα «μπάνιο» σε χυμό λεμονιού, αλλά και μερικές λεπτομέρειες την ώρα του βρασμού

  • Για κάθε 1 κιλό σταφύλι, υπολογίζεται πάντα ½ κιλό ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας για να ετοιμάσετε όση ποσότητα από το γλυκό κουταλιού θέλετε.
  • Δεν ανακατεύουμε το γλυκό κουταλιού, αν θέλουμε να κρατήσουν οι ρώγες το σταφύλι το σχήμα τους και να μην διαλυθούν και γίνουν μαρμελάδα.
  • Η αρμπαρόριζα είναι ένα μυρωδικό που συναντάται σχεδόν πάντα στα γλυκά και τις μαρμελάδες της ελληνικής παράδοσης. Αν τη βρίσκετε πολύ έντονη, τότε αντικαταστήστε τη με βανίλια ή φλούδες λεμονιού.

Υλικά

  • 1 κιλό σταφύλι, σταφίδα
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • 200 γρ αποφλοιωμένα αμύγδαλα καβουρδισμένα

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα σταφύλια και αφαιρούμε τις ρώγες από τα τσαμπιά. Στραγγίζουμε καλά
  • Βάζουμε τη μισή ποσότητα σταφύλια σε μια κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα σταφύλια και την υπόλοιπη ζάχαρη και αφήνουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 5-6 ώρες
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε και το νερό. Αφού ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί με μια τρυπητή κουτάλα.
  • Βράζουμε συνολικά για περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη να κρυώσει το γλυκό όλο το βράδυ
  • Επαναφέρουμε το γλυκό στη φωτιά και προσθέτουμε την αρμπαρόριζα βράζοντας να δέσει το σιρόπι για περίπου 15 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τα αμύγδαλα.
  • Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ