fbpx Συνταγή για φανουρόπιτα | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για φανουρόπιτα

Συνταγή για φανουρόπιτα, νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο και πορτοκάλι
27|08|2019 | 11:50
Συνταγή για φανουρόπιτα, νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο και πορτοκάλι / Φωτογραφία: Shuttestock

Η Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει στις 27 Αυγούστου τον Άγιο Φανούριο και έχουμε τη συνταγή για την γνωστή φανουρόπιτα.

Η λαϊκή παράδοση πάτησε πάνω στην παρήχηση του ονόματος του Αγίου Φανούριου, με το ρήμα φανερώνω (βρίσκω) προκειμένου να τον αναδείξει σε Άγιο που βοηθά τους πιστούς όταν αναζητούν εναγωνίως κάτι. Κάπως έτσι προέκυψε η γνωστή φανουρόπιτα.

Πρόκειται για ένα νηστίσιμο γλυκό, ένα κέικ με βάση το ελαιόλαδο, που πρέπει να ετοιμαστεί με συγκεκριμένο αριθμό υλικών. Η παράδοση θέλει την πίτα να προσφέρεται στον Άγιο προκειμένου να φανερωθεί κάποιο αντικείμενο που έχει χαθεί, ακόμη και να βρει ο πιστός την υγειά του. Διαβάζουμε πως στην Κρήτη και την Κύπρο, φανουρόπιτα έφτιαχναν και οι ανύπαντρες προκειμένου να της φανερωθεί ένας καλός γαμπρός.

Ο παραδοσιακός αριθμός υλικών είναι επτά (7), όσα και τα μυστήρια της εκκλησίας, ωστόσο η παράδοση επιτρέπει να είναι περισσότερα, πάντοτε όμως σε μονό αριθμό.

Υλικά

  • 500γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνια χροντροσπασμένα καρύδια
  • 1/2 κ.γ. αλεσμένο κανελογαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά): Ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το κονιάκ και τα μπαχαρικά (κανελογαρίφαλο) και χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ να ενωθούν
  • Αδειάζουμε τον χυμό πορτοκάλι στο μείγμα και προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ
  • Αλευρώνουμε ένα ταψί 20 εκατοστών και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά στους 170 βαθμούς
ΣΧΟΛΙΑ