Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή μπαμπάδες με ρούμι -Ψήνονται σε στεφάνι, σερβίρονται με μπόλικη σαντιγί - iefimerida.gr

Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή μπαμπάδες με ρούμι -Ψήνονται σε στεφάνι, σερβίρονται με μπόλικη σαντιγί

Συνταγή για μπαμπάδες με ρούμι και σαντιγί
Συνταγή για μπαμπάδες με ρούμι και σαντιγί / Φωτογραφία: Shuttestock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεχάστε όλα όσα ξέρετε για τους μπαμπάδες με ρούμι. Αυτή η συνταγή αποτελεί τον πιο κλασικό τρόπο που σερβίρουν τον μπαμπά στη Γαλλία και οι Γάλλοι… ξέρουν.

Διαβάζουμε λοιπόν πως ο μπαμπάς με ρούμι είναι ένα στρογγυλό γλυκό με κενό στο κέντρο, σιροπιασμένο με σιρόπι αρωματισμένο με ρούμι και σερβιρισμένο με σαντιγί η παγωτό βανίλια στο κέντρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς φυσικά τον γνωρίζουμε ως μια λαχταριστή μπαλίτσα, γεμιστή με σαντιγί. Με αυτά τα ονειρεμένα γλυκίσματα, ο Άκης Πετρετζίκης ανακοίνωσε το Σάββατο στους ακολούθους του πως θα γίνει πατέρας.

Η ιστορία της συνταγής μπαμπάδες με ρούμι

Το γλυκό επινοήθηκε το πρώτο μισό του 18ου αιώνα όταν ο βασιλιάς της Πολωνίας Στάνισλας Λεζίνσκι, πεθερός του Λουδοβίκου ΙΔ’, ακόμη τότε Δούκα της Λωραίνης.

Ο Πολωνός βασιλιάς λοιπόν έβρισκε ένα είδος κέικ πολύ στεγνό και ζήτησε να το σιροποιάσουν σε γλυκό κρασί. Στη συνέχεια, το τελευταίο αντικαταστάθηκε από ρούμι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο Νικολά Στορέ, σεφ-πατισιέ που η οικογένειά του θήτευσε στην αυλή του Πολωνού βασιλιά, αναδείχτηκε σε σπεσιαλίστα του γλυκού αυτού αντικαθιστώντας το λικέρ που χρησιμοποιούνταν ως τότε με ρούμι.

Υλικά

  • Για τη ζύμη: 300 γρ αλεύρι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 40 γρ ζάχαρη
  • 15 γρ νωπή μαγιά
  • 3 αυγά
  • 90 γρ βούτυρο
  • Για το σιρόπι: 750 ml νερό
  • 400γρ ζάχαρη
  • 2 λεμόνια ακέρωτα
  • 150ml ρούμι
  • 1 φασόλι βανίλιας
  • Για το σερβίρισμα: 80γρ μαρμελάδα βερίκοκο
  • 400ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  • Στο μπολ του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα αυγά. Χτυπάμε για 4 λεπτά να ενωθούν, κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου ώσπου η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
  • Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε σε μια μπάλα και σκεπάζουμε με μεμβράνη, αφήνοντας σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για μία ώρα. Σχηματίζουμε ένα δαχτυλίδι, δημιουργώντας μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης, ώστε να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος κύκλος.
  • Τοποθετούμε το ζυμάρι σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και αφήνουμε μια ώρα ακόμη να φουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει
  • Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα από ένα λεμόνι, το χυμό των δύο λεμονιών και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το ρούμι, αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει τα αρώματά του
  • Βάζουμε τον μπαμπά σε μια σχάρα, πάνω από ένα ταψί. Με μια κουτάλα σιροπιάζουμε τον μπαμπά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υγρό που έχει πέσει στο ταψί κάτω από το γλυκό. Αφήνουμε τον μπαμπά στο ψυγείο για μισή ώρα.
  • Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα, περνάμε από σήτα και περνάμε την μαρμελάδα με πινέλο στην επιφάνεια του μπαμπά
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και την προσθέτουμε στη μέση του γλυκού πριν το σερβίρουμε
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ