Σμυρνέικα κουλουράκια, τοπ συνταγή - iefimerida.gr

Σμυρνέικα κουλουράκια, τοπ συνταγή

Σμυρνέικα κουλουράκια
Σμυρνέικα κουλουράκια/ Φωτογραφία: Shutterstock/ Dimitrios P
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αυτή τη συνταγή για σμυρνέικα κουλουράκια θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι.

Το Πάσχα είναι η περίοδος που «συνοδεύεται» από πολλές συνταγές, είτε γλυκές όπως για παράδειγμα για τσουρέκια και πασχαλινά κουλουράκια είτε αλμυρές όπως για αρνί και μαγειρίτσα.

Άλλωστε, λόγω αυτής της πληθώρας επιλογών σε συνταγές το Πάσχα, μπορούν μικροί και μεγάλοι να μπουν στην κουζίνα και να περάσουν χρόνο μαζί μαγειρεύοντας και δημιουργώντας το πιάτο που θέλουν, έχοντας ως «οδηγό» μια συνταγή αλλά προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Εξάλλου, «πειράζοντας» τις συνταγές, στο ευτυχές σενάριο, μπορεί να δημιουργήσουν μία δική τους εξίσου νόστιμη!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια κλασική, αγαπημένη συνταγή για το Πάσχα είναι τα σμυρνέικα κουλουράκια. Άλλοι τα αρωματίζουν με μαστίχα, άλλοι με πορτοκάλι και κονιάκ. Ωστόσο, το βασικό υλικό παραμένει ίδιο και δεν είναι άλλο από το βούτυρο.

Συνταγή για κουλουράκια σμυρνέικα

Τα μυστικά για πετυχημένα σμυρνέικα κουλουράκια

Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα σημεία που θέλουν προσοχή όπως είναι η αναλογία μεταξύ του βουτύρου, του αλευριού και των υγρών στοιχείων. Επίσης, πρέπει να προσέξει κανείς την υγρασία στη ζύμη, δηλαδή να είναι τόση όση προκειμένου να πλάθεται εύκολα, χωρίς να σπάει. Παράλληλα, πρέπει να προσέξουμε το βούτυρο γάλακτος και τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά για τα σμυρνέικα κουλουράκια

  • 800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουταλιές της σούπας μαστίχα λικέρ
  • 1/2 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 αυγά
  • ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό από ένα πορτοκάλι

Για την επάλειψη

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό

Συνταγή για κουλουράκια σμυρνέικα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για δέκα λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα.
  • Αφού αφρατέψει ρίχνουμε ένα, ένα τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν «ένα» με το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Σε μία κούπα ρίχνουμε τον χυμό και τη σόδα ώστε να κάνει αφρό. Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και χτυπάμε. Μετά ρίχνουμε το λικέρ και τη βανίλια και χτυπάμε.
  • Η ζύμη μας είναι έτοιμη και ζυμώνουμε είτε στο κλασικό σχήμα είτε σε αυτό που επιθυμούμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο περίπου.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το νερό και τον κρόκο, χτυπάμε και έπειτα αλείφουμε.
  • Ψήνουμε τα κουλουράκια σε λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για είκοσι λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ