Το μυστικό για τέλεια ισπανική τορτίγια πατάτας από τον σεφ Φεράν Αντριά.
Ο διάσημος σεφ του καλύτερου ίσως εστιατορίου στον κόσμο, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «La Revuelta» της ισπανικής τηλεόρασης για να μιλήσει για το Gènesi, τη σειρά που καταγράφει την ιστορία του εστιατορίου του «El Bulli».
Ωστόσο, δεν πήγε με άδεια χέρια. Είχε μαζί του αυγά, ένα σακουλάκι πατατάκια, μια τρυπητή κουτάλα και ένα θερμόμετρο, προκειμένου να δείξει τα μυστικά ενός από τα δημοφιλέστερα πιάτα της ισπανικής κουζίνας: Την ισπανική ομελέτα με πατάτες, ή όπως την λένε οι Ισπανοί tortilla de patatas.
Τορτίγια πατάτας
Η τέλεια ισπανική ομελέτα αλά Φεράν Αντριά
Η πρώτη συμβουλή του διάσημου σεφ έρχεται πριν ακόμη ανάψει το μάτι. Όσον αφορά την προετοιμασία των αυγών, ο Φεράν Αντριά εξήγησε: «Τα αυγά χτυπιούνται οριζόντια. Γίνεται γαλάκτωμα και δεν εγκλωβίζεται αέρα».
Το επόμενο μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία του τηγανιού. Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της εκπομπής, πρέπει να βρίσκεται περίπου στους 180°C, ώστε η ομελέτα να αποκτήσει ροδισμένη και τραγανή επιφάνεια.
Ο διάσημος σεφ όμως έδωσε και συγκεκριμένες οδηγίες για τη στιγμή που προκαλεί συνήθως τις περισσότερες απορίες: Πότε πρέπει να την αναποδογυρίσουμε. Η μέθοδός του είναι πολύ συγκεκριμένη. Μετά από περίπου ένα λεπτό μαγειρέματος, έρχεται το πρώτο γύρισμα. Από εκεί και πέρα, εξήγησε: «Στα 40 δευτερόλεπτα, άλλο ένα γύρισμα και, μετά από άλλα 40, άλλο ένα».
Με αυτό τον τρόπο, ο σεφ προτείνει να αναποδογυρίζουμε την ομελέτα αρκετές φορές, αντί να περιοριζόμαστε στο κλασικό ένα και μοναδικό γύρισμα.
Πατατάκια στην ομελέτα;
Η παραδοσιακή τορτίγια πατάτας παρασκευάζεται με κανονικές πατάτες τις οποίες τηγανίζεις εκ των προτέρων και στη συνέχεια τις προσθέτεις στην ομελέτα. Ο Φεράν Αντριά όμως, χρησιμοποιεί πατατάκια. Ο σεφ υποστηρίζει εδώ και χρόνια αυτό τον τρόπο παρασκευής της ομελέτας ως έναν απλό και γρήγορο τρόπο για να ετοιμάσει κανείς μία τορτίγια.
Η πρότασή του μάλιστα, εξέπληξε τον παρουσιαστή της εκπομπής με τον σεφ να απαντά με μία ιδιαίτερη σύγκριση: Ο Αντριά ρώτησε τον παρουσιαστή αν, όταν φτιάχνει ομελέτα με τυρί, φτιάχνει και το τυρί εκ των προτέρων. Όπως είπε ο σεφ, θέλει να εκμεταλλευτεί ένα προϊόν που είναι ήδη μαγειρεμένο για να απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παρασκευή της ομελέτας και να επικεντρωθεί σε άλλες πτυχές της συνταγής.
Έτσι, λοιπόν, μόλις χτυπήσετε τα αυγά, ήρθε η ώρα να προσθέσετε τα πατατάκια. Ο σεφ συνιστά να τις αφήσετε να καθίσουν μέσα στο αυγό για περίπου ένα λεπτό πριν προσθέσετε το μίγμα στο τηγάνι. Αυτός ο σύντομος χρόνος επιτρέπει στις πατάτες να έρθουν σε επαφή με το αυγό και να ενσωματωθούν στο μίγμα πριν το μαγείρεμα.