Ρατατούιγ: Συνταγή για μπριάμ με γαλλική φινέτσα | GASTRONOMIE | iefimerida.gr

Ρατατούιγ: Συνταγή για μπριάμ με γαλλική φινέτσα

 Πυρέξ με λαχταριστή γαλλική συνταγή ρατατούιγ
Πυρέξ με λαχταριστή γαλλική συνταγή ρατατούιγ / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγινε διάσημη στα πέρατα του κόσμου μέσα από την ταινία Ρατατούιγ της Disney. Η γαλλική συνταγή με την πανδαισία λαχανικών είναι υπέροχη και πεντανόστιμη.

Λαχανικά κομμένα σε λεπτές φέτες, μεσογειακά μυρωδικά και ελαιόλαδο ψήνονται στον φούρνο. Ναι, μπορεί για τον υπόλοιπο κόσμο η συνταγή του Ρατατούιγ να ήταν μαγειρικά «αχαρτογράφητα νερά», για τους Ελληνες όμως υπάρχει το μπριάμ. Η κλασική ελληνική συνταγή που νοστιμίζει το ελληνικό καλοκαίρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαφορά μεταξύ μπριαμ και ρατατούιγ έγκειται στη σάλτσα που κρύβεται κάτω από τα λαχανικά και η οποία δίνει υγρασία και ξεχωριστή γεύση στο γαλλικό πιάτο.

Υλικά

  • 4 μεγάλες και γερές τομάτες
  • 1 κόκκινη & 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. ξηρή ρίγανη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50ml νερό
  • Μείγμα ξηρών μυρωδικών: θρούμπι, δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
  • Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τις 3 τομάτες και κόβουμε σε λεπτές, όσο γίνεται πιο ομοιόμορφες ροδέλες. Τις άκρες των λαχανικών που περισσεύουν τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε στην άκρη
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά που κρατήσαμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Τέλος ρίχνουμε την τέταρτη τομάτα κομμένη σε κυβάκια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και την ξηρή ρίγανη. Συμπληρώνουμε το νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά
  • Μπορούμε να πολτοποιήσουμε όλα τα υλικά της σάλτσας αν το επιθυμούμε για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα
  • Παίρνουμε ένα στρογγυλό βαθύ πυρέξ ή ταψί, το οποίο λαδώνουμε ελαφρά. Απλώνουμε τη σάλτσα στον πάτο του σκεύους και παρσπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα μυρωδικών
  • Στρώνουμε τα λαχανικά στη σειρά, βάζοντας με τη σειρά κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά και τομάτα ξεκινώντας από το κέντρο και προς το εξωτερικό του ταψιού
  • Πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στο φούρνο στους 170oC για μία ώρα περίπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και να πάρουν ωραίο χρώμα
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ