Με λίγες απλές κινήσεις απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας κάστανα.
Μερικοί περιμένουμε να έρθει το φθινόπωρο μόνο και μόνο για να απολαύσουμε τα κάστανα. Πεντανόστιμα και θρεπτικά έχουν όλη τη γεύση και το άρωμα της εποχής. Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε μπόλικα αφού παράγονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Συνήθως τα τρώμε ψητά και βραστά, τα μαγειρεύουμε μαζί με κρεατικά και ρύζι ενώ στη ζαχαροπλαστική τα χρησιμοποιούμε με άπειρους τρόπους, από τα απλά γλασέ και την κρέμα κάστανου μέχρι το μεγαλειώδες Μον Μπλαν. Γενικά τα κάστανα είναι πολύ θρεπτικά καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Το θετικό είναι ότι δεν έχουν λιπαρά αλλά έχουν όμως αρκετές θερμίδες άρα καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι στη κατανάλωσή.
Όσο για το καθάρισμα και τη διαχείρισή τους είναι μια διαδικασία που θέλει περισσότερο τρόπο παρά κόπο. Το ακανθώδες περίβλημά τους και η σκληρή φλούδα τους είναι σίγουρα αποτρεπτικά με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, κυκλοφορούν στην αγορά σε πολλές μορφές: βρασμένα, καθαρισμένα, ψημένα, ωμά, χύμα, σε συσκευασίες κλπ. Αν τα πάρετε ωμά πάντως με 2-3 απλές κινήσεις μπορείτε να τα ψήσετε και να τα καθαρίσετε σε λίγα μόνο λεπτά.
Ψητά κάστανα: Σταύρωμα πάνω κάτω
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τα κάστανα στο πάνω και στο κάτω μέρος τους. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να σκάσει η φλούδα τους. Τα αφήνουμε 5 λεπτά να σταθούν και να κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε καλά και τα απολαμβάνουμε. γενικά ξεφλουδίζονται πιο εύκολα όταν είναι ζεστά και η φλούδα τους έχει ξεκολλήσει από τη σάρκα. Αν κρυώσουν πολύ ίσως να χρειαστείτε και τη βοήθεια ενός μαχαιριού για να την βγάλετε.