Αφετηρία για τη δημιουργία ενός απολαυστικού κρασιού δεν μπορεί παρά να είναι οι αμπελώνες. Το terroir της Νεμέας, θέση, κλίμα, χώματα, μικροκλίμα, δίνει απλόχερα καλά κρασιά.
Ο Οθωνας Ζαχαριάς, από το ιστορικό οινοποιείο της Νεμέας μιλά στο iefimerida για τον φετινό τρύγο, τα κρασιά του (με την ποικιλία Σκλάβα, μοναδική στην Ελλάδα) το πού θα κινηθούν οι τιμές φέτος και μάς καλεί στη μεγάλη γιορτή για τα κρασιά της Νεμέας που θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

Οι αμπελώνες Ζαχαριά στηρίζονται στην παράδοση και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση, παράγοντας μέχρι σήμερα πάνω από 20 ετικέτες και κερδίζοντας πολλαπλές διακρίσεις. «Είμαστε ένα από τα ιστορικότερα ιδιωτικά οινοποιεία της Νεμέας» λέει ο Οθωνας Ζαχαριάς. «Ο πατέρας μου, ο ιδρυτής ήταν και ο πρώτος γεωπόνος ουσιαστικά της περιοχής, ένας άνθρωπος που πειραματίστηκε, όπως συνεχίζουμε και εμείς να πειραματιζόμαστε ακόμη πολύ με τις γηγενείς ποικιλίες. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε όλο αυτό το πλούτο που έχουμε στην Πελοπόννησο και την περιοχή μας, τη Νεμέα.
Εχετε δοκιμάσει «Σκλάβα»;
«Στο οινοποιείο μας μπορεί κανείς να βρει ΠΟΠ κρασιά και πολλές τελευταίες ποικιλίες, κάποιες που ήταν τελείως ξεχασμένες, υπό εξαφάνιση.
Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και έχουμε καταφέρει να διασώσουμε τη Σκλάβα, μια ποικιλία, που την έχουμε μόνο εμείς, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, την έχουμε διασώσει, ήταν τοπική η ποικιλία της ΝΕΜΕΑΣ. Οινοποιούμε βέβαια και την Κυδωνίτσα, που ήταν μια σπάνια ποικιλία της Λακωνίας και ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος που την έβγαλε από εκεί και τη φύτεψε εδώ στην περιοχή. Πειραματιστήκαμε πάρα πολύ με την Κυδωνίτσα, και έχει προσαρμοστεί πάρα πολύ καλά στα μέρη μας. Ουσιαστικά μπορούμε πλέον να πούμε ότι η Νεμέα αποτελεί το δεύτερο 'σπίτι' της Κυδωνίτσας».
Κλιματική κρίση και τιμές στη φιάλη
Είναι μια μεταβατική περίοδος για το κρασί λόγω της κλιματικής κρίσης και είναι ακόμα μία δύσκολη χρονιά, η τρίτη στη σειρά, για τους αμπελώνες κυρίως της νότιας Ελλάδας και των νησιών. Νομίζω ότι πρέπει όλοι σιγά σιγά να προσαρμοστούμε, με κάποιο τρόπο, και άνθρωποι και φυτά στην κλιματική αλλαγή που είναι ήδη εδώ.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αρκετές αυξήσεις στις τιμές των σταφυλιών και αντίστοιχα και στις τιμές των κρασιών. Και δυστυχώς και φέτος προβλέπετε ότι προς τα εκεί πάει το πράγμα, αν και όπως όλοι ξέρουμε με την ακρίβεια που υπάρχει στις μέρες μας και το κρασί δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι ο είδος πρώτης ανάγκης, οπότε είναι λίγο πιο δύσκολο για εμάς να περάσουμε και αυξήσεις στον τελικό καταναλωτή. Άρα πολλές φορές υποχρεωνόμαστε να κάνουμε είτε μικρότερες αυξήσεις είτε ακόμη και να απορροφήσουμε το επιπλέον κόστος.
Τρια αντιπροσωπευτικά κρασιά του αμπελώνα
Όλοι μας στους αμπελώνες χρησιμοποιούμε τον ίδιο τρόπο καλλιέργειας. Ειδικά στις τελευταίες χρονιές όπου λόγω της ξηρασίας για να μπορέσει κάποιος να παράξει κρασί αξιώσεων δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σκευάσματα μη βιολογικά, ο οινοποιός δεν μπορεί να παρεμβαίνει πολύ γιατί αλλοιώνει τη γεύση του σταφυλιού.
Τρία Κρασιά που χαρακτηρίζουν τον αμπελώνα μας είναι το Lexis ΝΕΜΕΑ, επειδή είμαστε από την Νεμέα, και προέρχεται από τον παλαιότερο αμπελώνα μας.
Δεύτερο κρασί είναι η Σκλάβα, που είναι μία μοναδική ποικιλία την οποία την έχουμε διασώσει εμείς. Και τέλος Lexis Κυδωνίτσα. Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας, είμαστε ακριβώς λίγο πριν τον τρύγο, και μπορούμε να υποδεχτούμε κόσμο, να τους ξεναγήσουμε, να τους εξηγήσουμε τον τρόπο οινοποιησης και φυσικά να δοκιμάσουν τα κρασιά μας.
Ένα Σαββατοκύριακο με ανοιχτά Οινοποιεία και γευσιγνωσίες
Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς για τον οινοτουρισμό στη χώρα μας.
Κλείνουν φέτος τα 21 έτη και έχουν πάρα πολλές δραστηριότητες σε όλα τα οινοποιεία, για όλη την οικογένεια, να το τονίσουμε αυτό. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στην Αθήνα, οπότε μπορεί εύκολα κάποιος να έρθει στην Νεμέα για μία ημερήσια εκδρομή.

Τόσο και στο δικό μας οινοποιείο, αλλά και στα άλλα οινοποιεία της περιοχής, υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά και για μεγάλους. Μπορεί κάποιος να συνδυάσει την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τον τουρισμό. Μπορεί να δει τα πολύ ωραία μέρη που έχουμε εδώ, να δοκιμάσει τα πολύ ωραία κρασιά μας. Να εμβαθύνει, αν θέλει, τις γνώσεις του σε κάποιες πιο ιδιαίτερες ποικιλίες, όπως στην Κυδωνίτσα ή τη Σκλάβα, να δοκιμάσει παλιές σοδιές και βέβαια να διασκεδάσει με πάρα πολλές δραστηριότητες. Ένα Σαββατοκύριακο με ανοιχτά Οινοποιεία και πολλές εκδηλώσεις!
Εμείς στο οινοποιείο Ζαχαριάς έχουμε δύο masterclasses. Ένα το Σάββατο που είναι η άλλη όψη της Νεμέας με τον Δημήτρη Σπυριδάκο και ένα την Κυριακή που αναλύουμε τη διαφορά μεταξύ των magnum φιαλών, των μεγαλύτερων φιαλών και των μικρότερων μεγεθών στα κρασιά. Αν υπάρχει διαφορά; Φυσικά παίζει ρόλο το μέγεθος της φιάλης στο κρασί, τόσο στην παλαίωσή του, όσο και στη γεύση του.
Τα Masterclasses είναι πραγματικά μία ευκαιρία για όλους να βρεθούν, να γευτούν, να μάθουν περισσότερα για το κρασί για αυτό το ζωντανό οργανισμό. Να συναντήσουν τους Οινοποιούς, να τους ξεναγήσουμε στα Οινοποιεία μας, να τους δείξουμε πώς γίνεται το κρασί, να τους περπατήσουμε στα αμπέλια μας και να γνωρίσουν πώς το σταφύλι μετουσιώνεται σε κρασί και βέβαια να τους μυήσουμε και σε πιο εξειδικευμένες γνώσεις για όποιον το επιθυμεί.

Το κρασί είναι γεύση, αλλά και προσωπικό γούστο
Στο κτήμα Ζαχαριά θα βρούμε γηγενείς ποικιλίες, σαφώς Αγιωργίτικο της περιοχής και Μοσχοφίλερο, αλλά και ημίγλυκα κρασιά. «Τα ημίξηρα ή τα ημίγλυκα κρασιά πίνονται πάρα πολύ ωραία στο καλοκαίρι σαν απεριτίφ, δίπλα στην παραλία» αναφέρει ο Οθωνας Ζαχαριάς.
Μπορεί κάποιος μόνος του να καθίσει και να πιει ένα ωραίο ημίξηρο ή ημίγλυκο κρασί. Όσον αφορά τις γεύσεις είναι λίγο πιο δύσκολα να συνδυαστούν με φαγητό τα ημίγλυκα. Κυρίως τα ημίξηρα μπορούμε να πούμε ότι μπορούν να συνδυάζονται πιο καλά με φαγητό. Δοκιμάστε τα με ασιατική κουζίνα, με κάποιες σάλτσες πιο έντονες. Ωστόσο τα ξηρά κρασιά κάνουν το ιδανικό pairing με το φαγητό» λέει ο Οθωνας Ζαχαριάς.
Δείτε ΕΔΩ τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας.
Λεπτομέρειες για το Οινοποιείο Ζαχαριά ΕΔΩ