Μία μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε (επιλεκτικά) δροσερά ροζέ κρασιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και επιλεγμένες ετικέτες από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Η μοναδική έκθεση ροζέ κρασιών της Αθήνας επιστρέφει ενημερωμένη και άκρως καλοκαιρινή. Την Κυριακή 15 Ιουνίου η καρδιά των ροζέ κρασιών χτυπά ξανά στον Φάρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την ετήσια εκδήλωση Drink Pink – Rosé Wine Extravaganza by Oenorama.
150 ροζέ κρασιά, πώς τα δοκιμάζουμε
Μια έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στα ροζέ κρασιά και με στόχο να βοηθήσει τους επισκέπτες να επιλέξουν τα ροζέ που θα προτιμήσουν και θα απολαύσουν το φετινό καλοκαίρι, δοκιμάζοντας ανάμεσα σε 150 περίπου ετικέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα κρασιά της Drink Pink είναι διαθέσιμα για self-pour γευσιγνωσία, δηλαδή κάθε επισκέπτης σερβίρει μόνος τον εαυτό του, κυκλοφορώντας και επιλέγοντας ελεύθερα ανάμεσά τους, σε έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς χώρους της πόλης, με πανοραμική θέα και καλοκαιρινή διάθεση, απόλυτα ταιριαστή στα ροζέ κρασιά.
Χαμηλού αλκοόλ, ημίξηρα, γαστρονομικά κρασιά
Το φάσμα των κρασιών που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης είναι πραγματικά ευρύ. Από κομψά, αρωματικά ροζέ χαμηλού αλκοόλ, ιδανικά για μεσημεριανή κατανάλωση, μέχρι πιο δομημένα, γαστρονομικά ροζέ που στέκονται επάξια στο τραπέζι. Θα υπάρχουν ήσυχα και αφρώδη, ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα, αλλά και κρασιά φυσικής οινοποίησης, βιολογικά ή ήπιες παρεμβάσεις, για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό.
ΕΛΑΦΡΙΑ ΡΟΖΕ, ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΟΞΥΤΗΤΑ
Είναι η κατηγορία των ροζέ οίνων που προσεγγίζει περισσότερο απ’ όλες τα λευκά, όχι μόνο χρωματικά (διότι είναι συνήθως τα πλέον ανοιχτόχρωμα), αλλά και γευστικά, ενώ ξεχωρίζουν για την τραγανή τους οξύτητα. Ακόμα και τα αρώματά τους είναι πιο κοντά σε εκείνα των λευκών κρασιών, ενώ η στιφάδα τους (τανίνες) είναι περιορισμένη έως και ανεπαίσθητη. Έτσι, τα ελαφριά ροζέ, με έντονη οξύτητα συνοδεύουν πολλά φαγητά που κλασικά ταιριάζουν με λευκά κρασιά, όπως ψάρια στη σχάρα και μαγειρευτά, θαλασσινά, δημιουργικές σαλάτες, ζυμαρικά με σκόρδο και ελαιόλαδο, διάφορα ριζότο κ.ά. Συχνά, επίσης, είναι ιδανικά για απεριτίφ, με ξηρούς καρπούς και άλλες αλμυρές γεύσεις και ανάλογα σνακ.

ΑΠΑΛΑ ΡΟΖΕ, ΜΕΣΑΙΟΥ ΟΓΚΟΥ
Τα ροζέ της κατηγορίας αυτής έχουν πιο μεστή γεύση, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απαλότητα. Εδώ κατατάσσονται πολλά ροζέ, αφού η γευστική απαλότητα εξασφαλίζεται είτε από χαμηλότερη οξύτητα, είτε από μία ιδέα έως και περισσότερη γλυκύτητα, που λειαίνει την οξύτητα και την ενδεχόμενη στιφάδα (τανίνες). Η γλυκύτητα αυτή μπορεί να εκτείνεται από απλή αίσθηση, έως αρκετή ή και πολλή. Ανάλογα με την περίπτωση, η γκάμα των φαγητών με τα οποία ταιριάζουν τα ροζέ αυτά είναι τεράστια. Συνοδεύουν σαλάτες, λαδερά (π.χ. γεμιστά, μπριάμ, ιμάμ, αρακά, φασολάκια κ.λπ.), όσπρια, πίτες και πίτσες, αλμυρές κρέπες, ψητά ή μαγειρευτά θαλασσινά (π.χ. καλαμάρια ψητά και γεμιστά, γαρίδες στη σχάρα), κοτόπουλο στη σχάρα. Ταιριάζουν και με αλλαντικά, με πολλά τυριά, ιδιαίτερα κατσικίσια. Τα βγάζουν συνήθως πέρα ακόμα και με εν γένει δύσκολες επιλογές για κρασί (αγκινάρες, σπαράγγια, αυγολέμονο κ.ά.) με παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και, ευρύτερα, της Μεσογείου με όλα τα φαγητά που γλυκίζουν ελαφρώς ή είναι πικάντικα, με πιάτα από κουζίνες της Άπω Ανατολής.
ΓΕΜΑΤΑ ΡΟΖΕ, ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΛΚΟΟΛ
Παρά τη μόδα των ανοιχτόχρωμων, πολλά ελληνικά ροζέ συνεχίζουν να βρίσκονται χρωματικά πιο κοντά στα ελαφριά κόκκινα κρασιά, με γεύση πλούσια και γεμάτη, ενίοτε και «θερμή», δηλαδή με αρκετό αλκοόλ. Ωστόσο, διαθέτουν συνήθως και φρεσκάδα, αλλά και λαμπερά χρώματα, που τα διαφοροποιούν αμέσως από ένα κλασικό κόκκινο κρασί, ενώ στη γεύση οι τανίνες τους είναι ζωηρές και διαπεραστικές. Αυτά τα γεμάτα, πλούσια σε αλκοόλ ροζέ, χάρη στην πιο τανική δομή τους, ταιριάζουν με μεγάλη γκάμα κρεατικών, κυρίως στη σχάρα, με καλής ποιότητας αλλαντικά και με πολλές άλλες, ακόμα πιο δυνατές και πολύπλοκες γεύσεις τής μεσογειακής κουζίνας, εκεί όπου η ζέστη του καλοκαιριού αποτρέπει από την επιλογή ενός κλασικού κόκκινου κρασιού. Σημειώνεται, πάντως, πως δεν είναι ανάγκη τα ροζέ αυτής της κατηγορίας να έχουν οπωσδήποτε σκούρο χρώμα.
ΗΜΙΑΦΡΩΔΗ / ΑΦΡΩΔΗ ΡΟΖΕ
Σε μια ομάδα κρασιών όπως τα ημιαφρώδη / αφρώδη ροζέ, όπου τα στυλ είναι πολλά και διάφορα, επικρατούν αριθμητικά τα ημίξηρα ή ημίγλυκα κρασιά, που συχνά καταναλώνονται σκέτα, ως απεριτίφ ή ως επιδόρπιοι οίνοι, ιδανικοί για ευχάριστες συναθροίσεις (π.χ. πάρτι, δεξιώσεις κ.ά.). Εκεί μπορούν να ρέουν με… φανταστική ορμή, γλυκαίνοντας και γαργαλώντας ουρανίσκους και διαθέσεις. Όταν η γλυκύτητά τους είναι πολλή μπορούν να συνοδεύσουν με επιτυχία ελαφριά γλυκά (κέικ, τάρτες φρούτων κ.λπ).
Drink Pink
Η Drink Pink, η πρώτη έκθεση ροζέ κρασιών στην Ελλάδα και η μόνη έκθεση της Αθήνας, ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην εδραίωση των ροζέ οίνων στη χώρα μας.
Διοργανώνεται από την ομάδα της έκθεσης Oenorama, κάτω δηλαδή από την «ομπρέλα» της μεγαλύτερης έκθεσης κρασιού της χώρας, και ενσωματώνει την τεχνογνωσία, την αισθητική και τη συνέπεια που τη χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια. Σήμερα η εκδήλωση αποτελεί την κορυφαία ετήσια συνάντηση για όλους τους λάτρεις του ροζέ κρασιού, από καταναλωτές μέχρι επαγγελματίες του χώρου, καθώς τα ροζέ κρασιά κατέχουν πλέον σημαντική θέση στις λίστες κρασιών των εστιατορίων και στα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο τετράωρες περιόδους, 12:00-16:00 και 16:30-20:30, και ο αριθμός εισιτηρίων είναι περιορισμένος, σύμφωνα με τη χωρητικότητα του Φάρου. Για κάθε τετραωρία, εισιτήρια προπωλούνται ηλεκτρονικά στο https://tickets.vinetum.gr/el/drink-pink.

Η είσοδος για επαγγελματίες που εμπλέκονται με αγοραπωλησία κρασιού στον κλάδο HoReCa είναι δωρεάν, αποκλειστικά κατόπιν ηλεκτρονικού αιτήματος και έγκρισής του από τη διοργανώτρια εταιρεία Vinetum, μετά από συμπλήρωση ειδικής φόρμας στον ιστότοπο της εκδήλωσης.
Δείτε ΕΔΩ όλα τα κρασιά που μπορείτε να δοκιμάσετε στην γιορτή του Ροζέ!