×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE
ΜΕ ΜΟΛΙΣ 5-6 ΥΛΙΚΑ

Φτιάξε το δικό σου «εξπρές» τζατζίκι -Σε 5 λεπτά [λίστα]

Ενα μπολ τζατζίκι, με λίγα κομμένα αγγουράκια στο φόντο
27|04|2019 | 11:24
Τι πιο λαχταριστό και «δροσιστικό» για τα ψητά από λίγες κουταλιές σπιτικό τζατζίκι; / Φωτογραφία: Facebook

Τα μοσχομυριστά… καλούδια που θα βγάλουν οι σχάρες και οι σούβλες την Κυριακή του Πάσχα θα χρειαστούν μια αλοιφή για να «γλιστρήσουν» στον οισοφάγο. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο ταιριαστό και… ελληνικό από ένα σπιτικό μπολ τζατζίκι!

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές συνταγές, με διάφορες παραλλαγές, όμως εδώ θα παρουσιάσουμε το παραδοσιακό, απλό τζατζίκι που κάθε νοικοκυρά και… νοικοκυραίος μερακλής πρέπει να γνωρίζει να φτιάχνει.

Πρόκειται για μια αλοιφή με πολύ πιο ελαφριά και λιγότερο παχυντικά υλικά συγκριτικά με άλλες που έχουν βάση τη μαγιονέζα ή και σος.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, όπως είναι και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Τα υλικά* για το παραδοσιακό σπιτικό τζατζίκι:

  • 400 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αγγούρι τριμμένο χωρίς σπόρους και υγρά αλλά με τη φλούδα του
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδο (λιγότερο ή περισσότερο κατά βούληση)
  • 3 κουταλιές σούπας ξύδι
  • Ελαιόλαδο (τουλάχιστον 2 κουταλιές σούπας και έως 5)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος (προαιρετικά)

*για ένα μεγάλο τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα θα χρειαστούν τα διπλάσια -ή και παραπάνω- υλικά, κατ' αναλογία

Η διαδικασία για το πασχαλινό τζατζίκι

Η διαδικασία για να φτιάξουμε το τζατζίκι για το πασχαλινό μας τραπέζι είναι πάρα πολύ εύκολη και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Τρίβουμε (όχι πολύ λεπτό) με τη φλούδα το αγγούρι πάνω σε χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε
  • Λιώνουμε/πολτοποιούμε το σκόρδο είτε με ειδικό πολτοποιητή είτε με ένα πιρούνι
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά (γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο, λάδι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι, ή και άνηθο), ανακατεύουμε καλά και είμαστε… έτοιμοι!
  • Το τζατζίκι μπορεί να σερβιριστεί άμεσα στο πασχαλινό τραπέζι, όμως «δένει» καλύτερα αν μείνει για λίγη ώρα στο ψυγείο
ΣΧΟΛΙΑ