Βιοκαλλιεργητής προειδοποιεί τι δεν πρέπει να κάνουμε με τις ντομάτες: «Μην τις βάζετε στο ψυγείο, τις πετάτε» - iefimerida.gr

Βιοκαλλιεργητής προειδοποιεί τι δεν πρέπει να κάνουμε με τις ντομάτες: «Μην τις βάζετε στο ψυγείο, τις πετάτε»

Βιοκαλλιεργητής ντομάτας
Βιοκαλλιεργητής ντομάτας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διανύουμε την εποχή της ντομάτας, του αγαπημένου λαχανικού με το ωραίο άρωμο και τους τρομερούς χυμούς.

Μια κρύα ώριμη ντομάτα με ελάχιστο αλάτι ή και χωρίς, είναι όχι μόνο μια υπέροχη σαλάτα αλλά η βάση για ένα εξαιρετικό πιάτο.

Ομως πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με το να βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο και τώρα ένας βιοκαλλιεργειτής ντομάτας το επαναλαμβάνει και εξηγεί γιατί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα ο Bussy υποστηρίζει ότι βάζοντας τις ντομάτες στο ψυγείο είναι σαν «να τις πετάμε κατευθείαν στα σκουπίδια».

Μέσω του καναλιού του στο TikTok, LaHortetaDeBussy,  ο αγρότης από τη Βαλένθια εξηγεί. 

«Θα σας δώσω τρεις λόγους», λέει, «και ο τελευταίος είναι ο πιο σημαντικός».

1. Η ωρίμανση διακόπτεται (και δεν επιστρέφει)

Ο πρώτος λόγος που τονίζει η Bussy είναι ότι το κρύο σταματά τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης των ντοματών. «Όταν τις βάζετε στο ψυγείο, αυτή η διαδικασία διακόπτεται και ακόμα κι αν τις βγάλετε, δεν θα ξαναρχίσει», εξηγεί. Αυτό που κερδίζετε σε διάρκεια ζωής χάνεται σε ποιότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Χαλάει η υφή της

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την υφή της. Το κρύο διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα των ντοματών, με αποτέλεσμα η υφή τους να αλλάζει από ζουμερή σε αλευρώδη ή αμμώδη.

3. Χάνετε άρωμα και γεύση (το πιο σημαντικό)

Αλλά το πιο σημαντικό σημείο έχει να κάνει με αυτό που πραγματικά αγαπάμε στις ντομάτες: τη γεύση και το άρωμά τους. Ο Bussy το εξηγεί ως εξής: «Σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, οι ντομάτες μειώνουν την παραγωγή πτητικών ενώσεων. Και οι πτητικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για τη γεύση και το άρωμα των ντοματών».

Με άλλα λόγια, η ψύξη των ντοματών σημαίνει ότι απενεργοποιούνται οι μηχανισμοί που τους δίνουν την ταυτότητά τους. «Το κρύο απενεργοποιεί τα ένζυμα που δίνουν στις ντομάτες τη γεύση τους μόλις συλλεχθούν», σημειώνει ο αγρότης, ο οποίος επιμένει ότι κάθε λάτρης της ντομάτας θα πρέπει να το έχει αυτό κατά νου.

Πάντα εκτός ψυγείου

Το μήνυμα της Bussy είναι σαφές και κατηγορηματικό: «Αν θέλετε να φάτε ντομάτες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μην τις βάζετε στο ψυγείο. Γιατί θα τα κάνετε θάλασσα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ντομάτες βιοκαλλιέργειες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ