Βιοκαλλιεργητής προειδοποιεί τι δεν πρέπει να κάνουμε με τις ντομάτες: «Μην τις βάζετε στο ψυγείο, τις πετάτε» - iefimerida.gr

Βιοκαλλιεργητής προειδοποιεί τι δεν πρέπει να κάνουμε με τις ντομάτες: «Μην τις βάζετε στο ψυγείο, τις πετάτε»

Βιοκαλλιεργητής ντομάτας
Βιοκαλλιεργητής ντομάτας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διανύουμε την εποχή της ντομάτας, του αγαπημένου λαχανικού με το ωραίο άρωμα και τους τρομερούς χυμούς.

Μια κρύα ώριμη ντομάτα με ελάχιστο αλάτι ή και χωρίς, είναι όχι μόνο μια υπέροχη σαλάτα, αλλά η βάση για ένα εξαιρετικό πιάτο.

Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με το να βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο, και τώρα ένας βιοκαλλιεργητής ντομάτας το επαναλαμβάνει και εξηγεί γιατί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ο Bussy υποστηρίζει ότι βάζοντας τις ντομάτες στο ψυγείο είναι «σαν να τις πετάμε κατευθείαν στα σκουπίδια».

Μέσω του καναλιού του στο TikTok, LaHortetaDeBussy, ο αγρότης από τη Βαλένθια εξηγεί.

«Θα σας δώσω τρεις λόγους», λέει, «και ο τελευταίος είναι ο πιο σημαντικός».

1. Η ωρίμανση διακόπτεται (και δεν επιστρέφει)

Ο πρώτος λόγος που τονίζει ο Bussy είναι ότι το κρύο σταματά τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης της ντομάτας. «Όταν τις βάζετε στο ψυγείο, αυτή η διαδικασία διακόπτεται, και ακόμα κι αν τις βγάλετε, δεν θα ξαναρχίσει», εξηγεί. Αυτό που κερδίζετε σε διάρκεια ζωής χάνεται σε ποιότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Χαλάει η υφή της

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την υφή της. Το κρύο διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα της ντομάτας, με αποτέλεσμα η υφή της να αλλάζει από ζουμερή σε αλευρώδη ή αμμώδη.

3. Χάνετε άρωμα και γεύση (το πιο σημαντικό)

Αλλά το πιο σημαντικό σημείο έχει να κάνει με αυτό που πραγματικά αγαπάμε στις ντομάτες: τη γεύση και το άρωμά τους. Ο Bussy το εξηγεί ως εξής: «Σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου οι ντομάτες μειώνουν την παραγωγή πτητικών ενώσεων. Και οι πτητικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για τη γεύση και το άρωμα της ντομάτας».

Με άλλα λόγια, η ψύξη της ντομάτας σημαίνει ότι απενεργοποιούνται οι μηχανισμοί που της δίνουν την ταυτότητά της. «Το κρύο απενεργοποιεί τα ένζυμα που δίνουν στις ντομάτες τη γεύση τους μόλις συλλεχθούν», σημειώνει ο αγρότης, ο οποίος επιμένει ότι κάθε λάτρης της ντομάτας θα πρέπει να το έχει αυτό κατά νου.

Πάντα εκτός ψυγείου

Το μήνυμα του Bussy είναι σαφές και κατηγορηματικό: «Αν θέλετε να φάτε ντομάτες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μην τις βάζετε στο ψυγείο. Γιατί θα τα κάνετε θάλασσα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ντομάτες βιοκαλλιέργειες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ